Здоров'я

Функції травних ферментів — покращують вони засвоєння нутрієнтів

Фраза «ти є те, що ти їси» лише наполовину точна. Правда в тому, що «ти є те, що ти засвоюєш». Отже, не можна недооцінювати функції травних ферментів (ензимів). Саме вони є ключем до кращому травленню, здоров’ю кишечника і засвоєння поживних речовин.

Як це не дивно, аж до недавнього часу мало що було відомо про те, як насправді працює наша травна система. Сьогодні зростає число захворювань, які пов’язані з порушенням всмоктування поживних речовин через нестачу травних ферментів.

Чому ферменти для травлення важливі для запобігання хворобам? Функції травних ферментів полягає, перш за все, в тому, щоб діяти як каталізатори в прискоренні специфічних, життєво важливих хімічних реакцій в організмі. По суті, вони допомагають розбивати великі молекули на більш легко поглинаються частки, які організм може реально використовувати для виживання і процвітання.

Що таке травні ферменти

Всі ферменти є каталізаторами, які дозволяють молекулам переходити з однієї форми в іншу. Визначення травних ферментів просте: «це ті ферменти, які використовуються в травній системі».

Ці ферменти допомагають розщеплювати великі макромолекули з продуктів, які ми їмо, на більш дрібні молекули. Це дозволяє кишечнику з легкістю поглинати такі молекули, підтримуючи таким чином здоров’я кишечника і переконавшись, що поживні речовини доставлені в кровотік.

Функції травних ферментів - покращують вони засвоєння нутрієнтів
Функції травних ферментів

Види травних ферментів

Травні ферменти діляться на три класи:

  1. протеолітичні ферменти, які необхідні для переварювання білка,
  2. ліпази, необхідні для перетравлення жиру,
  3. амілази, необхідні для перетравлення вуглеводів.

у людей зустрічаються різні типи травних ферментів, деякі з яких включають в себе:

  • Амилаза — міститься в слині і соку підшлункової залози і розщеплює великі молекули крохмалю на мальтозу. Необхідний для розщеплення вуглеводів, крохмалю та цукру, які поширені практично у всіх рослинних продуктах (картопля, фрукти, овочі, зерно і т. Д.).
  • Пепсин — цей фермент розщеплює білок. Що міститься в шлунковому соку в шлунку, пепсин допомагає розщеплювати білок на більш дрібні одиниці, звані полипептидами.
  • Ліпаза — виробляється підшлунковою залозою і виділяється в тонку кишку. Після змішування з жовчю допомагає перетравлювати жири і тригліцериди в жирні кислоти. Потрібно перетравлювати жиросодержащие продукти, такі як молочні продукти, горіхи, масла, яйця і м’ясо.
  • Трипсин і хімотрипсин — ці ендопептідази додатково розщеплюють поліпептиди на ще більш дрібні шматочки.
  • Целлюлаза — допомагає перетравлювати продукти з високим вмістом клітковини, такі як брокколі, спаржа і боби, які можуть викликати надмірне виділення газу.
  • Екзопептідази , карбоксипептидаза і амінопептідазу — допомагають виділяти окремі амінокислоти.
  • Лактаза — розщеплює цукрову лактозу на глюкозу і галактозу.
  • сахараза — розщеплює сахарозу на глюкозу і фруктозу.
  • Мальтаза — зменшує цукрову мальтозу до більш дрібних молекул глюкози.
  • Інші ферменти, які розщеплюють цукор / вуглеводи, такі як інвертаза, глюкоамілаза і альфа-галактозидаза.

як працюють травні ферменти

травлення е — це складний процес, який починається, коли ви жуєте їжу, яка стимулює вивільнення ензимів в слину. Однак, велика частина роботи відбувається завдяки шлунково-кишковим рідин. Саме там містяться травні ферменти, які діють на певні поживні речовини (жири, вуглеводи або білки). Людський організм виробляє спеціальні травні ферменти, які допомагають засвоювати різні види їжі, яку ми їмо. Іншими словами, ми виробляємо ферменти, специфічні для вуглеводів, білків і жирів.

Функції травних ферментів полягають не тільки в тому, щоб перетворювати складні продукти в більш дрібні з’єднання, включаючи амінокислоти, жирні кислоти, холестерин, прості цукри і нуклеїнові кислоти (які допомагають виробляти ДНК). Ферменти допомагають засвоювати найважливіші мікронутрієнти, такі як вітаміни і мінерали. Тобто якщо у вас є недостатність ферментів, і ви при це п’єте препарати заліза, то воно просто не засвоїться!

ВАЖЛИВІ НОВИНИ:

Ферменти синтезуються і секретуються в різних частинах вашого травного тракту, включаючи рот, шлунок і підшлункову залозу.

