Нирки — це невеликі, але потужні бобовідние органи, які виконують багато важливих функцій в організмі людини. Вони відповідають за фільтрацію «відходів» організму, вивільняють гормони, які регулюють кров’яний тиск, забезпечують баланс рідини в організмі, виробляють сечу, а також вирішують багато інших важливих завдання.
Існує дуже багато причин для того, щоб нирки перестали функціонувати «як годинник» і дали збій. Серед факторів ризику виділяють:
- Діабет
- Високий кров’яний тиск
- Ожиріння
- Куріння
- Генетика .
Неконтрольований рівень цукру в крові і високий кров’яний тиск викликають пошкодження кровоносних судин в нирках, знижуючи їх здатність функціонувати на оптимальному рівні. А коли нирки працюють погано, тобто не фільтрують відходи, головним чином, ті, які ми отримуємо з їжею, ці відходи потрапляють в кров і людина захворює.
Тому людям із захворюванням нирок необхідно дотримуватися спеціальної дієти. І якщо у вас пієлонефрит і «що їсти», щоб не нашкодити — ваш головне питання — ми розповімо вам в цій статті.
Дієта при пієлонефриті
Дієтичні обмеження при пієлонефриті у жінок , як і у чоловіків, варіюються в залежності від рівня пошкодження нирок. Наприклад, люди на ранніх стадіях захворювання нирок мають різні обмеження, на відміну від тих, у кого спостерігається ниркова недостатність, також відома як кінцева стадія ниркового захворювання (ESRD).
Якщо у вас серйозне захворювання нирок, то ваш лікуючий лікар повинен підібрати оптимальне харчування для вас відповідно до ваших індивідуальних потреб.
для більшості людей на будь-якій стадії пієлонефриту важливо дотримуватися раціон, сприятливий для здоров’я нирок, який допомагає зменшити кількість токсинів в крові. Дієта при пієлонефриті повинна допомагати підтримувати функцію нирок, запобігаючи подальшому шкоди. Це харчування часто згадується як ниркова дієта. Згідно таблиці лікувальних столів за Певзнером, дієта при пієлонефриті відповідає столу №7. Про цю дієті ви можете знайти велику кількість інформації в мережі «Інтернет», а ми звернемо вашу увагу на інший дуже серйозний момент.
У той час як дієтичні обмеження розрізняються, важливими рекомендаціями для людей з захворюванням нирок вважається обмеження надходження таких поживних речовин:
- Натрій: Натрій міститься в багатьох продуктах харчування і є основним компонентом кухонної солі. Пошкоджені бруньки не можуть фільтрувати надлишок натрію, викликаючи підвищення рівня його крові. Часто рекомендується обмежувати натрій до менш ніж 2000 мг в день.
- Калій: Калій виконує багато критичних функцій в організмі, але людям з пієлонефритом необхідно обмежити калій, щоб уникнути небезпечно високого рівня цього макроелементи в крові. Зазвичай рекомендується обмежити калій до менш ніж 2000 мг в день.
- Фосфор: пошкоджені нирки не можуть видалити зайвий фосфор — мінерал, який міститься в багатьох продуктах харчування. Високі рівні фосфору можуть пошкодити організм, тому рекомендована добова доза обмежена 800-1000 мг в день.
Білок є іншим живильною речовиною, яке може негативно впливати на здоров’я людей із захворюванням нирок, оскільки відходи білкового обміну не можуть бути усунені пошкодженими нирками.
на щастя, є багато смачних і здорових продуктів з низьким вмістом фосфору, калію і натрію, які допоможуть вам з відповіддю на питання «що їсти при пієлонефриті».
Ідеально, якщо ваша дієта при пієлонефриті буде включати наступні 20 продуктів, рекомендованих для людей з проблемами нирок.
1. Цвітна капуста
Цвітна капуста — це поживний овоч, який містить багато корисних речовин, включаючи вітамін С, вітамін К і вітаміни групи В. Він також сповнений протизапальних сполук, таких як індол і є відмінним джерелом клітковини.
Крім того, пюре з цвітної капусти можна використовувати замість картоплі для страв з низьким вмістом калію.
Одна чашка (124 г) приготовленої цвітної капусти містить:
- Натрій : 19 мг
- Калій : 176 мг
- Фосфор : 40 мг
2. Чорниця
Чорниця — ідеальний продукт під час дієта при пієлонефриті для жінок. У складі цієї солодкої ягоди — джерело поживних речовин і багато антиоксидантів.
