Фраза «ти є те, що ти їси» лише наполовину точна. Правда в тому, що «ти є те, що ти засвоюєш». Отже, не можна недооцінювати функції травних ферментів (ензимів). Саме вони є ключем до кращому травленню, здоров’ю кишечника і засвоєння поживних речовин.
Як це не дивно, аж до недавнього часу мало що було відомо про те, як насправді працює наша травна система. Сьогодні зростає число захворювань, які пов’язані з порушенням всмоктування поживних речовин через нестачу травних ферментів.
Чому ферменти для травлення важливі для запобігання хворобам? Функції травних ферментів полягає, перш за все, в тому, щоб діяти як каталізатори в прискоренні специфічних, життєво важливих хімічних реакцій в організмі. По суті, вони допомагають розбивати великі молекули на більш легко поглинаються частки, які організм може реально використовувати для виживання і процвітання.
Всі ферменти є каталізаторами, які дозволяють молекулам переходити з однієї форми в іншу. Визначення травних ферментів просте: «це ті ферменти, які використовуються в травній системі».
Ці ферменти допомагають розщеплювати великі макромолекули з продуктів, які ми їмо, на більш дрібні молекули. Це дозволяє кишечнику з легкістю поглинати такі молекули, підтримуючи таким чином здоров’я кишечника і переконавшись, що поживні речовини доставлені в кровотік.
Травні ферменти діляться на три класи:
у людей зустрічаються різні типи травних ферментів, деякі з яких включають в себе:
травлення е — це складний процес, який починається, коли ви жуєте їжу, яка стимулює вивільнення ензимів в слину. Однак, велика частина роботи відбувається завдяки шлунково-кишковим рідин. Саме там містяться травні ферменти, які діють на певні поживні речовини (жири, вуглеводи або білки). Людський організм виробляє спеціальні травні ферменти, які допомагають засвоювати різні види їжі, яку ми їмо. Іншими словами, ми виробляємо ферменти, специфічні для вуглеводів, білків і жирів.
Функції травних ферментів полягають не тільки в тому, щоб перетворювати складні продукти в більш дрібні з’єднання, включаючи амінокислоти, жирні кислоти, холестерин, прості цукри і нуклеїнові кислоти (які допомагають виробляти ДНК). Ферменти допомагають засвоювати найважливіші мікронутрієнти, такі як вітаміни і мінерали. Тобто якщо у вас є недостатність ферментів, і ви при це п’єте препарати заліза, то воно просто не засвоїться!
Ферменти синтезуються і секретуються в різних частинах вашого травного тракту, включаючи рот, шлунок і підшлункову залозу.
Нижче коротко описаний процес травлення, починаючи з жування, який запускає секрецію травних ферментів в травному тракті:
До даного етапу, для людей без недостатності травних ферментів, велика частина роботи по переварюванню зроблена. Всім іншим необхідно приймати добавки травних ферментів, щоб допомогти їжі засвоїтися.
Які корисні властивості травних ферментів? Відповідь проста: без них ми не змогли б переробляти їжу. З урахуванням сказаного є три основні причини, за якими багато людей повинні приймати травні ферменти:
Вам може бути цікаво, чи допомагають травні ферменти худнути або спалювати жир. А також допомагають ферменти при запорах?
Якщо ви не робите достатню кількість травних ферментів, щоб процес травлення проходив гладко, можливо, у вас виникнуть запори, які можуть зникнути при прийомі добавок. Однак ферменти, як правило, не пов’язані з втратою ваги і не призначені для цієї мети — хоча вживання здорової дієти, яка підтримує вироблення природних ферментів, може зменшити запалення і допомогти вам досягти більш здорового ваги.
Також можливо, що травні ферментні добавки можуть допомогти приборкати вашу тягу до їжі. І дозволять вам відчувати себе задоволеним меншою кількістю їжі, допомагаючи споживати необхідну кількість калорій.
