Базилік — це ароматна, листова зелена трава, яка виникла в Азії і Африці. Це член сімейства Ясноткові (Lamiaceae), куди також входять і інші відомі трави — м’ята, орегано і розмарин. Існує багато різних сортів базиліка.
Популярна в якості харчової приправи, ця ароматична трава також використовується в чаях і добавках, які можуть забезпечити ряд переваг для здоров’я.
В цій статті ми вивчимо всі , що вам потрібно знати про базиліці з підкріпленням науковими даними. Розглянемо корисні властивості базиліка, а також можливу шкоду й побічні ефекти від його вживання.
Побіжні різновиди базиліка
Наукова назва « базилік », який зазвичай використовується для приготування їжі, — Ocimum basilicum (скорочено O. basilicum). Існує багато різних сортів O. basilicum, включаючи:
Солодкий базилік: найпоширеніший, популярний базилік, відомий своїм використанням в італійських стравах. Зазвичай продається в супермаркетах. Має аромат лакричника-гвоздики.
Буш або грецький базилік: має сильний, але м’який аромат, тому їм можна замінити солодкий базилік. Формує компактний кущ з невеликими листям і добре росте в горщику.
Тайський базилік: має аромат зі смаком анісу і зазвичай використовується в тайських і південно-східних азіатських стравах.
коричний базилік: поширений в Мексиці. Має аромат і смак кориці. Зазвичай подається з бобовими або пряними смаженими овочами.
Салат-базилік: має великі, зморшкуваті, м’які листя зі смаком солодки. Добре працює в салатах, поєднується з томатами і оливковою олією.
Базилік, що часто використовується в добавках і трав’яному чаї, це так званий «святий базилік», іноді званий Тульс, який є видом O. tenuiflorum, також відомим як O. sanctum. Він додається до деяких тайським страв з-за його відмінного аромату.
Солодкий базилік найбільш широко використовується для приготування їжі, але є багато інших сортів — з трохи різними профілями смаку. Основним видом базиліка для добавок і трав’яного чаю є святий базилік, який є родинним, але іншим видом.
Живильні речовини і рослинні сполуки в базиліці
Оскільки рецепти вимагають відносно невеликої кількості базиліка, ця трава вносить кілька вітамінів і мінералів в типові раціони харчування.
Ось найбільш помітне вміст поживних речовин в 1 столовій ложці (близько 2 гр.) солодкого базиліка (свіже листя / нарізані сушені листя):
Калорійність : 0,6 / 0,5
Вітамін А : 3% / 4%
Вітамін К : 13% / 43%
Кальцій : 0,5% / 4%
Залізо : 0,5% / 5%
Марганець : 1,5% / 3%
ВАЖЛИВІ НОВИНИ:
Хоча сушений базилік більш концентрований в поживних речовинах, в рецептах він використовується рідше в порівнянні зі свіжим. Тому жоден з них не є значним джерелом більшості поживних речовин — крім вітаміну К.
Базилік також поставляє корисні рослинні сполуки, які мають антиоксидантні, протизапальні та іншими властивостями здоров’я.
Крім того, ці сполуки надають базиліку його «сутність» — яскравий, виразний аромат і смак. Ось чому масла, отримані з базиліка і інших рослин, називаються ефірними маслами.
Оскільки базилік зазвичай використовується в невеликих кількостях, єдиною суттєвою живильною речовиною, яке він забезпечує, є вітамін К. Базилік також містить рослинні сполуки, які вносять смак, аромат і користь для здоров’я.
користь базиліка для здоров’я жінок і чоловіків
Базилік — не тільки популярний народний засіб від хвороб, таких як нудота і блювота. Він також широко використовується в традиційній китайській медицині, аюрведической медицині та інших системах альтернативної медицини.
Статті по темі:
Манжетка: лікувальні властивості і протипоказання для … Золотарник — лікувальні властивості і протипоказання
Сьогодні вчені вивчають потенційні лікарські переваги базиліка. Екстракти або ефірні олії базиліка, які забезпечують концентроване кількість рослинних сполук, зазвичай відчувають замість цілих листя. Проводяться дослідження в пробірці і на тварин, щоб визначити, чи можуть речовини в базиліці мати аналогічний ефект ліків і застосовуватися для людини.
Потенційні переваги солодкого базиліка
Нижче наведено короткий огляд корисних властивостей екстракту солодкого базиліка, в основному на основі досліджень на мишах і in vitro. Чи будуть однакові результати у людей — поки не визначено.
Попередні дослідження припускають, що солодкий базилік може:
- Зменшити втрату пам’яті, пов’язану зі стресом і старінням (1).
- Зменшити депресію, пов’язану з хронічним стресом (2).
- Зменшити пошкодження від інсульту і забезпечити підтримку, незалежно від того, приймається він до або відразу після інсульту (3).
- Поліпшити рівень цукру в крові, холестерину і тригліцеридів натще (4).
- Зменшити кров’яний тиск у людей з гіпертонією (5).
- Розслабити кровоносні судини і капіляри, аналогічно аспірину (6).
- Захистити від пошкодження аспірину в кишечнику, особливо для запобігання виразок (7).
- Запобігти деякі види раку, включаючи рак грудей, товстого кишечника і підшлункової залози ( 8).
- Збільшити розумову активність при вдиханні у вигляді ароматерапії (9).
- інгібувати ріст бактерій, що викликають розпад зубів (10).
- Поліпшити безпеку харчових продуктів, наприклад, якщо він поміщений в упаковку продуктів харчування виробниками (11).