Нижче коротко описаний процес травлення, починаючи з жування, який запускає секрецію травних ферментів в травному тракті:

  1. слинна амілаза, що виділяється в роті, є першим травним ферментом, який допомагає розщеплювати їжу на більш дрібні молекули, і цей процес триває після того, як їжа потрапляє в шлунок.
  2. у шлунку активують свою роботу парієтальних клітинах, які виділяють соляну кислоту, пепсин та інші ферментів, включаючи шлункову амилазу. Так починається процес розщеплення частково перевареної їжі і перетворення її в химус (напіврідка маса).
  3. Шлункова кислота також нейтралізує амилазу слини, що дозволяє активуватися шлункової амілази.
  4. Приблизно через годину химус просувається в дванадцятипалу кишку (верхню частину тонкої кишки), де придбана в шлунку кислотність запускає викид гормону секретину.
  5. Це, в свою чергу, повідомляє підшлункову залозу про виділення гормонів, бікарбонату, жовчі і численних панкреатичних ферментів, найбільш важливими з яких є ліпаза, трипсин, амілаза і нуклеаза.
  6. Бікарбонат змінює кислотність хімусу з кислою на лужну, що дозволяє не тільки ферментам руйнувати їжу, але і вбивати бактерії, які вижили в кислому середовищі шлунка.

До даного етапу, для людей без недостатності травних ферментів, велика частина роботи по переварюванню зроблена. Всім іншим необхідно приймати добавки травних ферментів, щоб допомогти їжі засвоїтися.

Функції травних ферментів

Які корисні властивості травних ферментів? Відповідь проста: без них ми не змогли б переробляти їжу. З урахуванням сказаного є три основні причини, за якими багато людей повинні приймати травні ферменти:

  • Допомагають лікувати «дірявий» кишечник і інші захворювання, такі як целіакія, знявши навантаження з шлунково-кишкового тракту.
  • Допомагають організму руйнувати важко засвоюваний білок і цукру, такі як глютен, казеїн і лактоза (молочний цукор).
  • Значно поліпшуються симптоми кислотного рефлюксу і синдрому роздратованого кишечника.
  • Збільшується поглинання їжі і запобігає дефіцит вітамінів і мінералів.
  • Протидіють інгібіторів ферментів природним чином в таких продуктах, як арахіс, зародки пшениці, яєчні білки, горіхи, насіння, боби і картоплю.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Навіщо потрібно приймати пепсин, функції в організмі

Вам може бути цікаво, чи допомагають травні ферменти худнути або спалювати жир. А також допомагають ферменти при запорах?

Якщо ви не робите достатню кількість травних ферментів, щоб процес травлення проходив гладко, можливо, у вас виникнуть запори, які можуть зникнути при прийомі добавок. Однак ферменти, як правило, не пов’язані з втратою ваги і не призначені для цієї мети — хоча вживання здорової дієти, яка підтримує вироблення природних ферментів, може зменшити запалення і допомогти вам досягти більш здорового ваги.

статті по темі:

  • Функції травних ферментів - покращують вони засвоєння нутрієнтів
    Що можна їсти після операції видалення жовчного міхура
  • Функції травних ферментів - покращують вони засвоєння нутрієнтів
    Функції заліза в організмі жінок і чоловіків

Також можливо, що травні ферментні добавки можуть допомогти приборкати вашу тягу до їжі. І дозволять вам відчувати себе задоволеним меншою кількістю їжі, допомагаючи споживати необхідну кількість калорій.

Кращі джерела травних ферментів

Багато сирі рослини, такі як сирі фрукти і овочі, містять ферменти, які допомагають в їх травленні. Наприклад, ананас, папайя, яблука і багато інших рослин містять корисні ферменти. Але коли ці продукти вирощуються на виснажених грунтах або піддаються високій обробці, ферменти відсутні або руйнуються.

Травні ферменти у вигляді добавок отримують в основному з трьох джерел:

  • Фруктовий джерело — зазвичай ананас або папайя. Бромелайн — це фермент, отриманий з ананаса, який розщеплює широкий спектр білків, володіє протизапальними властивостями і може протистояти широкому діапазону pH (кислотний / лужної). Папаин є ще одним ферментом, який отримують з сирої папайї. Він відмінно працює, щоб підтримати розпад дрібних і великих білків.
  • Тварину походження — включаючи панкреатин, отриманий з бика або свині.
  • Рослинні джерела — отримані з прибутків, дріжджів і грибів.