Багато сирі рослини, такі як сирі фрукти і овочі, містять ферменти, які допомагають в їх травленні. Наприклад, ананас, папайя, яблука і багато інших рослин містять корисні ферменти. Але коли ці продукти вирощуються на виснажених грунтах або піддаються високій обробці, ферменти відсутні або руйнуються.
Травні ферменти у вигляді добавок отримують в основному з трьох джерел:
Багато травні ферменти, доступні на ринку, є «природними», тому що вони отримані з рослин або тварин. Продукти з асортименту травних ферментів можуть являти собою запаморочливий набір інгредієнтів, через що складно зрозуміти, які з них є кращими травними ферментами. Але все ж, ферменти, отримані з джерел рослинного походження краще.
Деякі продукти містять тільки рослинні ензими, які призначені для вегетаріанців і веганів. Вони зазвичай містять бромелайн, отриманий з ананаса, і багато хто з них включають фермент папаїн з папайї. Продукти, розроблені спеціально для веганів, містять панкреатин, отриманий з Aspergillus niger . Це ферментований продукт на основі грибів, а не фермент, отриманий з бика або жовчі свині, яка є звичайним джерелом.
Крім того, в деяких бади додають додаткові трави і спеції. Часто включається екстракт амли (агрусу), який не є ферментом, а трав’яним засобом з аюрведичної медицини, прийнятої для загального благополуччя. Вважається, що він підсилює функції травних ферментів.
«Травні ферменти» — так звані шлункові ферменти — це широкий термін, який включає ферменти підшлункової залози, рослинні ферменти і грибкові ферменти. Ферменти підшлункової залози містяться в соках підшлункової залози, які більшість людей проводять щодня. Ці соки містять панкреатичні ферменти, які сприяють травленню, і бікарбонат, який нейтралізує шлункову кислоту при попаданні в тонку кишку. Назви панкреатичних ферментів зазвичай закінчуються на -ін (наприклад, трипсин або пепсин). У той час як інші травні ферменти зазвичай закінчуються на -аза або -оза (наприклад, лактоза, сахароза, фруктоза).
Ці ферменти, головним чином націлені на переварювання жирів і амінокислот, включають:
Дванадцятипала кишка (перший і самий короткий сегмент тонкої кишки) також є жвавим місцем, коли мова йде про травленні. Амінокислоти витягуються з білків, жирні кислоти і холестерин з жирів, прості цукри з вуглеводів. Нуклеаза розщеплює нуклеїнові кислоти, необхідні для ДНК, на нуклеотиди.
Все макроелементи розкладаються на молекули, досить маленькі для того, щоб вони потрапляли в кровотік і прискорювали обмін речовин, забезпечуючи його ефективну роботу. Мікронутрієнти, якщо вони ще не були розщеплені в шлунку, також вивільняються і потрапляють в кровотік.
Що стосується метаболізму цукру, кишкові ферменти включають такі ключові (але складні) процеси:
Відповідь на всі більш часто задається питання — «Хто повинен приймати травні ферменти?» — може в кінцевому підсумку виявитися «набагато більшій кількості людей», ніж ви могли б очікувати. Вам може знадобитися травна ферментна добавка по ряду причин. Наприклад, проблеми з неперетравленої їжею.
Як дізнатися, чи потрібно вам приймати травні ферменти і коли приймати травні ферменти? Якщо вам не вистачає певних ферментів, які необхідні для розщеплення певних поживних речовин (наприклад, деяких типів цукрів), ви можете відчувати такі симптоми, як здуття живота, гази, біль в животі і втому через неперетравленої їжі і інших проблем з ферментами. Інші ознаки того, що ви могли б отримати користь від прийому травних ферментів:
В залежності від того, як ви оцінюєте стан вашого шлунково-кишкового тракту сьогодні, ви можете вирішити — потрібні чи ні вам ферменти. З одного боку, здавалося б, якщо нічого не болить, то й ферменти не потрібні. З іншого боку, навіть якщо нічого не болить, ви можете перебувати на шляху до хронічного дефіцитного стану через не зовсім здорового харчування. І тоді додаткова підтримка у вигляді травних ферментів не завадить.
