Креветки можна назвати найпопулярнішим видом молюсків, який широко використовується в кулінарії. Креветки досить поживні і містять велику кількість корисних речовин, наприклад, йоду, яким не такі багаті інші продукти харчування.
Однак, не так все однозначно. Деякі фахівці з харчування стверджують, що від креветок більше шкоди, ніж користі. Вони пояснюють це тим, що креветки не є здоровою їжею через високий вміст в них холестерину. Крім того, існує думка, що креветки, які штучно вирощені на спеціальній фермі, можуть мати негативні наслідки для здоров’я в порівнянні з креветками, здобутими в натуральних умовах.
В цій статті будуть досліджені такі наукові факти: хімічний склад креветок, користь і шкода при вживанні креветок, а також як вибрати якісні креветки для включення в раціон харчування.
Хімічний склад креветок вражає. У креветках міститься досить низька кількість калорій — приблизно 90 калорій на порцію з 100 грам і повна відсутність вуглеводів. Приблизно 90% калорій в креветках надходять з білка, а решта — з жиру.
Крім того, той же розмір порції забезпечує більше 20 різних вітамінів і мінералів, в тому числі 50% щоденної потреби дорослої людини в селен — мінералі, який може допомогти зменшити запалення і поліпшити здоров’я серця.
Короткий огляд поживних речовин в порції з 85 грам:
Калорії : 84
Білок : 18 г
Селен : 48% від щоденної норми
Вітамін B12: 21%
Залізо : 15%
Фосфор : 12%
Ніацин : 11%
Цинк : 9%
Магній : 7%
Креветки також є одним з кращих джерел йоду — важливого мінералу, дефіцит якого спостерігається у багатьох людей. Йод необхідний для правильної функції щитовидної залози і здоров’я мозку.
Читайте також: симптоми нестачі йоду в організмі
Креветки є хорошим джерелом омега 6 і омега 3 жирних кислот, на додаток до антиоксиданту астаксантину, який також корисний для здоров’я.
Резюме
Креветки дуже поживні. У них міститься досить низька кількість калорій, однак вони багаті великою кількістю білка і здорових жирів, на додаток до різноманітних вітамінів і мінералів.
Астаксантин — це пігмент каротиноїдів, який зустрічається у форелі, мікроводоростей, дріжджів і креветок.
Найчастіше він зустрічається у тихоокеанських лососів і креветок, і саме надає цим морепродуктів рожевий колір.
Вважається, що астаксантин — це найпотужніший антиоксидант з усіх відомих і володіє багатьма перевагами для здоров’я. Астаксантин впливає на здоров’я шкіри, підвищує витривалість організму, покращує здоров’я серця, зменшує біль в суглобах і може навіть мати майбутнє в лікуванні раку.
Розглянемо — яка користь організму від астаксантину.
Всім відома користь антиоксидантів для організму жінок і чоловіків. Антиоксидантні властивості астаксантину є основним аргументом на користь його можливого використання для лікування пухлинних захворювань. Це пов’язано з поліпшенням кровотоку і зниженням окислювального стресу у курців і людей з надмірною вагою. Порівняльне дослідження астаксантину та інших каротиноїдів показало, що астаксантин проявляє найвищу антиоксидантну активність проти вільних радикалів.
Продукти, що містять астаксантин можна використовувати для зміцнення здорової шкіри. Дослідження, проведене в 2012 році, показало, що вживання продуктів, багатих астаксантіном може допомогти згладити зморшки, зменшити вікові плями і допомогти зберегти зволоженість шкіри. Були позитивні результати як у чоловіків, так і у жінок, але для підтвердження цих результатів потрібно більше досліджень.
Було проведено багато досліджень про те, як астаксантин може впливати на витривалість, а також рівень втоми після тренування. Дослідження на мишах показують, що він може стимулювати використання жирних кислот, що допомагає витривалості і запобігає пошкодженню м’язів і скелетів. Не дарма, багато професійних спортсмени і фітнес-тренери рекомендують включати в свій раціон креветки в періоди високо-інтенсивних тренувань.
