В яких випадках може виникнути алергія на кефір. Які компоненти молочного продукту є алергенами. Способи діагностики та лікування.
Чи може кефір стати причиною алергії у дитини і дорослого?
Кефір — корисний дієтичний кисломолочний продукт, службовець джерелом білка, кальцію і біфідобактерій. У медичній практиці досить часто зустрічається алергія на кефір, яка спостерігається у дітей, але зрідка зустрічається і у дорослих. Особливо важко патологія протікає у немовлят. Зміст
- 1 Причини хвороби
- 2 Як проявляється алергія на кефір у дітей і дорослих
- 2.1 У дорослих
- 2.2 У дітей
- 3 Методи діагностики
- 4 Основи лікування
- 4.1 Перша допомога при виникненні алергії на кефір
- 4.2 Медикаментозна терапія
- 4.3 Заходи профілактики
Причини хвороби
Алергія до білків коров’ячого молока — казеїну і лактальбумин — можлива в будь-якому віці, але особливо часто вона проявляється у малюків до 1 року з не до кінця сформованим імунітетом. В основі патології лежать імунні механізми: організм сприймає речовини як потенційно небезпечні і починає боротьбу з ними. Багатьох цікавить: чи можна пити кисломолочні продукти, якщо у людини алергія на молоко? Тварини протеїни містить вся молочна продукція, але в різному ступені. Найбільша кількість коров’ячого білка знаходиться в сирі і сирі.
Чи є казеїн в кислому молоці і кефірі? При виготовленні напоїв під впливом молочнокислих бактерій відбувається зброджування продуктів. Новоутворена при цьому молочна кислота провокує розпад казеїнових молекул, але білок нейтралізується в повному обсязі. Казеїн присутній в кефірі і може стати причиною алергічної реакції. Підвищена чутливість до препарату спостерігається у 2-7% маленьких дітей.
Одноклітинні гриби в заквасці, яка застосовується при виготовленні кефіру, також можуть виступати в якості алергенів. В цьому випадку можлива перехресна алергія при вживанні в їжу дріжджового тіста, квасу і пива.
Фактори, що сприяють виникненню патології:
- генетична схильність — якщо у одного з батьків присутній алергія на білок коров’ячого молока, підвищена чутливість до кефіру спостерігається у 80% немовлят.
- хвороби шлунково-кишкового тракту.
- зниження імунних сил організму після перенесених інфекційних захворювань .
Кефір не рекомендується давати немовлятам у віці менше 6-8 місяців. Годуючим мамам варто бути обережними і не вживати кисломолочні продукти в перші 3 місяці життя дитини.
Як проявляється алергія на кефір у дітей і дорослих
Погіршення стану настає зазвичай через 2-3 години після вживання кисломолочного продукту. Має значення кількісний фактор, чим менше алергену потрапляє в організм, тим більше слабовираженним буде імунну відповідь організму.
У дорослих
Симптоми алергії на кефір у дорослих:
- розлад травлення — нудота, блювота, діарея.
- шкірні висипання, що супроводжуються сверблячкою.
- набряк і почервоніння повік, сльозотеча.
- рясні прозорі виділення з носа, чхання.
В тому випадку, коли відбувається алергічна реакція на дріжджі, симптоматика доповнюється кашлем, задишкою, генералізованої кропив’янкою (див. "Причини появи кропив’янки у дорослих, лікування та заходи профілактики "). У рідкісних випадках можливий набряк Квінке та анафілактичний шок .
ВАЖЛИВІ НОВИНИ:
У дітей
Діти гірше переносять захворювання, особливо важкий перебіг алергічна реакція у малюків. Основні ознаки:
- дрібні множинні зудять висипання на шкірі, які зливаються в великі плями.
- наполегливі попрілості, почервоніння навколо анального отвору.
- набряк повік і слизової носа, рясні виділення.
- слиз в калі.
Часто у грудничка алергія на кефір має гострий початок: підвищується температура, з’являється пронос і блювота. Дитина турбується, втрачає апетит, погано спить.
Методи діагностики
Кисломолочні продукти не завжди є причиною шкірних висипань і порушення травлення. З’ясувати, чи можна вживати кефір при алергії, допомагає обстеження у лікаря-алерголога, який проводить ретельний збір анамнезу захворювання.
Для точного визначення алергену дорослим проводять шкірні проби:
- скаріфікаціонние тести.
- аплікаційні проби.
- прик-тест.
Дослідження проводяться під час ремісії, щоб не допустити погіршення стану.
Дітям, вагітним жінкам і літнім людям проводять забір венозної крові для виявлення специфічного Е-імуноглобуліну (див. "Дослідження крові на імуноглобуліни при алергії"). Метод абсолютно безпечний, він виключає прямий контакт з речовиною.