Кращий спосіб точно визначити ефективність функції ваших травних ферментів. Тобто дізнатися, наскільки добре ваш організм перетравлює їжу — це копрограмма .
Це поширений і простий аналіз калу. Його робить більшість лабораторій в великих містах. Копрограма покаже склад ваших калових мас. Відповідно, якщо там виявляться неперетравлені білки, то у вас недолік протеолітичних ферментів. Якщо будуть неперетравлені жири — нестача ліпази. Неперетравлені вуглеводи — недостатність амілази.
В будь-якому разі, сьогодні все більше число людей приймає травні ферменти, і певні стани здоров’я, подібні наведеним нижче, також є вагомими причинами для цього.
Якщо у вас є який-небудь тип захворювань травного тракту, таких як кислотний рефлюкс, гази, здуття живота, «дірявий» кишечник, синдром подразненого кишечника (СРК), хвороба Крона, виразковий коліт, дивертикуліт, мальабсорбція, діарея або запор — тоді травні ферменти можуть допомогти.
травні ферменти можуть зняти стрес з органів травлення, включаючи шлунок, підшлункову залозу, печінку, жовчний міхур і тонку кишку, допомагаючи розщеплювати важко засвоювані білки, крохмаль і жири. Це може допомогти зменшити симптоми, такі як здуття живота і біль, які пов’язані з шлунково-кишковим захворюванням.
З віком кислотність шлункової кислоти стає більш лужною. Що стосується виробництва ферментів, це означає, що зростає ймовірність того, що такий необхідний кислотний «тригер», що виникає при попаданні хімусу в кишечник, може потерпіти невдачу. Якщо тригер кислотності не спрацьовує, то «сигнал» не подається гормону секретину, який, в свою чергу, запобігає виділенню соків підшлункової залози.
Крім паралельних захворювань, з віком виникає ризик недостатності шлункової кислоти, або недостатністю ферментів. Це може бути причиною кислотного рефлюксу. Тому люди старше 50 років можуть отримати користь від прийому травних ферментних добавок, особливо якщо вони страждають від неприємних симптомів.
Не тільки люди похилого віку страждають від гіпохлоргідрії (занадто мало шлункової кислоти). Крім зменшення кислоти в шлунку, яка не викликає реакцій, сама кислота не може розщеплювати продукти. Багато поживні мікроелементи «розщеплюються» або вивільняються з їжі, коли вона знаходиться в шлунку. Якщо ця дія не виконується, то виникає автоматична недостатність харчування або ферментативна недостатність. І, як наслідок, дефіцит найважливіших нутрієнтів.
Будь-яка людина з захворюванням печінки часто має супутню ферментну недостатність. Одне з найбільш поширених станів відомо як дефіцит альфа 1-антитрипсину — генетичне захворювання, яким страждає приблизно один з 1500 чоловік у всьому світі. Цей стан зазвичай вперше виникає у дорослих у віці від 20 до 50 років, викликаючи дихальні порушення і інші респіраторні захворювання. Приблизно у 15% дорослих з цим захворюванням розвивається захворювання печінки. Інші ознаки і симптоми, які можуть виникнути, включають ненавмисну втрату ваги, що повторюються респіраторні інфекції, втому і прискорене серцебиття.
Є й інші захворювання, які на перший погляд можуть здатися не пов’язаними з ферментативної недостатністю, але також заслуговують на увагу:
Крім діагностованих захворювань, є безліч симптоматичних ознак ферментативної недостатності. Хоча деякі можуть бути віднесені до інших умов, деякі відносяться в першу чергу до нездатності ферментів підшлункової залози до вивільнення.
недостатність підшлункової залози — це нездатність підшлункової залози виділяти ферменти, необхідні для травлення. Це є поширеною проблемою серед людей з раком підшлункової залози. Запропоновані за рецептом ферменти підшлункової залози використовуються у пацієнтів з раком підшлункової залози, хронічним панкреатитом, муковісцидоз і після операцій на підшлунковій залозі або кишечнику.