Статті по темі:
Правила Детокс: очищення організму в домашніх умовах Наднирковозалозна недостатність: симптоми і причини
зокрема, чорниця містить антиоксиданти, звані антоціанинами, які можуть захищати від серцевих захворювань, деяких видів раку, зниження когнітивних функцій мозку і діабету. Чорниця містить мінімальну кількість шкідливих речовин для дієти при пієлонефриті, а саме натрію, фосфору і калію.
Одна чашка (148 грамів) свіжої чорниці містить (21):
- Натрій : 1,5 мг
- Калій : 114 мг
- Фосфор : 18 мг
3. Морський окунь
Морський окунь — це високоякісний білок, який містить неймовірно здорові жири, звані омега 3.
Омега 3 допомагають зменшити запалення і можуть знизити ризик когнітивного спаду, депресії і тривоги.
У той час як всі риби мають високий рівень фосфору, морський окунь містить більш низьку кількість, ніж інші види морепродуктів. Тим не менш, важливо споживати невеликі порції, щоб контролювати рівень фосфору.
Три унції (85 грам) приготованого морського окуня містять:
- Натрій : 74 мг
- Калій : 279 мг
- Фосфор : 211 мг
4. Червоний виноград
Цей прекрасні фрукт не тільки смачний, але і є джерелом тонни поживних речовин для організму.
Червоний виноград володіє високим вмістом вітаміну С і містить антиоксиданти, звані флавоноїдами, які зменшують запалення. Крім того, червоний виноград володіє високим вмістом ресвератрола, типу флавоноїду, який приносить користь здоров’ю серця і захищає від діабету і зниження когнітивних функцій.
Ці солодкі фрукти корисні під час дієти при пієлонефриті, якщо ви з’їсте половину чашки ( 75 грам), що містить:
- Натрій : 1,5 мг
- Калій : 144 мг
- Фосфор : 15 мг
5. Білки яєць
Яйця — дуже корисний продукт для всіх категорій людей. Однак для тих, хто має проблеми з нирками, слід серйозно обмежити вживання яєчних жовтків. Незважаючи на те, що жовтки дуже поживні, вони містять велику кількість фосфору. Тому дієта при пієлонефриті передбачає робити вибір на користь яєчних білків.
Яєчні білки забезпечують високоякісний, сприятливий для нирок джерело білка. Не кажучи вже про те, що яєчний білок є відмінним вибором для людей, що проходять курс діалізу, оскільки вони мають більш високі потреби в білках, але їм необхідно обмежити фосфор.
Два великих яєчних білка (66 г) містять :
- Натрій : 110 мг
- Калій : 108 мг
- фосфор : 10 мг
6. Часник
Людям з проблемами нирок рекомендується обмежити кількість натрію в раціоні, особливо кухонну сіль. Часник забезпечує смачну альтернативу солі, додаючи смак страв, забезпечуючи при цьому поживні властивості. Це хороше джерело марганцю, вітаміну С і вітаміну B6 і містить сполуки сірки, які володіють протизапальними властивостями.
Три зубчики (9 грам) часнику містять:
- Натрій : 1,5 мг
- Калій : 36 мг
- Фосфор : 14 мг
7. Гречана каша
Що можна їсти з круп, якщо у вас пієлонефрит? Багато цільні зерна містять в складі велику кількість фосфору. Але є один виняток — і це гречана крупа.
Гречка дуже живильна, забезпечує багате кількість вітамінів групи В, магнію, заліза і клітковини. Це також Безглютенові зерно, що робить гречку гарним вибором для людей з целіакію або непереносимістю клейковини.
В чашці (84 грама) приготовленої гречаної каші міститься:
- Натрій : 3,5 мг
- Калій : 74 мг
- Фосфор : 59 мг
8. Оливкова олія
Часто люди з прогресуючим захворюванням нирок мають проблеми з підтриманням ваги, що робить здорові, висококалорійні продукти, такі як оливкова олія, особливо важливими. Так як більшість жирів в оливковій олії — це мононенасичених жир, званий олеїнової кислотою, який володіє багатьма корисними для здоров’я властивостями, в тому числі протизапальними властивостями.
Більш того, мононенасичені жири зберігають стійкість при високих температурах, роблячи оливкова олія здоровим вибором для приготування їжі.
Одна унція (28 грамів) оливкової олії містить:
- Натрій : 0,6 мг
- Калій : 0,3 мг
- Фосфор : 0 мг
9. Булгур
Ще одна крупа, доступна під час дієти при пієлонефриті, це булгур. Це давнє зерно, яке є приголомшливою, сприятливою альтернативою іншим цілісним зернам, які містять велику кількість фосфору і калію.
