Креветки можна назвати найпопулярнішим видом молюсків, який широко використовується в кулінарії. Креветки досить поживні і містять велику кількість корисних речовин, наприклад, йоду, яким не такі багаті інші продукти харчування.
Однак, не так все однозначно. Деякі фахівці з харчування стверджують, що від креветок більше шкоди, ніж користі. Вони пояснюють це тим, що креветки не є здоровою їжею через високий вміст в них холестерину. Крім того, існує думка, що креветки, які штучно вирощені на спеціальній фермі, можуть мати негативні наслідки для здоров’я в порівнянні з креветками, здобутими в натуральних умовах.
В цій статті будуть досліджені такі наукові факти: хімічний склад креветок, користь і шкода при вживанні креветок, а також як вибрати якісні креветки для включення в раціон харчування.
користь креветок для організму
1. У креветках мало калорій, але багато поживних речовин
Хімічний склад креветок вражає. У креветках міститься досить низька кількість калорій — приблизно 90 калорій на порцію з 100 грам і повна відсутність вуглеводів. Приблизно 90% калорій в креветках надходять з білка, а решта — з жиру.
Крім того, той же розмір порції забезпечує більше 20 різних вітамінів і мінералів, в тому числі 50% щоденної потреби дорослої людини в селен — мінералі, який може допомогти зменшити запалення і поліпшити здоров’я серця.
Короткий огляд поживних речовин в порції з 85 грам:
Калорії : 84
Білок : 18 г
Селен : 48% від щоденної норми
Вітамін B12: 21%
Залізо : 15%
Фосфор : 12%
Ніацин : 11%
Цинк : 9%
Магній : 7%
Креветки також є одним з кращих джерел йоду — важливого мінералу, дефіцит якого спостерігається у багатьох людей. Йод необхідний для правильної функції щитовидної залози і здоров’я мозку.
Читайте також: симптоми нестачі йоду в організмі
Креветки є хорошим джерелом омега 6 і омега 3 жирних кислот, на додаток до антиоксиданту астаксантину, який також корисний для здоров’я.
ВАЖЛИВІ НОВИНИ:
Резюме
Креветки дуже поживні. У них міститься досить низька кількість калорій, однак вони багаті великою кількістю білка і здорових жирів, на додаток до різноманітних вітамінів і мінералів.
2. Креветки містять антиоксидант астаксантин
Астаксантин — це пігмент каротиноїдів, який зустрічається у форелі, мікроводоростей, дріжджів і креветок.
Найчастіше він зустрічається у тихоокеанських лососів і креветок, і саме надає цим морепродуктів рожевий колір.
Вважається, що астаксантин — це найпотужніший антиоксидант з усіх відомих і володіє багатьма перевагами для здоров’я. Астаксантин впливає на здоров’я шкіри, підвищує витривалість організму, покращує здоров’я серця, зменшує біль в суглобах і може навіть мати майбутнє в лікуванні раку.
Розглянемо — яка користь організму від астаксантину.
Статті по темі:
Астаксантин: яка користь для організму жінок і … Корисні властивості базиліка святого і солодкого
Антиоксидантні властивості
Всім відома користь антиоксидантів для організму жінок і чоловіків. Антиоксидантні властивості астаксантину є основним аргументом на користь його можливого використання для лікування пухлинних захворювань. Це пов’язано з поліпшенням кровотоку і зниженням окислювального стресу у курців і людей з надмірною вагою. Порівняльне дослідження астаксантину та інших каротиноїдів показало, що астаксантин проявляє найвищу антиоксидантну активність проти вільних радикалів.
Здоров’я шкіри
Продукти, що містять астаксантин можна використовувати для зміцнення здорової шкіри. Дослідження, проведене в 2012 році, показало, що вживання продуктів, багатих астаксантіном може допомогти згладити зморшки, зменшити вікові плями і допомогти зберегти зволоженість шкіри. Були позитивні результати як у чоловіків, так і у жінок, але для підтвердження цих результатів потрібно більше досліджень.
