В цій статті ми розглянемо сучасні погляди дієтологів на молочну продукцію та її вплив на організм жінок і чоловіків. Почнемо з самого головного.
Шкода молока
Є таке поняття як інсуліновий індекс — здатність продукту піднімати рівень інсуліну в крові. Інсуліновий індекс молочних продуктів один з найвищих (виняток, сир). А постійно підвищене значення інсуліну може призвести до інсулінорезистентності.
Якщо додати до корисного продукту з низьким глікемічним індексом (ГІ) молочне, то ГІ стане дуже високим. Приклад: ягоди з сиром, мед з сиром, йогурт з Гранола. Тому не рекомендуємо поєднувати вуглеводи з молочними продуктами!
В молоці завжди є інсуліноподібний фактор росту 1 (ІФР1). Цей «злодій» стимулює синтез шкірного сала і гіперкератоз. Тому, якщо у вас є акне, забудьте про молочні продукти назавжди, прямо сьогодні.
Часто жінки п’ють молоко на ніч для розслаблення і гарного сну. Якщо продукт так діє, значить, є в ньому чарівне з’єднання. Називається казеоморфін (подібно наркотичному речовини). Це метаболіт білка молока-казеїну. Також наявністю казеоморфіна пояснюють посилення прихильності малюка до матері.
Є кілька різновидів казеїну. Бета-казеїн ділиться на типи A1 і А2. Саме А1 при розщепленні в кишечнику виділяє бета-казеоморфін 7. І саме це зло може пригнічувати імунітет, і тут же заспокоює. Найтривожніше, що ця молекула велика, тому при синдромі дірявого кишечника легко виявляється в кровотоці. І тут відразу видно картина висипань і всіх шкірних проблем.
На всіх вітринах наших магазинів можна зустріти продукцію з А1 молока. Виняток молоко з Нової Зеландії або Австрії, також козяче, овече, кобиляче, верблюже, буйвола, осляче, азіатське і африканське. Цікавий факт, що історично молоко було безпечне з білка А2. Але кілька тисяч років тому у європейських корів відбулася мутація, в результаті став вироблятися білок А1.
Якщо ви підозрюєте у себе наявність синдрому дірявого кишечника. Те молоко — продукт номер один на виключення зі звичного раціону.
ВАЖЛИВІ НОВИНИ:
Про сирі
Сир — досить жирний продукт, який можна їсти і він НЕ буде відкладатися на боках. І чим жирніше сир, тим краще. Ви запитаєте, «Ну як же так? Адже з дитинства нас вчили навпаки ».
Запропонуйте будь-якій дівчині жирний і знежирений, думаєте якою вона вибере? Справа то не в калоріях. Наприклад, в знежиреному 1% — 79 ккал, в жирному 9% — 159 ккал. Мало хто звертає на сходинку вуглеводи. Але від них у нас ростуть боки. У жирного — 1,6%, у знежиреного 3,3% вуглеводів, в 2 рази більше. Ви наберете на знежиреному сирі зайві кілограми.
Сам молочний жир і робить його жироспалюючим продуктом. Тобто жирний сир містить лінолеву кислоту, вона не дає розвиватися ожиріння і — бонусом — зміцнює серце і судини.
Тому жирний сир однозначно краще знежиреного і саме його потрібно їсти, щоб худнути і потім не набирати зайві кілограми.
Часто зустрічається ситуація — це виникнення набряків після вживання сиру ввечері. З якої причини відбувається серйозна затримка рідини? Відповідь проста. У молочної продукції високий інсуліновий індекс. Високий інсулін стимулює вироблення альдостерону в надниркових залозах, а цей гормон затримує натрій і воду. Тому, якщо ви все-таки залишили в своєму раціоні сир, то вживайте його в першій половині дня, ну і правильної жирності.
Про мороженому
Один з найбільш частих питань: " чи корисно морозиво? ". Так звичайно. Напевно, це єдине, крім фруктів і овочів, зелені, що можна вживати більш менш безпечно. На це є свої причини. Морозиво часто не викликає непереносимості, молочний цукор розщеплюється не тільки лактозою, але і альфа-глюкозидази. Для синтезу глюкозидази продукт повинен бути просто солодким. Молочні продукти, що містять велику кількість цукру, не вимагають синтезу лактози. Любителі згущеного молока із радістю. Але не забуваємо про шкоду цукру, залежно від солодкого, дисбактеріозу і всіх наслідків. Висновок один: можна, тільки в обмеженій кількості. Як йдеться у свята. Корисніше також готувати домашнє морозиво на кокосовому або мигдальному молоці.