Це поживна зерно є хорошим джерелом вітамінів групи В, магнію, заліза і марганцю. Це також відмінне джерело рослинного білка і харчових волокон, що важливо для здоров’я травлення.
В половині чашки (91-грамова) порція булгура містить:
- Натрій : 4,5 мг
- Калій : 62 мг
- Фосфор : 36 мг
10. Капуста
Крім того, вона містить нерозчинну клітковину, тип волокна, який зберігає здоров’я вашої травної системи, сприяючи регулярної рухам кишечника, що забезпечує рівну перільстатіку і регулярний стілець.
Крім того, в одній чашці подрібненої капусти (70 г) мінімальна кількість натрію, калію і фосфору:
ВАЖЛИВІ НОВИНИ:
- Натрій : 13 мг
- Калій : 119 мг
- Фосфор : 18 мг
11. Курка без шкіри
Незважаючи на те, що обмежене споживання білка необхідно для деяких людей з проблемами нирок, забезпечення організму достатньою кількістю високоякісного білка життєво важливо для здоров’я.
Вживаючи в їжу куряче м’ясо без шкіри, ви отримуєте набагато менше фосфору, калію і натрію. Готувати курку також необхідно без шкіри, тобто перед запіканням або варінням, сиру курячу грудку необхідно обов’язково очистити від шкіри.
Купуючи курку, вибирайте свіжий продукт і уникайте попередньо приготованої смаженої курки, так як вона містить велику кількість натрію і фосфору.
Три унції (84 грама) курячої грудки без шкіри містять:
- Натрій : 63 мг
- Калій : 216 мг
- Фосфор : 192 мг
12. Болгарський перець
Болгарський перець містить значну кількість поживних речовин і мало калію, на відміну від багатьох інших овочів. Ці яскраво забарвлені перці є джерелом потужного антиоксиданту — вітаміну С. Фактично, один маленький червоний перець (74 грама) містить 158% рекомендованого прийому вітаміну С.
Вони також наповнені вітаміном А, важливим живильною речовиною для імунної системи, яка часто страждає у людей із захворюванням нирок.
Один маленький червоний перець (74 грама) містить:
- Натрій : 3 мг
- Калій : 156 мг
- Фосфор : 19 мг
13. Лук
Лук відмінно підходить для приготування нешкідливого смаку до страв дієти при пієлонефриті.
Скорочення солі може бути важким для багатьох пацієнтів, що робить пошук відповідних сольових альтернатив обов’язковим. Лук з часником і оливковою олією додає смак страв без шкоди для здоров’я нирок.
Більш того, цибуля володіє високим вмістом вітамінів С, марганцю і вітамінів групи В і містить пребиотические волокна, які допомагають зберегти здорову травну систему шляхом годування корисних кишкових бактерій.
Один маленький лук (70 грам) містить:
- Натрій : 3 мг
- Калій : 102 мг
- Фосфор : 20 мг
14. Рукола
Багато здорові зелені листові овочі, такі як шпинат і капуста, містять велику кількість калію і важко вписуються в дієту при пієлонефриті.
Проте, рукола серед інших є винятком, так як містить мінімальну кількість калію. Тому ви можете сміливо їсти рукколу, якщо у вас пієлонефрит, використовуючи її для салатів або гарнірів.
Руккола є хорошим джерелом вітаміну K і мінералів марганцю і кальцію, всі з яких важливі для здоров’я кісток. Цей живильний зелений салатний овоч також містить речовини, які знижують кров’яний тиск, що є важливою перевагою для людей із захворюваннями нирок.
Крім того, всі зелені листові овочі надзвичайно корисні для збереження здоров’я головного органу — мозку.
Читайте також: хочете залишитися розумною — їжте багато зелені.
Одна чашка (20 грамів) сирої руколи містить:
- Натрій : 6 мг
- Калій : 74 мг
- Фосфор : 10 мг
15. Горіхи макадамії
Більшість горіхів містять велику кількість фосфору і не рекомендуються їсти тим, хто слідує дієті при пієлонефриті.
Проте, горіхи макадамії є прекрасним варіантом для людей з проблемами нирок. У них набагато менше фосфору, ніж в інших популярних горіхах, таких як арахіс і мигдаль.
Вони також багаті здоровими жирами, вітамінами В, магнієм, міддю, залізом і марганцем.