Однак до сих пір наукових доказів впливу астаксантину для підвищення фізичних сил людини як і раніше не вистачає. В одному дослідженні, в якому використовувалися люди, не було виявлено ніяких переваг від застосування астаксантінових добавок щодо м’язової травми.
Вивчаються твердження, що астаксантин може принести користь здоров’ю серця . У дослідженні 2006 року вивчався вплив астаксантину на щурів з гіпертонією (високий кров’яний тиск), і результати показали, що це може допомогти поліпшити рівень еластину і товщину артеріальної стінки.
Інші затвердження включають поняття про те, що астаксантин може запобігти серцевим захворюванням і допомогти знизити рівень холестерину, але поки немає достатніх доказів на підтримку цих заяв.
Астаксантин може також мати майбутнє в лікуванні болю в суглобах, включаючи такі стани, як ревматоїдний артрит. Однак результати досі були неоднозначними.
Деякі дослідження показують, що астаксантин може зменшити запальні і больові симптоми, пов’язані з артритом. Однак дослідження взаємозв’язку між синдромом астаксантину і тунельного синдрому не знайшло доказів, що підтверджують твердження.
В дослідження 2005 року астаксантин показав позитивні результати для поліпшення чоловічої фертильності. Протягом трьох місяців в подвійному сліпому дослідженні було вивчено 30 різних чоловіків, раніше страждали на безпліддя. Дослідники побачили поліпшення параметрів сперматозоїдів, таких як кількість і рухливість, і поліпшення фертильності в групі, що отримала сильну дозу астаксантину.
Читайте також: астаксантин — яка користь для організму жінок і чоловіків, як приймати
Фахівці з правильного харчування недолюблюють креветки, пояснюючи це тим, що креветки містять велику кількість холестерину.
Відомо, що одна порція креветок (85 грам) містить 166 мг холестерину . Це майже на 85% більше, ніж кількість холестерину в інших видах морепродуктів, таких як тунець.
Багато людей бояться продуктів з високим вмістом холестерину через переконання, що вони підвищують рівень холестерину в крові і, таким чином , сприяють виникненню хвороб серця. Однак дослідження показують, що це твердження вірне лише для певної категорії людей, так як тільки чверть населення чутлива до дієтичного холестерину. В іншому дієтичний холестерин може надавати невеликий вплив на рівень холестерину в крові. Це пояснюється тим, що більша частина холестерину у вашій крові виробляється вашої печінкою, а коли ви їсте продукти з високим вмістом холестерину, ваша печінка виробляє органічного холестерину менше.
Більш того, креветки містять кілька поживних речовин, які можуть фактично поліпшити сердечне здоров’я — це Омега 3 жирні кислоти і антиоксидант астаксантин.
Одне дослідження показало, що дорослі, які щодня споживали 300 грам креветок, збільшили «хороший» рівень холестерину (ліпо-протеїни високої щільності) на 12 % і знизили їх тригліцериди на 13%. Обидва ці показники є важливими факторами зниження ризику серцевих захворювань.
Інше дослідження показало, що 356 жінок, що вживали молюсків, включаючи креветки, на регулярній основі мали значно нижчі рівні тригліцеридів і артеріального тиску в порівнянні з тими, хто не включив молюсків в свій раціон харчування.
Дослідження також показують, що люди, які регулярно вживають креветки, не мають вищого ризику серцевих захворювань в порівнянні з тими, хто креветки не вживає.
і навіть незважаючи на той факт, що креветки містять високу частку холестерину в своєму складі, їх інші корисні властивості і можуть значно переважити цей невеликий недолік.
Резюме
креветки містять велику кількість холестерину, але також вони містять поживні речовини, включаючи антиоксиданти і омега 3 жирні кислоти, які, як було доведено, сприяють зміцненню здоров’я серця. Дослідження креветок також довели користь для здоров’я як жінок, так і чоловіків, і не довели шкоду (зокрема від високого холестерину).
