Чому може розвинутися алергія на сир? Як виявляється непереносимість сиру у дорослої та дитини. Перша долікарська допомога хворому.
Чи може сир стати причиною алергії у дорослого та дитини?
Алергія на сир – одна з найпоширеніших форм гіперчутливості. В основному вона обумовлена непереносимістю молочних продуктів. Клінічні прояви виражаються системно та місцево, діють на травний тракт, шкірні покриви. Рідше утворюються дихальні відхилення. Терапію проводить алерголог після визначення першопричини ураження за допомогою лабораторно-інструментальних тестів.
- 1 Причини розвитку захворювання
- 2 Симптоми алергії на сир
- 2.1 У дорослого
- 2.2 У дитини< /li>
- 3 Діагностика
- 4 Основи лікування
- 4.1 Перша долікарська допомога хворому
- 4.2 Медикаментозна терапія
- 4.3 Методи профілактики
- 4.3.1 Основи дієти
- 4.3.2 Перехресні алергени
Причини розвитку захворювання
У більшості пацієнтів гіперчутливість розвивається через непереносимість молочних продуктів. Після їх потрапляння в травний тракт активізується дія імунної системи, що призводить до наступних відхилень: утворення великої кількості лейкоцитів, серед яких основна маса складається з еозинофілів і базофілів;
Виділяють сорти сирів, що викликають гіперчутливість через дію різних факторів:
- плавлений сир (Хохланд, Філадельфія) – патологія провокується молочною сироваткою або вершком і;
- овечий сир — непереносимість казеїну;
- сир Дор Блю — підвищена чутливість до компонентів цвілі; ;
- ковбасний сир – сухе молоко, пахта, сир, сичужні сири.
Не завжди алергіку забороняється вживати сирний продукт. Потрібно виявити, який саме компонент розвивається негативна реакція. Уважно читають склад при покупці, щоб унеможливити цю речовину. Тоді вживання дозволено. У кожного пацієнта ступінь гіперчутливості різний. Чим старшим стає пацієнт, тим сильніше розвивається реакція. Тому рекомендується пройти лікування у той момент, коли негативна симптоматика лише з’явилася. Вона може розвинутись як у дитячому віці, так і у дорослому. Важливо розуміти, за якими симптомами запідозрити гіперчутливість, щоб звернутися до алерголога. Він підкаже, чи може бути алергія на сир.
У дорослого
Якщо алергічна реакція вперше почалася в дитячому віці, але не була вчасно вилікована, у дорослих людей ступінь її прояву поступово зростає. Алергія на сир у дорослої людини супроводжується наступною клінічною симптоматикою:
- диспепсичні розлади — нудота, рвота, діарея, тяжкість у шлунку, метеоризм, печія, погіршення перетравлення їжі;
- шкірні реакції – висипання, лущення, печіння, почервоніння на епідермісі; /strong> – сильна набряклість повік, язика, щік та інших частин особи, де знаходиться велика кількість підшкірно-жирової клітковини (у тяжких випадках розвивається напад задухи); травний тракт, але не в дихальну систему) — в ділянках бронхів накопичується серозний секрет, що призводить до закупорки, що провокує ядуху. . Патології дихальної системи виникають рідко. Їхні симптоми виявляються при алергії на сир із пліснявою. В основному при накопиченні антигену в організмі, коли людина тривалий час вживає заборонений продукт.
У дитини
Алергія на сир у дитини розвивається меншою мірою, ніж у дорослої людини. Це з меншою активністю імунітету, який ще стикався з великою кількістю антигенів, тому підвищена реакція не розвивається.
Виділяють особливості клінічних симптомів у дітей: - алергія на сир у немовляти розвивається через вживання продукту матір’ю, тому що всі речовини переходять із крові в грудне молоко;
- алергія на сир у дітей частіше супроводжується травною формою, виникає сильне блювання, порушення формування випорожнення, утрудненість травлення; у дитини: причини появи, основні симптоми та невідкладна допомога при раптовому розвитку захворювання“);
- дихальні патології не розвиваються, вони характерні для дорослого віку. запідозрити, якщо дитину рве через невелику кількість часу після вживання сирних продуктів. Наприклад, розвивається алергія на сир сулугуні.
Діагностика
Щоб провести успішне лікування, потрібно попередньо визначити, який саме антиген викликає гіперчутливість імунітету. Наприклад, людина може мати алергію на адигейський сир, але не козячий. Використовують різні види досліджень.
- Загальний огляд. Він продуктивний лише з появі клінічних симптомів. Лікар виявляє висипання на тілі, утрудненість дихання, травні розлади
- Загальний аналіз крові та сечі, коагулограма, біохімічні тести. Це загальні аналізи, що виявляють стан кровоносної системи та внутрішніх органів. Вони не специфічні. Про наявність гіперчутливості можна запідозрити щодо збільшення лейкоцитів, підвищеного вмісту ШОЕ.