Статті по темі:
Як схуднути при поликистозе Инсулинорезистентность — дієта на кожен день
Про лактазной недостатності
Загальні симптоми після вживання молочної продукції:
- діарея
- біль, бурчання в животі, блювота
- здуття живота, зниження апетиту
Погодьтеся, симптоми популярні, і входять в гарячу десятку всіх спільних скарг.
В залежності від стану кишкових клітин розрізняють різні види лактазной недостатності (ЛН).
- Первинна ЛН — фермент не виробляється при неушкоджені кишкових клітинах ентероцитах. Вроджена ЛН — зустрічається нечасто, через генетичної мутації.
- Транзиторная ЛН — у новонароджених з’явилися на світ раніше 34-36 тижні.
- Ну і найпопулярніша, ЛН у дорослих — НЕ є патологією, а відображає природний процес зменшення активності лактази з віком.
- Вторинна ЛН — дефіцит ферменту в результаті пошкодження кишкової стінки, так як лактаза розташовується ближче всього до просвіту і пошкодження отримує вона найперша при впливі несприятливих факторів ( наприклад, стаканчик газованої води або фаст-фуд).
найстрашніші наслідки від ЛН:
- розмноження гнильної флори
- порушення регуляції прельстатікі кишечника
- погіршення імунітету
- погіршення всмоктування кальцію і мінералів.
Щоб визначити, чи є у вас лактазная недостатність, мало знати симптоматику. Потрібно довести стан лабораторно.
Найважчим для багатьох є відмова від сиру. Але, якщо ви впораєтеся, ваше самопочуття поліпшиться кардинально.
Чим замінити коров’яче молоко
Мигдальне молоко — ідеальний напій для вегетаріанців. На чверть воно складається з рослинного білка. При цьому, воно позбавлене холестерину (що особливо важливо при захворюваннях серцево-судинної системи). У ньому багато корисного (і знову для серця і судин) магнію і вітаміну Е.
Мигдальне молоко добре збалансовано іншими поживними речовинами: воно містить фосфор, кальцій, залізо, калій і цинк, марганець. А з вітамінів в мигдальному молоці особливо багато вітамінів групи В.
Мигдальне молоко можна додавати в каву, а також використовувати для випічки, не кажучи вже про різноманітні кашах на сніданок. Відмінно підійде таке молоко для приготування смачних коктейлів з вівсяними пластівцями, висівками, свіжими фруктами і зеленню.
Смак мигдального молока ніжний і м’який, без яскравих виразних ноток. Але він насичено горіховий. Ви можете зробити його більш-менш концентрованим по своєму смаку, додавши менше або більше води.
Як приготувати мигдальне молоко будинку
Процес приготування займе буквально 5 хвилин. Рецепт мигдального молока простий. Просто замочіть сирі горішки на ніч, і вже на ранок ви отримаєте незвичайний і смачний напій.
Щоб зробити мигдальне молоко, вам знадобиться:
- 3 склянки відфільтрованої холодної води
- 1 стакан сирого (несмаженої) мигдалю.
Рецепт
- Мигдальні горіхи промийте і залийте великою кількістю холодної чистої води. Залиште горіхи в воді на ніч.
- Злийте воду і залийте їх окропом на 15 хвилин. Це допоможе з легкістю зняти з них шкірку. Можна шкірку і не знімати, але тоді вона додасть молоку злегка терпкий смак і кремовий колір.
- Перекладіть очищений мигдаль в блендер і додайте 1 склянку води.
- Подрібніть горіхи з водою, щоб горіхи змолов якомога дрібніше.
- Потім додайте решту води і перейдіть все ще раз в блендері протягом 30-40 секунд.
- Процідіть молоко через щільну лляну тканину або марлю, складену в 4 6 шарів.
- Чи отримуєте смачний і корисний продукт!