Функції травних ферментів - покращують вони засвоєння нутрієнтів
Папайя — джерело протеолітичного ферменту папаин

що означає — натуральні травні ферменти

Багато травні ферменти, доступні на ринку, є «природними», тому що вони отримані з рослин або тварин. Продукти з асортименту травних ферментів можуть являти собою запаморочливий набір інгредієнтів, через що складно зрозуміти, які з них є кращими травними ферментами. Але все ж, ферменти, отримані з джерел рослинного походження краще.

Деякі продукти містять тільки рослинні ензими, які призначені для вегетаріанців і веганів. Вони зазвичай містять бромелайн, отриманий з ананаса, і багато хто з них включають фермент папаїн з папайї. Продукти, розроблені спеціально для веганів, містять панкреатин, отриманий з Aspergillus niger . Це ферментований продукт на основі грибів, а не фермент, отриманий з бика або жовчі свині, яка є звичайним джерелом.

Крім того, в деяких бади додають додаткові трави і спеції. Часто включається екстракт амли (агрусу), який не є ферментом, а трав’яним засобом з аюрведичної медицини, прийнятої для загального благополуччя. Вважається, що він підсилює функції травних ферментів.

Ферменти підшлункової залози проти травних ферментів

«Травні ферменти» — так звані шлункові ферменти — це широкий термін, який включає ферменти підшлункової залози, рослинні ферменти і грибкові ферменти. Ферменти підшлункової залози містяться в соках підшлункової залози, які більшість людей проводять щодня. Ці соки містять панкреатичні ферменти, які сприяють травленню, і бікарбонат, який нейтралізує шлункову кислоту при попаданні в тонку кишку. Назви панкреатичних ферментів зазвичай закінчуються на -ін (наприклад, трипсин або пепсин). У той час як інші травні ферменти зазвичай закінчуються на -аза або -оза (наприклад, лактоза, сахароза, фруктоза).

Ці ферменти, головним чином націлені на переварювання жирів і амінокислот, включають:

  • липазу — перетворює тригліцериди в жирні кислоти і гліцерин,
  • амилазу — перетворює вуглеводи в прості цукри,
  • еластазу — розкладає білок еластину,
  • трипсин — перетворює білки на амінокислоти,
  • хімотрипсин — перетворює білки на амінокислоти,
  • нуклеазу — перетворюють нуклеїнові кислоти в нуклеотиди і нуклеозиди,
  • фосфоліпазу — перетворює фосфоліпіди в жирні кислоти.

Функції травних ферментів - покращують вони засвоєння нутрієнтів
Основними ферментативними структурами травної системи людини є слинні залози, шлунок, підшлункова залоза, печінка і тонка кишка. Підшлункова залоза виробляє солі жовчних кислот. Вони складаються з води, електролітів, амінокислот, холестерину, жирів і білірубіну — і всі вони надходять з печінки через жовчний міхур. Це холінового і хенодезоксихолева кислоти, які в поєднанні з амінокислотами гліцином або таурином самі виробляють солі жовчних кислот. Солі жовчі розщеплюють жири з їжі, що дозволяє ферменту ліпазі ще більше скорочуватися.

Дванадцятипала кишка (перший і самий короткий сегмент тонкої кишки) також є жвавим місцем, коли мова йде про травленні. Амінокислоти витягуються з білків, жирні кислоти і холестерин з жирів, прості цукри з вуглеводів. Нуклеаза розщеплює нуклеїнові кислоти, необхідні для ДНК, на нуклеотиди.

Все макроелементи розкладаються на молекули, досить маленькі для того, щоб вони потрапляли в кровотік і прискорювали обмін речовин, забезпечуючи його ефективну роботу. Мікронутрієнти, якщо вони ще не були розщеплені в шлунку, також вивільняються і потрапляють в кровотік.

Що стосується метаболізму цукру, кишкові ферменти включають такі ключові (але складні) процеси:

  • амінопептидази розкладають пептиди на амінокислоти.
  • Лактаза, молочний цукор, перетворює лактозу на глюкозу.
  • Холецистокінін сприяє засвоєнню білків і жирів.
  • Секретин, як гормон, контролює секрецію дванадцятипалої кишки.
  • сахараза перетворює сахарозу в дисахариди і моносахариди.
  • Мальтаза перетворює мальтозу в глюкозу.
  • ізомальтаза перетворює ізомальтози.

