Глутатіон, званий «матір’ю всіх антиоксидантів», сьогодні є одним з найбільш досліджуваних речовин в області природного здоров’я і медицини. Більш 139 тисяч наукових статей присвячені вивченню цієї молекули. Експерти в даний час визнають, що великий відсоток людей відчувають його дефіцит через передчасного старіння організму, інфекцій, хронічного стресу, вживання шкідливої їжі і генетично модифікованих продуктів, цукру і штучних підсолоджувачів, зловживання антибіотиками.
що таке глутатіон
Так що ж таке глутатіон і що він робить, в яких продуктах міститься? Глутатіон є пептид, що складається з трьох ключових амінокислот — цистеїн, гліцин і глютамінова кислота. Глутатіон відіграє кілька життєво важливих ролей в організмі. Дослідники довголіття вважають, що він настільки важливий для нашого здоров’я, що його рівень в наших клітинах стає предиктором того, як довго ми будемо жити! (2, 3, 4).
Ключ до розуміння того, чому глутатіон так важливий для здоров’я, полягає в тому, що кожна клітина нашого організму виробляє його. За словами Густаво Бунуса, доктора медицини, колишнього професора хірургії в університеті Макгілла в Монреалі, «це найважливіший антиоксидант для організму, тому що він знаходиться всередині клітини» (5). Хоча він абсолютно необхідний для підтримки здорової імунної системи, технічно він не є «важливим живильною речовиною», оскільки організм може створити його з амінокислот L-цистеїну, L-глутамінової кислоти (компонента глютамина) та гліцину.
Деякі функції, за які відповідає глутатіон, включають: (6, 7)
- Кон’югація ( «пов’язує разом») з лікарськими препаратами, щоб зробити їх більш засвоєними
- Є кофактором ( «молекулою-помічником») для деяких важливих ферментів, включаючи глутатіонпероксидази (яка захищає організм від окислювального пошкодження)
- Бере участь в перегрупування дисульфідних зв’язків білків (що має вирішальне значення для біогенезу однієї третини всіх білків людини)
- Зменшує перекису (природні відбілюючі речовини, які шкідливі для організму)
- Бере участь у виробленні лейкотрієнів (життєво важливий компонент для реакцій запалення і гіперчутливості)
- Допомагає печінки детоксифицирующие овать жир перед виділенням жовчі, яка знімає стрес з жовчного міхура
- Допомагає детоксикації метилгліоксалю, токсину, що виробляється як побічний продукт метаболізму
- Викликає апоптоз раку ( «запрограмована загибель клітин»)
В сучасній медицині є також кілька інших застосувань глутатіону. Ін’єкції глутатіону іноді роблять людям для запобігання побічних ефектів хіміотерапії, а також для деяких випадків чоловічого безпліддя (8). Використання внутрішньовенного глутатіону для освітлення шкіри — теж одне з його застосувань, проте, на сьогоднішній день ефект не доведений. Крім того, у міру того, як рівні глутатіону зменшуються, також зменшуються корисні ефекти, а це означає, що потрібно все більше і більше процедур (9).
Які переваги глутатіону для здоров’я? Крім того, що ці життєво важливі функції зберігаються в організмі, список переваг глутатіону дуже широкий: (10, 11)
- Грає важливу роль в імунній функції
- Сприяє функціонуванню Т клітин, що дуже важливо для сильної імунної системи
- Допомагає запобігти лікарську стійкість
- Захищає від токсинів навколишнього середовища
- Перешкоджає прогресуванню раку
Топ 9 продуктів і добавок для підвищення глутатіону
Хоча Національний інститут охорони здоров’я (NIH) все ще стверджує, що дефіцит глутатіону зустрічається нечасто, існує все більше авторитетних джерел, які стверджують, що все навпаки.
які симптоми дефіциту глутатіону? Дефіцит глутатіон-синтетази може бути легким, помірним або важким захворюванням в залежності від кожного окремого випадку. Деякі з ознак і симптомів цього дефіциту можуть включати анемію, накопичення занадто великої кількості кислоти в організмі (метаболічний ацидоз), часті інфекції і симптоми, викликані проблемами в мозку (включаючи судоми, розумову відсталість і втрату координації) (12).