- Лейкоцитарна формула. Роблять розгорнутий аналіз, свідчить про стан імунної системи. Якщо людина має гіперчутливість, збільшується рівень еозинофілів і базофілів. Інші лейкоцити теж підвищені, але меншою мірою.
- Аналіз крові на основні види алергенів (див. “Дослідження крові на панелі алергенів: види, показання до проведення дослідження, підготовка та інтерпретація отриманого результату“). Визначають невелику кількість антигенів, що частіше зустрічаються при гіперчутливості. Лікар виявляє, що пацієнт має підвищену реакцію імунітету на сир, але точний сорт визначити неможливо. Наприклад, алергію на домашній сир.
- Шкірні алергопроби. Якщо лікар виявив, що пацієнт має гіперчутливість на сирний продукт, потрібно виявити, який саме сорт викликає відхилення. Наприклад, у пацієнта виникає висипання на сир Брі при алергії. Це пов’язано з непереносимістю цвілі.
Аналізи допомагають виявити, чи є алергія на сир чи інші види антигенів. Часто у пацієнта може спостерігатись гіперчутливість на кілька продуктів. Наприклад, непереносимість сиру при алергії на молоко.
Основи лікування
Для успішного проведення терапії потрібен комплексний підхід. Важливо правильно надати першу допомогу, дізнатися які препарати усувають негативні симптоми. Вводять дієту, за якої відсутнє вживання рекомендованого сорту. Наприклад, при алергії на твердий сир не рекомендується Гауда, Чедер, Маздам. приїзду бригади швидкої допомоги. Виконує такі дії:
- якщо в роті були залишки сиру, їх усувають;
- розтягують верхню частину сорочки або кофти для нормального проходження повітря дихальною системою;
< li>якщо у пацієнта подібні напади трапляються часто, при собі він повинен мати ліки, його дозволяється дати для покращення самопочуття;
- за відсутності виявлення точного пошкоджуючого фактора самостійно препарати людині не дають.
Медикаментозна терапія
Лікарські препарати усувають підвищену реакцію імунної системи, виводять алерген із організму. Але патогенетична дія не утворюється. Якщо у людини можлива системна реакція, рекомендується завжди носити лікарський засіб із собою.
При алергії на різні сорти сиру рекомендується використовувати наступні препарати: - антигістамінні ін’єкції – Тавегіл, Супрастин, Димедрол та ін. у дорослих і дітей“); >ентеросорбенти для зв’язування та виведення алергену до всмоктування в системний кровотік – Полісорб, активоване вугілля, Смекта, Ентеросгель.
Важливо розуміти, що препарати лише усувають симптоми, що виникли. Повністю ліквідувати патологію можна лише за допомогою поступової сенсибілізації організму (див. «Ефективність використання алерген-специфічної імунотерапії (АСІТ) при лікуванні алергії у дорослих та дітей»). Тобто, пацієнту вводять невелику кількість алергенів підшкірно, щоб імунна система звикала до них. Тому подальше вживання продукту не призводить до ідентичних ознак. Вони зменшуються або повністю зникають.
Методи профілактики
Щоб виключити ризик негативного стану при алергії, дотримуються правил:
- з раціону харчування виключають сорти сиру , на які виникає гіперчутливість;
- замінюють молочний продукт сиром тофу, в якому тваринний білок не міститься;
- у період загострення з раціону повністю відключають алергенні продукти харчування (див. “Продукти харчування, Якщо людині хочеться молочних продуктів, рекомендується дізнатися, який сир можна при алергії. Наприклад, сирний сир. На нього рідко виникає гіперчутливість. В основі дієти при гіперчутливості лежить виняток продукту, який її викликає. У звичайному житті усувають сорт сиру, що викликає алергію. Якщо формується загострення, краще виключити всі сорти та різні види важких алергенів (арахіс, мандарини, молоко, яйця та ін.).
Перехресні алергени
Бо в основі сиру лежить молочний білок, може розвинутись перехресна алергія. До цієї групи належать будь-які продукти, що містять білок коров’ячого молока:
ВАЖЛИВІ НОВИНИ:
- свинина, яловичина;
- кисломолочні продукти;
- препарати, що містять ферменти підшлункової залози;
- коров’яче або козяче молоко.
Метод виключення перехресних алергенів допомагає знизити ризик важких алергічних реакцій через накопичення антигену в крові.< /p>
Якщо людина алергіка, рекомендується знати, як проявляється алергія на сир. Якщо своєчасно використати прописані лікарські препарати, симптоматика швидко зникне, тяжкі наслідки не розвинуться. Багато пацієнтів хочуть знати, чи можна сир при алергії. Не всі сорти молочного продукту заборонені. Виявляють точний вид білка, що викликає гіперчутливість, виключаючи його з раціону. Якщо період загострення не розвивається, решта сортів дозволена.