Пепсин вважається одним з основних травних ферментів, які виробляється людським організмом. Функції пепсину зводяться до одного — ефективне перетравлювання їжі. Для нас важливо правильно перетравлювати білки, що містяться в продуктах, які ми їмо. Крім того, пепсин допомагає виконувати такі функції, як поглинання поживних речовин і захист від алергії, розростання дріжджів (кандиди) і багато чого іншого.
Сьогодні пепсин можна купити у вигляді харчової добавки (Бада), які можуть допомогти травленню , коли природний рівень пепсину знижений. Знижений вміст пепсину проявляється розладами шлунка і симптомами, пов’язаними з панкреатитом, ГЕРБ, кислотним рефлюксом і печією. Ви підозрюєте, що у вас може бути низький вміст шлункової кислоти? Також це називається Гіпоацідность. Це може сприяти проблемам перетравлення білка. Симптоми, такі як біль в животі, здуття живота, діарея і дефіцит поживних речовин (особливо вітаміну B12 і заліза), можуть вказувати на те, що вам не вистачає шлункового соку і пепсину.
Читайте також: брак заліза в організмі жінки, як їй запобігти
Пепсин — це травний фермент в шлунку, який розщеплює білки на більш дрібні одиниці, звані полипептидами (або скорочено пептидами). Цей фермент допомагає перетравлювати білки, наприклад, в м’ясі, яйцях, молочних продуктах, горіхах і насінні, руйнуючи зв’язку, які пов’язують амінокислоти. Амінокислоти описуються як «будівельні блоки білків».
Пепсин — це фермент, що виробляється шлунком. Він також функціонує в шлунку. Цей фермент створюється, коли шлункова кислота перетворює білок пепсиноген в пепсин (1). Пепсиноген неактивний, але під дією соляної кислоти він перетворюється в активний фермент пепсин.
Пепсин виявляється в кислому шлунковому соку, який необхідний для правильного засвоєння їжі, яку ми їмо. Залози в слизовій оболонці шлунка, звані пептическими головними клітинами, відповідають за вироблення пепсиногену. Виробництво пепсиногена відбувається після того, як залози стимулюються блукаючим нервом і гормональними виділеннями гастрину і секретину. Пепсиноген змішується з соляною кислотою і потім перетворюється в активний фермент пепсин.
Пепсин має максимальну активність в кислому середовищі, в ідеалі близько pH 1,5-2. Це вважається «нормальною кислотністю шлункового соку». Він перестає працювати належним чином, коли рівень pH досягає приблизно 6,5 або вище. Тоді пепсин нейтралізується. Це важливо, тому що провокує різні захворювання шлунково-кишкового тракту.
Більше інформації про функції травних ферментів і їх видах читайте на нашому сайті.
Так, це ендопептідаза, яка розщеплює білки на більш короткі поліпептидні ланцюги. Технічно, це аспарагінова протеаза і одна з трьох основних протеаз в травній системі людини. Амінокислоти повинні бути зруйновані до того, як вони будуть легко поглинуті тонкою кишкою. Як тільки пепсин розкладає білки на більш дрібні пептиди, потім вони всмоктуються з кишечника в кровотік або далі розщеплюються панкреатическими ферментами.
Іноді пепсин здатний проникати зі шлунка в кровотік, де він продовжує розщеплювати неперетравлені фрагменти білка (2). Завдяки своїй специфічній структурі, він найбільш ефективний в розщепленні / розриві пептидних зв’язків між гідрофобною і ароматичної аміногрупи. До них відносяться фенілаланін, триптофан і тирозин.
Протеолиз — це ще одна назва для «розщеплення білків або пептидів на амінокислоти під дією ферментів». Коли вивільняється пепсин, він починає травлення за допомогою протеолізу. Також вважається, що це допомагає зберегти шлунок від більшості бактерій.
Як працює пепсин в організмі? Основні функції пепсину полягають у тому, щоб руйнувати (або денатурувати) білки, але він також виконує іншу роботу. Наприклад, пепсин сприяє засвоєнню поживних речовин і знищення шкідливих мікробів. Роль травних ферментів полягає, перш за все, в тому, щоб діяти в якості каталізатора хімічних реакцій в організмі. Травні ферменти перетворюють великі молекули в більш легко поглинаються частки, які організм може використовувати для виживання і благополуччя.