у зв’язку з його роллю в профілактиці і лікуванні захворювань ми рекомендуємо виявляти ініціативу і дотримуватися здорового глузду для підвищення рівня глутатіону. У яких продуктах міститься глутатіон? Не існує специфічних продуктів, природно багатих глутатионом, але є продукти і добавки, які, як відомо, підвищують глутатіон в організмі.
ВАЖЛИВІ НОВИНИ:
Тому, якщо ви регулярно вживаєте ці дев’ять продуктів харчування і добавок для загального оздоровлення організму і гарного самопочуття, ваш рівень глутатіону також буде в нормі!
1. Молочний чортополох
Молочний чортополох або розторопшу, яка століттями використовувалася народною медициною у всьому світі, здавна хвалять як засіб від імунної дисфункції. Зокрема, діюча речовина силимарин , унікальний флавоноїдний комплекс, отриманий з рослини розторопші, був використаний для лікування пошкоджень печінки і захворювань жовчних шляхів.
За словами вчених, секрет цілющого майстерності розторопші полягає в її здатності підсилювати антиоксидант глутатіон. Було показано, що підвищення рівня глутатіону у щурів, викликаних етанолом, виявило, що розторопша може дійсно допомогти захистити печінку від шкідливого впливу алкоголю, який, як відомо, викликає зниження рівня глутатіону (13).
Eclectic Institute, Розторопша, 600 мг, 240 рослинних капсул без ГМО
Сироватковий білок поповнює глутатіон, підвищуючи цистеїн, який допомагає відновлювати глутатіон, коли він виснажений від імунної відповіді (14). Відповідно до недавніх досліджень, сироватковий білок є ідеальною добавкою, яка допомагає природним чином збільшити глутатіон для боротьби з раком, зміцнення імунної системи, підвищення метаболізму і зниження апетиту (15, 16).
Вкрай важливо придбати правильний тип сироваткового білка . Уникайте обробленого сироваткового білка або ізоляту білка. Рекомендуємо використовувати сироватковий білок з козячої сироватки. Це повинен бути порошок сироваткового протеїну, повністю натуральний або органічний (коли це можливо), що не має в своєму змісті пестицидів, гормонів, генетично модифікованих організмів, штучних підсолоджувачів і не містить глютену.
Статті по темі :
Фази детоксикації печінки Протокол поліпшення фертильності для чоловіків і жінок
Mt . Capra, Сироватковий протеїн з козячого молока, непідсолоджений, 453 г (1 фунт)
3. Продукти, багаті сіркою
З середини 1990-х років загальновизнаним фактом є те, що концентрації глутатіону різко знижуються в печінці і легенях, коли споживання сірчаної амінокислоти є недостатнім (17). Це одна з багатьох причин, за якими ми рекомендуємо вживати багаті сіркою і володіють онкопротекторні властивості хрестоцвіті овочі в якості найважливішої частини здорового раціону харчування. Тому, якщо ви шукаєте, в яких продуктах міститься глутатіон, то можна сказати, що в них відносяться хрестоцвіті овочі, які хоч і безпосередньо його не містять, але дуже сильно впливають на його освіту в організмі. До таких овочів відносяться:
- рукола
- пліч чой
- брокколі
- брюссельська капуста
- білокачанна капуста
- кольорова капуста
- зелень гірчиці
- редис
- ріпа
4 . NAC
N-ацетилцистеїн (NAC) допомагає знизити тяжкість і частоту хрипів і респіраторних нападів, посилюючи глутатіон і розріджуючи бронхіальну слиз, таким чином діючи як ефективний засіб від астми. NAC насправді є попередником глутатіону, і недавно було доведено, що він дуже ефективний при лікуванні нейрокогнітівних проблем, таких як залежність, компульсивний поведінка, шизофренія і біполярний розлад (18). Рекомендоване дозування — 200-500 мг один раз на день.
Bluebonnet Nutrition, NAC, 500 мг, 90 рослинних капсул
5. Альфа-ліпоєва кислота
Альфа-ліпоєва кислота допомагає відновити рівень глутатіону при будь-якому виснаженні імунної системи. 300-1200 мг альфа-ліпоєвої кислоти в день допомагають поліпшити чутливість до інсуліну і зменшити симптоми діабетичної нефропатії. Клінічно також доведено, що вона відновлює загальний рівень антиоксиданту глутатіону в крові і функцію лімфоцитів у пацієнтів з ВІЛ / СНІДом (19).