Підвищення витривалості
Було проведено багато досліджень про те, як астаксантин може впливати на витривалість, а також рівень втоми після тренування. Дослідження на мишах показують, що він може стимулювати використання жирних кислот, що допомагає витривалості і запобігає пошкодженню м’язів і скелетів. Не дарма, багато професійних спортсмени і фітнес-тренери рекомендують включати в свій раціон креветки в періоди високо-інтенсивних тренувань.
Однак до сих пір наукових доказів впливу астаксантину для підвищення фізичних сил людини як і раніше не вистачає. В одному дослідженні, в якому використовувалися люди, не було виявлено ніяких переваг від застосування астаксантінових добавок щодо м’язової травми.
Сердечне здоров’я
Вивчаються твердження, що астаксантин може принести користь здоров’ю серця . У дослідженні 2006 року вивчався вплив астаксантину на щурів з гіпертонією (високий кров’яний тиск), і результати показали, що це може допомогти поліпшити рівень еластину і товщину артеріальної стінки.
Інші затвердження включають поняття про те, що астаксантин може запобігти серцевим захворюванням і допомогти знизити рівень холестерину, але поки немає достатніх доказів на підтримку цих заяв.
Зменшення болю в суглобах
Астаксантин може також мати майбутнє в лікуванні болю в суглобах, включаючи такі стани, як ревматоїдний артрит. Однак результати досі були неоднозначними.
Деякі дослідження показують, що астаксантин може зменшити запальні і больові симптоми, пов’язані з артритом. Однак дослідження взаємозв’язку між синдромом астаксантину і тунельного синдрому не знайшло доказів, що підтверджують твердження.
Поліпшення чоловічої фертильності
В дослідження 2005 року астаксантин показав позитивні результати для поліпшення чоловічої фертильності. Протягом трьох місяців в подвійному сліпому дослідженні було вивчено 30 різних чоловіків, раніше страждали на безпліддя. Дослідники побачили поліпшення параметрів сперматозоїдів, таких як кількість і рухливість, і поліпшення фертильності в групі, що отримала сильну дозу астаксантину.
Читайте також: астаксантин — яка користь для організму жінок і чоловіків, як приймати
Шкода креветок для організму
1. Креветки містять холестерин
Фахівці з правильного харчування недолюблюють креветки, пояснюючи це тим, що креветки містять велику кількість холестерину.
Відомо, що одна порція креветок (85 грам) містить 166 мг холестерину . Це майже на 85% більше, ніж кількість холестерину в інших видах морепродуктів, таких як тунець.
Багато людей бояться продуктів з високим вмістом холестерину через переконання, що вони підвищують рівень холестерину в крові і, таким чином , сприяють виникненню хвороб серця. Однак дослідження показують, що це твердження вірне лише для певної категорії людей, так як тільки чверть населення чутлива до дієтичного холестерину. В іншому дієтичний холестерин може надавати невеликий вплив на рівень холестерину в крові. Це пояснюється тим, що більша частина холестерину у вашій крові виробляється вашої печінкою, а коли ви їсте продукти з високим вмістом холестерину, ваша печінка виробляє органічного холестерину менше.
Більш того, креветки містять кілька поживних речовин, які можуть фактично поліпшити сердечне здоров’я — це Омега 3 жирні кислоти і антиоксидант астаксантин.
Одне дослідження показало, що дорослі, які щодня споживали 300 грам креветок, збільшили «хороший» рівень холестерину (ліпо-протеїни високої щільності) на 12 % і знизили їх тригліцериди на 13%. Обидва ці показники є важливими факторами зниження ризику серцевих захворювань.
Інше дослідження показало, що 356 жінок, що вживали молюсків, включаючи креветки, на регулярній основі мали значно нижчі рівні тригліцеридів і артеріального тиску в порівнянні з тими, хто не включив молюсків в свій раціон харчування.
Дослідження також показують, що люди, які регулярно вживають креветки, не мають вищого ризику серцевих захворювань в порівнянні з тими, хто креветки не вживає.
і навіть незважаючи на той факт, що креветки містять високу частку холестерину в своєму складі, їх інші корисні властивості і можуть значно переважити цей невеликий недолік.