Є кілька основних причин, чому деяким людям піде на користь додатковий прийом ферментів пепсину. Переваги та використання пепсину включають в себе:
Хоча пепсин є важливим травним ферментом і має багато переваг, існує певна проблема з травленням, яка пов’язані з дисфункцією пепсину.
Вона називається ГЕРБ (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба) і ларінгофарінгеальний рефлюкс (або внеезофагеальний рефлюкс). Це відбувається, коли пепсин, кислота та інші речовини зі шлунка потрапляють в стравохід. Пепсин може залишатися в гортані після шлункового рефлюксу. Коли у когось виникає рефлюкс гортані і глотки, це означає, що пепсин і кислота проходять весь шлях до гортані.
ГЕРБ і гортанно-глотковий рефлюкс можуть викликати дискомфорт і навіть серйозні пошкодження слизової оболонки стравоходу і гортані. Ці стани зазвичай викликають симптоми, включаючи кислотний рефлюкс, печіння в грудях, хрипоту, хронічний кашель і мимовільне скорочення голосових зв’язок.
Ферменти пепсину здатні прилипати до клітин гортані, виснажувати їх захисні властивості і руйнувати мембрани / тканини (так званий ендоцитоз). Це може потенційно збільшити ризик розвитку раку стравоходу і гортані (3).
Внеезофагеальний рефлюкс виявляється шляхом тестування підкислення з використанням датчика pH і виявлення пепсину в слині і при видихуваному повітрі. Дослідження показують, що інгібітори протонної помпи не допомагають більшості людей з екстраезофагеальних рефлюксом.
У той час як пепсин причетний до таких станів як ГЕРБ, ця проблема виникає, коли клапан НСС слабкий або неналежним чином розслабляється. Це може статися через запалення, грижі або ожиріння. В результаті вміст шлунка потрапляє в стравохід. У багатьох випадках ГЕРБ може бути зменшена шляхом зміни дієти і способу життя, які допомагають зменшити запалення (4).
Продукти харчування не містять пепсин, але вони можуть вплинути на вироблення шлункової кислоти і травних ферментів. Як уже згадувалося вище, в організмі людини цей фермент відбувається з «головних клітин», які перебувають в шлунку. Обсяг, який ви робите, збільшується, якщо ви їсте велику кількість білка. Приклади «високобілкових» страв включають блюда з червоним м’ясом, птицею, рибою, яйцями, молочними і протеїновими коктейлями.
Харчові добавки пепсину також є джерелами цього ферменту. Вони використовуються для поліпшення засвоєння їжі (особливо білків), коли не вистачає правильної секреції пепсину. Вони також допомагають впоратися з такими захворюваннями, як панкреатит. Добавки пепсину зазвичай виробляються з шлунка свині.
Препарат, званий бетаїн гідрохлорид (або бетаїн HCL з пепсином), рекомендується деякими практикуючими лікарями як додаткове джерело соляної кислоти для людей з низьким рівнем освіти шлункової кислоти (також званий гіпохлоргідрія або гіпоацидного). Це може допомогти соляній кислоті, що виділяється шлунком, краще конвертувати пепсиноген і засвоїти білок. Крім того, він може запропонувати інші переваги, такі як зниження алергії і пригнічення росту кадіди (5).
добавки пепсину можна купити і приймати без рецепта лікаря. Вони доступні в формі таблеток, порошків і капсул. Оптимальне дозування пепсину, яку ви повинні приймати, залежить від таких чинників, як ваша вага, зріст, вік, дієта, спосіб життя і історія хвороби. Якщо вам потрібні ліки, що відпускається за рецептом, з пепсином, ваш лікар вирішить, скільки ви повинні прийняти.
Нашим читачам ми рекомендуємо цю добавку з пепсином:
Вона має найбільш оптимальне співвідношення бетаина до пепсину.
якщо ви приймаєте харчову добавку, що відпускається без рецепта, уважно прочитайте інструкцію. Не приймайте більше, ніж рекомендується. Для досягнення найкращих результатів шукайте високоякісну систему травлення суміш ферментів, яка включає в себе безліч різних ферментів.