Natrol, Альфа-ліпоєва кислота, 300 мг, 50 капсул
6. Метильние групи вітамінів групи В (В6, В9, В12 і біотин)
За словами доктора Марка Хаймана, компоненти метилування «можливо, найбільш важливі для підтримки організму в процесі вироблення глутатіону». Кращий (природний) спосіб підтримки оптимального рівня інгредієнтів вашого метилування — це просто вживати такі продукти, багаті фолатами :
- Боби гарбанзо (нут) — ½ склянки: 557 мкг ( більше 100%)
- Печінка — 3 унції: 221 мкг (55%)
- Пінто боби — ½ склянки: 146 мкг (37%)
- Сочевиця — ½ склянки: 179 мкг (45%)
- Шпинат — 1 чашка: 56 мкг (14%)
- Спаржа — ½ склянки: 134 мкг (33%)
- Авокадо — ½ склянки: 61 мкг (15%)
- Буряк — ½ склянки: 68 мкг (17%)
- Чорноокий горох — ½ склянки: 112 мкг (28%)
- Брокколі — 1 чашка: 57 мкг (14%)
Life Extension, Біоактивні комплекс вітамінів групи B, 60 вегетаріанських капсул
7. Селен
Селен діє як потужний антиоксидант і необхідний організму для створення глутатіону. Найбагатші джерела селену:
- Бразильські горіхи — 6-8 горіхів: 544 мкг (більше 100%)
- Тунець (100 гр.): 92 мкг (більше 100%)
- Палтус (100 гр.): 47 мкг (67%)
- Сардини, консервовані (100 гр.): 45 мкг (64%)
- Яловичина (100 гр.): 33 мкг (47%)
- Індичка (100 гр.): 31 мкг (44%)
- Яловича печінка (100 гр.): 28 мкг ( 40%)
- Курча (100 гр.): 22 мкг (31%)
- Яйце — 1 велика, 15 мкг (21%)
- Шпинат — 1 чашка: 11 мкг (16%)
8. Вітаміни С і Е
Вітамін С допомагає підняти глутатіон в еритроцитах і лімфоцитах (20). Вітамін Е є важливим антиоксидантом, який працює з глутатионом для запобігання пошкодження від реактивного кисню і захищає глутатіон-залежні ферменти (21).
Тому, працюючи разом, вітаміни С і Е допомагають утилізувати глутатіон і можуть знизити ризик виникнення захворювань, викликаних окислювальним стресом.
Включіть у свій раціон продукти, багаті вітамінами С і Е на щоденній основі. Разом вони допомагають утримувати глутатіон на оптимальному рівні, а також підвищують нашу імунну систему і загальну функцію організму.
Вітамін C
- Апельсини — 1 шт .: 82 мг (понад 100%)
- Червоний перець — 1 шт .: 95 мг (понад 100%)
- Брюссельська капуста — ½ склянки в приготованому вигляді: 48 мг (80 %)
- Брокколі — ½ склянки в приготованому вигляді: 51 мг (107%)
- Полуниця — ½ склянки: 42 мг (70%)
- Грейпфрут — ½ склянки: 43 мг (71%)
- Гуава — 1 фрукт: 125 мг (понад 100%)
- Ківі — 1 штука: 64 мг (33%)
- Зелений перець — ½ склянки: 60 мг (100%)
Вітамін Е
- Мигдаль — 30 гр .: 7,3 мг (27%)
- Шпинат — 300 гр .: 6,9 мг (26%)
- Солодкий картопля — 1 шт .: 4,2 мг ( 15%)
- Авокадо — 1 шт .: 2,7 мг (10%)
- Зародки пшениці — 30 гр .: 4,5 мг (17%)
- Насіння соняшнику — 2 ст. л .: 4,2 мг (15%)
- Пальмова олія — 1 ст.л .: 2,2 мг (11%)
- Гарбуз — 1 стакан: 2 мг ( 7%)
- Форель — 100 гр .: 2 мг (7%)
- Оливкова олія — 1 ст.л .: 2 мг (7%)
9. Яловича печінка
Мало того, що яловича печінка є багатим джерелом селену, вона ще сама по собі може підвищити виробництво селену і антиоксиданту глутатіону краще, ніж вживання добавок. Дослідження показали, що, оскільки багато поживних речовин сконцентровані в печінці, вживання в їжу цього органу від корови вільного випасу є високоефективним способом підвищення рівня глутатіону. Крім того, селен в яловичині і в яловичої печінки набагато більш біодоступен, ніж в добавках.