Резюме
креветки містять велику кількість холестерину, але також вони містять поживні речовини, включаючи антиоксиданти і омега 3 жирні кислоти, які, як було доведено, сприяють зміцненню здоров’я серця. Дослідження креветок також довели користь для здоров’я як жінок, так і чоловіків, і не довели шкоду (зокрема від високого холестерину).
2. Креветки можуть стати джерелом алергії
Молюски, в тому числі креветки, класифікуються як одна з восьми основних харчових алергій поряд з рибою, арахісом, горіхами, пшеницею, молоком і соєю.
Найпоширенішим тригером алергії на креветки є тропомиозин — білок, виявлений у молюсків. Інші білки в креветках, які можуть викликати алергічну реакцію, включають аргінінкіназу і гемоцианин.
Симптоми алергії на креветки розрізняються і можуть включати поколювання в роті, проблеми з травленням, закладеність носа або реакції на шкірі після прийому їжі. Деякі люди з алергією на креветки можуть також мати анафілактичніреакції. Це небезпечна, раптова реакція, яка в кінцевому підсумку може призвести до судом, несвідомого стану і навіть смерті, якщо негайне не лікувати реакцію.
Якщо у вас алергія на креветки, єдиний спосіб запобігти алергічні реакції — повністю уникнути їх вживання. У деяких випадках навіть пари від приготування креветок можуть викликати реакцію. Таким чином, ті, у кого є алергія на креветки, також повинні уникати ситуацій, в яких вони можуть побічно торкнутися її.
Резюме
Креветки містять білок, званий тропоміозіном , який викликає серйозну алергічну реакцію для деяких людей. Єдине лікування алергії на креветки — повністю виключити креветки з вашої дієти.
Як вибрати якісні креветки
Дуже важливим є вибір креветок, які ви хочете вжити в їжу. Необхідно вибрати свіжі креветки, які не пошкоджені, не інфіковані або не забруднені.
- При покупці сирих креветок переконайтеся, що вони тверді. Раковини повинні бути напівпрозорими і сірувато-зеленими, рожевими або світло-рожевими. Зачернені краю або чорні плями на раковинах можуть вказувати на втрату якості.
- Сирі і приготовані креветки повинні мати м’який, «океанський» або солоний запах. Креветки з переважною «рибним» або амміакоподобним запахом, ймовірно, зіпсовані і небезпечні для вживання в їжу.
- Переконайтеся, що після приготування креветки стійкі за текстурою, що не розвалюються, мають білим з невеликим червоним або рожевим відтінком.
- Купуйте креветки у знаючого і авторитетного постачальника, який може відповісти на ваші запитання про країну походження креветок і методи поводження з ними.
Резюме
Щоб вибрати якісні креветки, важливо враховувати їх запах і колір. Щоб знайти продукт найвищої якості, придбайте його у надійного постачальника.
Висновки
Користь і шкода креветок достатньо вивчені на сьогоднішній день. Проведені численні дослідження, які показують, що креветки можуть мати різні переваги для здоров’я.
Креветки містять кілька важливих вітамінів і мінералів і є багатим джерелом білка. Вживання креветок може також сприяти здоров’ю серця і мозку через вміст в них омега 3 жирних кислот і антиоксиданту астаксантину.
І хоча креветки мають високий рівень холестерину в складі, дослідження показали, що він не робить негативного впливу на здоров’я серця, навпаки, креветки в раціоні здатні допомогти знизити рівень тригліцеридів і «поганий» холестерин ЛПНЩ.
Незважаючи на всю користь для здоров’я, яку пропонують креветки, є деякі сумніви щодо якості креветок, вирощуваних на фермах, а саме потенційне зараження антибіотиками. Безумовно, такі креветки можна вживати в їжу, так як ніякої користі вони не принесуть, а завдадуть лише шкоду.
Проте, є багато способів, які ви можете зробити, щоб переконатися, що креветки, які ви вибираєте, є високоякісними, наприклад, покупка креветок, здобутих в диких умовах (в океані), а не вирощених на фермах. Завжди перевіряйте виробника і переконуйтеся як.
В цілому, креветки — це здорова їжа, якою ви можете збагатити ваш раціон харчування.