Матері дитини рекомендується ведення харчового щоденника, куди заносяться прийняті в їжу продукти, і реакція малюка на них (див. Докладніше "Продукти харчування, найбільш часто викликають алергію у дорослих і дітей "). Це значно полегшує завдання фахівця з виявлення причини поганого самопочуття грудничка.
Основи лікування
Легкі випадки алергічних реакцій лікуються амбулаторно. Перша дія — виключення з раціону харчування всіх продуктів, що містять тваринний білок. У період загострення хворому дають сорбент, збільшують кількість рідини, що вживається, стежать за розвитком захворювання. Дитині створюють комфортні умови (тепле, але легке ковдру, спокійну обстановку) і викликають лікаря додому.
Перша допомога при виникненні алергії на кефір
Алергія на кефір, що супроводжується набряком мови, глотки і гортані у дитини, повинна насторожити батьків. Звуження дихальних ходів у малюка може привести до асфіксії.
Виникнення набряку Квінке та анафілаксії у дорослих і дітей також вимагає виклику бригади швидкої допомоги. Медпрацівники мають кошти для швидкого і ефективного купірування жизнеугрожающих станів.
Медикаментозна терапія
Лікарські препарати призначаються при виражених проявах алергії на кефір і молоко. Медикаменти для маленьких дітей виписує педіатр.
Ліки для поліпшення стану:
- Антигістамінні препарати — Лоратадин, Зодак, Кларитин блокують синтез гістаміну і серотоніну в організмі. Дітям дозволені краплі Феністил з 1 місяця, Зіртек — з 6 місяців.
- Сорбенти — полісорб, ентеросгель, Смекта (для дітей) прискорюють утилізацію продуктів метаболізму і токсинів.
- При алергічного риніту застосовують назальні судинозвужувальні краплі — Називин, Отривін.
- Симптоми кон’юнктивіту усувають за допомогою крапель: азеластин, Левокобастіна.
- Терапія шкірних поразок проводиться за допомогою топічних засобів. Показані регенерирующие креми — Бепантен, Солкосерил, протівозудниє мазі — Гістан, Фуцікорт (див. "Різноманітність кремів при лікуванні алергії у дорослих і дітей"). Дітям змащують шкіру Феністил гелем. Креми Бепантен і Скін-кап можна застосовувати для лікування і профілактики запалень на шкірі.
Під час лікування рекомендується прийом вітамінних комплексів для підтримки імунних сил організму.
Заходи профілактики
Знизити ймовірність появи алергії на кефір у маленької дитини дозволяє введення прикорму після 8 місяців. Кисломолочний напій починають давати невеликими порціями, стежачи за реакцією немовляти. При відсутності погіршення стану, порції кефіру збільшують до 30-50 мл 2-3 рази на тиждень, на рік можна давати 100 мл.
Годують матерям не слід вживати напій протягом 3 місяців після народження малюка. Кишечник новонародженого ще не готовий до масованого заселення мікрофлорою. Коли дитина підросте, добова норма харчування мами не повинна перевищувати 200 г, щоб не викликати процесу бродіння.
При алергії на білок коров’ячого молока, кефір та інші кисломолочні напої (йогурти, кисле молоко, ряжанку) необхідно виключити з раціону харчування. Під заборону потрапляють продукти:
- сир, сир, вершкове масло.
- будь-яка випічка та цукерки, які містять в своєму складі молоко.
- сухі сніданки.
Важливо стежити за терміном придатності продуктів. Прострочений кефір стає більш кислим, може спровокувати алергічну реакцію. Кількість вживаного напою також важливо. Ослабленим хворим, літнім людям і вагітним жінкам рекомендується вживати в день не більше 200 г продукту. Основа раціону алергіка — каші на воді, фрукти і овочі в сирому, відвареному або запеченому вигляді. Корисні яйця, риба, супи на овочевому бульйоні. При покупці продуктів слід уважно вивчати їх склад, зазначений на упаковці.
На питання — чи можуть бути прояви алергії на кефір — лікарі дають ствердну відповідь. Особливо важливо це знати молодим мамам. Алергічна реакція виникає як при годуванні дитини, так і при харчуванні самої матері. При появі характерних симптомів потрібно відразу припинити надходження кефіру в організм малюка. При неможливості грудного вигодовування використовують гіпоалергенні молочні суміші з ферментованим білками, в подальшому переходять на суміші з глибокими гідролізатами. Вони розщеплюються на дрібні пептиди, покращуючи травлення. Правильний підхід до годівлі дитини, що страждає алергією на кефір, підвищує ймовірність зникнення підвищеної чутливості до кисломолочним продуктам при досягненні ним 5-7 років.