Деякі продукти поєднують соляну кислоту HCL (бетаїн гідрохлорид) і пепсин для посилення ефекту. HCL з пепсином — це відмінна річ, яку ви можете почати приймати регулярно, щоб допомогти вилікувати ваш шлунково-кишковий тракт, боротися з такими явищами, як кислотний рефлюкс і поліпшити низьку кислотність шлунка.
Бетаин гідрохлорид в деяких випадках може викликати симптоми пече в шлунку і печії. Це означає, що ви приймаєте неправильну дозування, вам не підходить конкретний препарат, або у вас нормальна кислотність шлунка і пепсин вам не показаний. З цих причин рекомендується починати приймати бетаїн гідрохлорид з пепсином під наглядом лікаря. Важливо почати з однієї капсули і поступово збільшувати споживання (6).
Пам’ятайте, що функції пепсину — покращувати розщеплення і підвищувати ймовірність абсорбції поживних речовин. Тому:
Для того, щоб переварювати білок, вашому організму потрібно достатню кількість шлункової кислоти і ферментів. Якщо ви виявите ознаки низького рівня шлункової кислоти, є велика ймовірність, що ви також зіткнетеся з низьким рівнем виробництва пепсину. Що станеться, якщо ваш шлунок не виробляє достатньо шлункового соку?
Якщо у вас низький вміст шлункової кислоти (Гіпоацідность), то вам не вистачає HCL. Соляна кислота необхідна для створення активного ферменту пепсину. Соляна кислота природним чином створюється в шлунку. Це те, що робить ваш шлунок дуже кислим середовищем, яка може розщеплювати їжу.
Якщо вам не вистачає соляної кислоти / шлункової кислоти, і це заважає виробленню пепсину, у вас можуть виникнути такі симптоми, як:
Щоб поліпшити загальне травлення, зменшити запалення, яке може сприяти виникненню ГЕРБ / рефлюксу і збалансувати вироблення шлункової кислоти, необхідно зробити наступні кроки:
Пепсин був вперше виявлений німецьким фізіологом по імені Теодор Шванн в 1836 році. Це був один з перших травних ферментів, який був ідентифікований. Він до цих пір вважається одним з найважливіших. Тільки через більш 90 років, в 1929 році, вчені, що працюють в Інституті медичних досліджень Рокфеллера, змогли визначити, як саме він працює. Цей фермент отримав свою назву від грецького слова pepsis , що означає «травлення» (або від peptein, що означає «переварювати»).
Сьогодні, крім того, що використовується для приготування добавок з пепсином, він використовується для різних застосувань у виробництві харчових продуктів, фотографії, шкіряному виробництві та інших галузях. Наприклад, комерційно приготований пепсин використовується для модифікації соєвого білка і желатину. Він також використовується для виробництва немолочних закусок і напівфабрикатів з злаків, приготування білкових гідролізатів для використання в ароматизаторах продуктів харчування і напоїв і видалення волосся з тканин / шкур в шкіряної промисловості (7).
При прийомі ліків / добавок з пепсином можливе виникнення побічних ефектів, які зазвичай рідкісні, але іноді і серйозні. Деякі з побічних ефектів включають біль в животі, сильний розлад шлунку, нудоту, висипання на шкірі і діарею (8). Ці побічні реакції найбільш вірогідні, якщо ви приймаєте занадто багато за один раз.
Завжди звертайтеся до лікаря, якщо ви спостерігаєте будь-які ефекти при використанні цих добавок, особливо якщо ви відчуваєте погіршення самопочуття. Також проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж приймати будь-які добавки, якщо ви регулярно приймаєте ліки. у вас алергія або поточні захворювання, які ви лікуєте. або якщо ви вагітні, плануєте завагітніти або годувати грудьми.
При виборі взуття кожен з нас хоче отримати стильний та якісний виріб. Але чи можна…
Те, що секс-іграшки https://stylus.ua/falloimitatory/ - відмінний спосіб принести собі задоволення або використовувати їх у сексі…
Основні діагностики бронхіальної астми у дорослих та дітей. До якого лікаря звернутись. Лабораторні та інструментальні…
Наскільки достовірним є результат аналізу крові на панелі алергенів. Переваги та недоліки методу. Як підготуватись…
Розшифровка загального клінічного аналізу крові при алергії у дорослого та дитини. Підготовка до дослідження. Показник…
Як за загальним клінічним аналізом сечі (ОАМ) визначити алергію. Яке дослідження зазвичай призначає лікар. Показник…