Молюски, в тому числі креветки, класифікуються як одна з восьми основних харчових алергій поряд з рибою, арахісом, горіхами, пшеницею, молоком і соєю.
Найпоширенішим тригером алергії на креветки є тропомиозин — білок, виявлений у молюсків. Інші білки в креветках, які можуть викликати алергічну реакцію, включають аргінінкіназу і гемоцианин.
Симптоми алергії на креветки розрізняються і можуть включати поколювання в роті, проблеми з травленням, закладеність носа або реакції на шкірі після прийому їжі. Деякі люди з алергією на креветки можуть також мати анафілактичніреакції. Це небезпечна, раптова реакція, яка в кінцевому підсумку може призвести до судом, несвідомого стану і навіть смерті, якщо негайне не лікувати реакцію.
Якщо у вас алергія на креветки, єдиний спосіб запобігти алергічні реакції — повністю уникнути їх вживання. У деяких випадках навіть пари від приготування креветок можуть викликати реакцію. Таким чином, ті, у кого є алергія на креветки, також повинні уникати ситуацій, в яких вони можуть побічно торкнутися її.
Резюме
Креветки містять білок, званий тропоміозіном , який викликає серйозну алергічну реакцію для деяких людей. Єдине лікування алергії на креветки — повністю виключити креветки з вашої дієти.
Дуже важливим є вибір креветок, які ви хочете вжити в їжу. Необхідно вибрати свіжі креветки, які не пошкоджені, не інфіковані або не забруднені.
Резюме
Щоб вибрати якісні креветки, важливо враховувати їх запах і колір. Щоб знайти продукт найвищої якості, придбайте його у надійного постачальника.
Користь і шкода креветок достатньо вивчені на сьогоднішній день. Проведені численні дослідження, які показують, що креветки можуть мати різні переваги для здоров’я.
Креветки містять кілька важливих вітамінів і мінералів і є багатим джерелом білка. Вживання креветок може також сприяти здоров’ю серця і мозку через вміст в них омега 3 жирних кислот і антиоксиданту астаксантину.
І хоча креветки мають високий рівень холестерину в складі, дослідження показали, що він не робить негативного впливу на здоров’я серця, навпаки, креветки в раціоні здатні допомогти знизити рівень тригліцеридів і «поганий» холестерин ЛПНЩ.
Незважаючи на всю користь для здоров’я, яку пропонують креветки, є деякі сумніви щодо якості креветок, вирощуваних на фермах, а саме потенційне зараження антибіотиками. Безумовно, такі креветки можна вживати в їжу, так як ніякої користі вони не принесуть, а завдадуть лише шкоду.
Проте, є багато способів, які ви можете зробити, щоб переконатися, що креветки, які ви вибираєте, є високоякісними, наприклад, покупка креветок, здобутих в диких умовах (в океані), а не вирощених на фермах. Завжди перевіряйте виробника і переконуйтеся як.
В цілому, креветки — це здорова їжа, якою ви можете збагатити ваш раціон харчування.
При виборі взуття кожен з нас хоче отримати стильний та якісний виріб. Але чи можна…
Те, що секс-іграшки https://stylus.ua/falloimitatory/ - відмінний спосіб принести собі задоволення або використовувати їх у сексі…
Основні діагностики бронхіальної астми у дорослих та дітей. До якого лікаря звернутись. Лабораторні та інструментальні…
Наскільки достовірним є результат аналізу крові на панелі алергенів. Переваги та недоліки методу. Як підготуватись…
Розшифровка загального клінічного аналізу крові при алергії у дорослого та дитини. Підготовка до дослідження. Показник…
Як за загальним клінічним аналізом сечі (ОАМ) визначити алергію. Яке дослідження зазвичай призначає лікар. Показник…