Рекомендується вживати тільки високоякісну яловичу печінку від тваринного трав’яного відгодівлі, щоб підвищити вироблення селену і глутатіону (22).
Глутатіон — протипухлинні властивості
Одним з найбільш перспективних напрямків досліджень глутатіону є роль, яку він відіграє в онкології. «Надаючи стійкість до ряду хіміотерапевтичних препаратів», в важливому дослідженні 2004 року, опублікованому у виданні « Біохімія і функціональність клітин», підкреслюється: «Підвищені рівні глутатіону в пухлинних клітинах здатні захищати ці клітини в кістковому мозку, молочної залозі, товстій кишці, гортані і легенів »(23).
Зворотне також вірно. За словами італійських дослідників з відділу експериментальної медицини , дефіцит глутатіону робить клітини більш уразливими для окисного стресу, що сприяє розвитку раку.
Фактично, все більше число дослідників в даний час приписують збільшення неврологічних захворювань і раку дефіциту глутатіону (24, 25).
Оскільки дослідники продовжили вивчати ці явища, вони фактично виявили, що антиоксидант глутатіон є більш сильним протиракову засобом, ніж передбачалося раніше. За словами Джеремі Епплтон, доктора медичних наук, голови департаменту харчування в Національному коледжі натуропатической медицини в Портленді, штат Орегон:
Якщо ви подивіться в лікарняній ситуації на людей, у яких є рак, СНІД або інше дуже серйозне захворювання , майже завжди вони в глибокому дефіциті по глутатіону. Причини цього не зовсім зрозумілі, але ми знаємо, що глутатіон надзвичайно важливий для підтримки внутрішньоклітинного здоров’я (26).
Оскільки ніхто не знає напевно точних причин, чому глутатіон виснажується у цих пацієнтів і чому він так ефективний в боротьбі з раком, деякі ставлять під сумнів його користь для здоров’я. Деякі навіть стверджують, що він може нашкодити.
Існують клінічні випробування, в яких підкреслюється один з можливих побічних ефектів глутатіону, який полягає в тому, що він може звужувати дихальні шляхи людей, які страждають на астму, при вдиханні через небулайзер (27).
Також важливо відзначити, що вчені не впевнені в тому, як організм реагує на синтетичну добавку глутатіону, і в даний час немає стандартизованої безпечної дози (28). Тому ми рекомендуємо вживати в їжу продукти, що сприяють виробленню глутатіону, а також приймати добавки, які також в цілому допоможуть збільшити вміст глутатіону в клітинах організму.
Заключні думки
На сьогоднішній день глутатіон рідко можна зустріти в формі добавки. Та й якщо ви все ж знайдете, не факт, що це будуть добавки хорошої якості, а речовина в них буде високою біодоступністю.
Для підвищення рівня глутатіону в організмі рекомендується використовувати природні методи — корекція харчування і прийом нутрицевтиків, здатних підвищувати складові глутатіону.
Дев’ять з кращих продуктів і добавок, які ви можете вживати для підвищення рівня глютатіону, включають:
- розторопшу
- сироватковий білок
- продукти з високим вмістом сірки, включаючи хрестоцвіті овочі
- N-ацетилцистеїн (NAC)
- Альфа-ліпоєвої кислоти
- метильние форми вітамінів групи В (B6, B9, B12 і біотин)
- продукти, багаті селеном, такі як бразильські горіхи і сардини
- вітамін С і вітамін Е
- яловича печінка
Глутатіон абсолютно необхідний для багатьох життєво важливих аспектів здоров’я людини, включаючи імунну систему і довголіття. Наукові дослідження і багато експертів підтверджують, що антиоксидант глутатіон також діє як потужний протираковий агент в організмі. Іншими словами, варто докласти зусиль для підвищення його рівня в вашому організмі, так як глутатіон дуже корисний для загального здоров’я!