- Надати альтернативу антибіотикам при інфекційних захворюваннях, в тому числі боротися з резистентними до антибіотиків штамами бактерій (12).
- Відлякувати комах, таких як москіти і кліщі (13).
в дослідженнях на мишах зазвичай застосовується доза в 100-400 мг екстракту базиліка на кг маси тіла. Відповідні дози людини невідомі.
Потенційні переваги святого базиліка
Святий базилік має довгу історію використання для багатьох захворювань, включаючи багато з перерахованих вище. Хоча мало досліджень проведено за участю людини, їх результати обнадіюють.
Коли 60 осіб з діабетом 2 типу брали 250 мг екстракту базиліка поряд з препаратом для лікування діабету кожен день до сніданку та вечері протягом трьох місяців, у них спостерігалося зниження рівня цукру в крові на 18% у порівнянні з тими, які приймали тільки препарат (14).
Крім того, в дослідженні у 158 осіб з щонайменше трьома симптомами стресу, які брали 1200 мг екстракту святого базиліка щодня протягом шести тижнів, на 39% лікування було більш ефективним при поліпшенні загальних симптомів стресу, ніж в групі плацебо (15). Таким чином, базилік проявляє себе ще й як сильний адаптоген.
Читайте також: рослинні адаптогени — список кращих
Для перевірки ефективності та дозування необхідно провести більше дослідів за участю людей.
і солодкий, і святий базилік мають довгу історію використання в якості лікарських засобів. Кілька досліджень на людях пропонують переваги для контролю цукру в крові і пом’якшення стресу, хоча необхідні додаткові наукові підтвердження.
Використання базиліка в кулінарії
Базилік дає родзинку помідоровим страв, салатів, цукіні, баклажанів, м’ясним приправ, фаршів, супів, соусів і т. д.
Песто — зелений соус — один з найпопулярніших способів використання базиліка. Зазвичай він робиться з подрібненого базиліка, часнику, сиру пармезан, оливкового масла і кедрових горіхів, хоча також доступні варіанти без молочних продуктів.
Базилік відмінно доповнює інші трави і спеції, такі як часник, майоран, гірчиця, орегано , паприка, петрушка, перець, розмарин і шавлія.
Якщо у вас свіжий базилік, візьміть тільки листя — НЕ стебло. Як правило, краще за все додати свіжий базилік на заключному етапі приготування, тому що тепло може зменшити аромат і яскраво-зелений колір.
Якщо рецепт вимагає свіжого базиліку, але ви тільки висушили, використовуйте тільки 1/3 рослини, так як висушений більш концентрований.
Якщо ви готуєте без рецепта, використовуйте наступні кількості на 450 гр. їжі в якості загального керівництва (сушений базилік / свіжий базилік):
- Овочі, зернові або бобові: 1,5 чайні ложки / 2 столові ложки
- М’ясо, птиця або риба : 2 чайні ложки / 2,5 столові ложки
- Запечені овочі: 1,5 чайні ложки / 2 столові ложки
Базилік оживляє безліч страв, включаючи пасти, салати і соуси. Якщо ви використовуєте свіжий базилік, додайте його до кінця приготування, так як тепло гасить його аромат і колір. Використовуйте приблизно 1/3 кількості висушеного базиліка в порівнянні зі свіжим.
Можлива шкода базиліка і побічні ефекти
Базилік, як правило, безпечний при споживанні в невеликих кількостях. Але потрібно кілька пересторог.
У листя базиліка високий вміст вітаміну К, що сприяє утворенню згустків крові. Високі дози можуть впливати на ефект від прийому даху розріджують препаратів, таких як варфарин.
Якщо ви приймаєте подібні ліки, намагайтеся не зловживати продуктами, багатими на вітамін К. Завжди попереджайте лікаря про вашому харчуванні, інакше це може завдати шкоди вашому організму. Вживання в їжу продуктів, приготованих з великої кількості базиліка, таких як песто, може ускладнити ситуацію.
Навпаки, екстракти базиліка, такі як ті, які містяться в добавках і Бадах, можуть разжижить вашу кров, що призводить до проблемам, якщо у вас є кровотеча або майбутня операція.
Крім того, люди, що приймають ліки, що знижують кров’яний тиск, або ліки від діабету, повинні дотримуватися обережності при додаванні базиліка, оскільки вони можуть знизити кров’яний тиск і рівень цукру в крові. Вашого лікаря може знадобитися зменшити дозу препарату.
Уникайте святого базиліка, якщо ви вагітні або намагаєтеся завагітніти. Дослідження на тваринах свідчать, що добавки святого базиліка можуть мати негативний вплив на сперму і приводити до скорочення термінів вагітності. Ризики під час грудного вигодовування невідомі (16).
Хоча алергії на базилік зустрічаються рідко, кілька випадків спостерігалося у людей, які реагували на соус-песто.
Базилік, як правило, безпечний при вживанні в невеликих кількостях. Але певні стану здоров’я і одночасний прийом ліків вимагають обережності. При плануванні і під час вагітності не рекомендується їсти базилік.
Заключні думки
Базилік буває в безлічі сортів. Хоча ця трава не може вносити істотні поживні речовини в ваш раціон, вона може оживити і прикрасити ваші страви.
Хоча святий базилік зазвичай додається до трав’яним чаїв, дослідження показують, що солодкий базилік може забезпечити аналогічні корисні властивості для здоров’я , такі як зниження стресу і контроль цукру в крові.
Майте на увазі, що для обох типів базиліка необхідні додаткові дослідження на людях.
Спробуйте вирощувати базилік самостійно і додати його до соусів, салатів і супів — ваші смакові рецептори будуть вам вдячні.