Оскільки білки, цукру , крохмалі і жири вимагають певних типів ферментів, найкраще приймати добавку, яка покриває всі макронутрієнти.
Ми рекомендуємо приймати ферментну суміш повного спектру для загального поліпшення травлення. Намагайтеся знайти добавку, яка буде включати в себе наступні ферменти:
Нижче ми підібрали для вас найбільш якісні ферментні комплекси, які можна купити на iherb.com
Enzymedica, Digest Gold з ATPro, сама передова ферментна формула, 90 капсул (кращий ферментний комплекс на iherb)
Для досягнення найкращих результатів приймайте травні ферменти приблизно за 10 хвилин до кожного прийому їжі або при першому укусі. Добавку протеази можна приймати між прийомами їжі на додаток до травних ферментів під час їжі. Почніть з прийому ензимів приблизно з двома прийомами їжі в день або змінюйте дозування в міру необхідності протягом дня.
Хоча немає ніяких сумнівів в тому, що багато люди можуть отримати вигоду з прийому ферментних добавок, ми повинні зосередитися на отриманні природних ферментів із здорової дієти. Які продукти містять натуральні травні ферменти?
Сирі фрукти і овочі, вирощені на багатих поживними речовинами грунтах, є кращими природними джерелами травних ферментів.
Ці продукти харчування допоможуть підтримати функції травних ферментів у вашому організмі природним шляхом:
чи можна приймати пробіотики і травні ферменти одночасно? Так. Приймайте ферменти перед їжею і пробіотики після або між ними. Також корисно отримувати пробіотики з ферментованих продуктів, таких як йогурт, кефір, кимчи або квашена капуста. Прибуток можуть допомогти відновити баланс в мікробіома кишечника і допомогти травленню, а також приборкати такі симптоми, як гази і здуття живота.
Якщо у вас є хронічні захворювання, вам рекомендується звернутися до лікаря за допомогою в індивідуальній ензимотерапії. Залежно від стану вашого здоров’я, ваш лікар визначить, які найбезпечніші і кращі травні ферменти вам підійдуть. Якщо у вас в анамнезі були захворювання печінки, жовчного міхура або виразки, проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж приймати травні ферментні добавки.
Які потенційні побічні ефекти травних ферментів? Хоча вони, як правило, добре переносяться і корисні, побічні ефекти травних ферментів можуть іноді включати нудоту, діарею, спазми в животі, гази, головний біль, набряк, запаморочення, зміни цукру в крові, алергічні реакції і патологічні калові виділення. Якщо ви страждаєте від цих побічних ефектів травних ферментів, припиніть прийом і проконсультуйтеся з лікарем.
Імовірність побічних ефектів зростає, якщо ви приймаєте дуже високу дозу ферментів і ігноруєте рекомендації щодо дозування. Тому завжди уважно читайте етикетки продукту. Проконсультуйтеся з лікарем або фармацевтом, якщо ви приймаєте ліки щодня і хочете почати приймати травні ферменти, перш ніж купувати їх.
Обов’язково розберіться в плюсах і мінусах прийому рецептурних панкреатичних ферментів перед початком прийому добавок і завжди ретельно дотримуйтесь інструкцій. Перед покупкою добавок завжди корисно ознайомитися з оглядами панкреатичних і травних ферментів.
При виборі взуття кожен з нас хоче отримати стильний та якісний виріб. Але чи можна…
Те, що секс-іграшки https://stylus.ua/falloimitatory/ - відмінний спосіб принести собі задоволення або використовувати їх у сексі…
Основні діагностики бронхіальної астми у дорослих та дітей. До якого лікаря звернутись. Лабораторні та інструментальні…
Наскільки достовірним є результат аналізу крові на панелі алергенів. Переваги та недоліки методу. Як підготуватись…
Розшифровка загального клінічного аналізу крові при алергії у дорослого та дитини. Підготовка до дослідження. Показник…
Як за загальним клінічним аналізом сечі (ОАМ) визначити алергію. Яке дослідження зазвичай призначає лікар. Показник…