Одна унція (28 грамів) горіхів макадамії містить:
- Натрій : 1,4 мг
- Калій : 103 мг
- Фосфор : 53 мг
16. Редис
Редис — хрусткий овоч, який відмінно доповнить вашу дієту при пієлонефриті. А все тому, що в редисці низький вміст калію і фосфору, і разом з тим багато інших важливих поживних речовин.
Редис — відмінне джерело вітаміну С, антиоксидант, який знижує ризик серцевих захворювань і катаракти. Крім того, яскравий смак редису додасть перчинку до страв з низьким вмістом натрію. Будете їсти з задоволенням.
58 грам редису містить:
- Натрій : 23 мг
- Калій : 135 мг
- Фосфор : 12 мг
17. Ріпа
Ріпу добре їсти при пієлонефриті, так як цей овоч є відмінною заміною овочам, в яких багато калію, наприклад, картопля.
Ці коренеплоди багаті клітковиною і поживними речовинами, такими як вітамін С, вітамін В6, марганець і кальцій. Ріпу можна смажити або зварити й розім’яти для здорового гарніру, який добре працює в дієті при пієлонефриті.
78 г приготованого пюре з ріпи містить:
- Натрій : 12,5 мг
- Калій : 138 мг
- Фосфор : 20 мг
18. Ананас
На жаль, багато яскравих корисні тропічні фрукти, так як апельсини, банани і ківі, не рекомендується їсти при пієлонефриті, так як в них міститься багато калію.
На щастя, є один виняток — і це ананас. Цей солодкий фрукт стане смачним ласощами під час дотримання суворої дієти при пієлонефриті. Крім того, ананас багатий клітковиною, вітамінами групи В, марганцем і бромелаїн, ферментом, який допомагає зменшити запалення.
Одна чашка (165 грамів) шматочків ананаса містить:
- Натрій : 2 мг
- Калій : 180 мг
- Фосфор : 13 мг
19. Журавлина
Журавлина — надзвичайно корисна ягода, яку абсолютно всі лікарі рекомендують їсти при пієлонефриті. Журавлина корисна для всієї сечовидільної системи: нирок і сечового міхура.
Ці крихітні терпкі ягідки містять фітонутрієнти, звані проантоціанідіни A-типу, які перешкоджають прилипанню бактерій до підкладці сечового тракту і сечового міхура, запобігаючи таким чином інфікування. Журавлина корисна для людей із захворюваннями нирок, оскільки вони мають підвищений ризик інфекцій сечових шляхів.
Журавлина можна їсти в сушеному вигляді, обробленої термічно, свіжої або у вигляді соку. Вона містить дуже мало калію, фосфору і на натрію.
Одна чашка (100 г) свіжої журавлини містить:
- Натрій : 2 мг
- Калій : 85 мг
- Фосфор : 13 мг
20. Гриби Шиитаке
Гриби Шиитаке — пікантний інгредієнт, який можна використовувати в якості замінника м’яса на основі рослин для людей, які дотримуються дієти при пієлонефриті, і яким необхідно обмежити білок. Ці гриби є відмінним джерелом вітамінів групи В, міді, марганцю і селену. Крім того, вони забезпечують хороше кількість рослинних білків і харчових волокон.
Гриби Шиитаке містити менше калію, ніж білі гриби, що робить їх розумним вибором для тих, хто слідує дієті при захворюванні нирок.
Одна чашка (145 грам) приготованого гриба шиітаке містить:
- Натрій : 6 мг
- Калій : 170 мг
- Фосфор : 42 мг
Висновки про харчування при пієлонефриті
Дієта при пієлонефриті накладає певні обмеження в раціоні харчування. Особливо шкідливим вважається вживання продуктів, що містять велику кількість натрію, калію і фосфору, тому що пошкоджені хворобою нирки не можуть добре вивести надлишок цих мінералів і вони потрапляють в кров, значно погіршуючи загальний стан людини. Саме тому при пієлонефриті та інших гострих і хронічних захворюваннях нирок рекомендується їсти продукти з низьким вмістом натрію, калію і фосфору.
Представлені в статті 20 продуктів харчування стануть прекрасним джерелом необхідних поживних речовин для людей, які дотримуються дієти при пієлонефриті, забезпечуючи здорове і збалансоване харчування для організму в цілому.
Однак, не забудьте завжди обговорювати своє харчування з вашим лікарем, так як кожен організм індивідуальний і якийсь конкретний продукт може вам не підійти.