Кому потрібні травні ферменти

Відповідь на всі більш часто задається питання — «Хто повинен приймати травні ферменти?» — може в кінцевому підсумку виявитися «набагато більшій кількості людей», ніж ви могли б очікувати. Вам може знадобитися травна ферментна добавка по ряду причин. Наприклад, проблеми з неперетравленої їжею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Функції простагландинів - винуватців запалення, і як їх контролювати

Як дізнатися, чи потрібно вам приймати травні ферменти і коли приймати травні ферменти? Якщо вам не вистачає певних ферментів, які необхідні для розщеплення певних поживних речовин (наприклад, деяких типів цукрів), ви можете відчувати такі симптоми, як здуття живота, гази, біль в животі і втому через неперетравленої їжі і інших проблем з ферментами. Інші ознаки того, що ви могли б отримати користь від прийому травних ферментів:

  • кислотний рефлюкс,
  • тяга до певних продуктів,
  • проблеми з щитовидною залозою,
  • печія, розлад шлунка або відрижка,
  • випадання волосся,
  • суха або тьмяна шкіра,
  • проблеми з концентрацією,
  • ранкова втома,
  • проблеми зі сном,
  • артрит або біль в суглобах,
  • м’язова слабкість або відчуття втоми, щоб тренуватися,
  • перепади настрою, депресія або дратівливість,
  • головні болі або мігрені,
  • погіршення ПМС.

В залежності від того, як ви оцінюєте стан вашого шлунково-кишкового тракту сьогодні, ви можете вирішити — потрібні чи ні вам ферменти. З одного боку, здавалося б, якщо нічого не болить, то й ферменти не потрібні. З іншого боку, навіть якщо нічого не болить, ви можете перебувати на шляху до хронічного дефіцитного стану через не зовсім здорового харчування. І тоді додаткова підтримка у вигляді травних ферментів не завадить.

Лабораторна діагностика нестачі ферментів

Кращий спосіб точно визначити ефективність функції ваших травних ферментів. Тобто дізнатися, наскільки добре ваш організм перетравлює їжу — це копрограмма .

Це поширений і простий аналіз калу. Його робить більшість лабораторій в великих містах. Копрограма покаже склад ваших калових мас. Відповідно, якщо там виявляться неперетравлені білки, то у вас недолік протеолітичних ферментів. Якщо будуть неперетравлені жири — нестача ліпази. Неперетравлені вуглеводи — недостатність амілази.

В будь-якому разі, сьогодні все більше число людей приймає травні ферменти, і певні стани здоров’я, подібні наведеним нижче, також є вагомими причинами для цього.

Захворювання , при яких показаний прийом травних ферментів

1. Хвороби шлунково-кишкового тракту

Якщо у вас є який-небудь тип захворювань травного тракту, таких як кислотний рефлюкс, гази, здуття живота, «дірявий» кишечник, синдром подразненого кишечника (СРК), хвороба Крона, виразковий коліт, дивертикуліт, мальабсорбція, діарея або запор — тоді травні ферменти можуть допомогти.

травні ферменти можуть зняти стрес з органів травлення, включаючи шлунок, підшлункову залозу, печінку, жовчний міхур і тонку кишку, допомагаючи розщеплювати важко засвоювані білки, крохмаль і жири. Це може допомогти зменшити симптоми, такі як здуття живота і біль, які пов’язані з шлунково-кишковим захворюванням.

2. Вікова ферментна недостатність

З віком кислотність шлункової кислоти стає більш лужною. Що стосується виробництва ферментів, це означає, що зростає ймовірність того, що такий необхідний кислотний «тригер», що виникає при попаданні хімусу в кишечник, може потерпіти невдачу. Якщо тригер кислотності не спрацьовує, то «сигнал» не подається гормону секретину, який, в свою чергу, запобігає виділенню соків підшлункової залози.

Крім паралельних захворювань, з віком виникає ризик недостатності шлункової кислоти, або недостатністю ферментів. Це може бути причиною кислотного рефлюксу. Тому люди старше 50 років можуть отримати користь від прийому травних ферментних добавок, особливо якщо вони страждають від неприємних симптомів.

3. Гіпохлоргідрія (Гіпоацідность)

Не тільки люди похилого віку страждають від гіпохлоргідрії (занадто мало шлункової кислоти). Крім зменшення кислоти в шлунку, яка не викликає реакцій, сама кислота не може розщеплювати продукти. Багато поживні мікроелементи «розщеплюються» або вивільняються з їжі, коли вона знаходиться в шлунку. Якщо ця дія не виконується, то виникає автоматична недостатність харчування або ферментативна недостатність. І, як наслідок, дефіцит найважливіших нутрієнтів.

4. Хвороби печінки та інші захворювання, пов’язані з ферментами

Будь-яка людина з захворюванням печінки часто має супутню ферментну недостатність. Одне з найбільш поширених станів відомо як дефіцит альфа 1-антитрипсину — генетичне захворювання, яким страждає приблизно один з 1500 чоловік у всьому світі. Цей стан зазвичай вперше виникає у дорослих у віці від 20 до 50 років, викликаючи дихальні порушення і інші респіраторні захворювання. Приблизно у 15% дорослих з цим захворюванням розвивається захворювання печінки. Інші ознаки і симптоми, які можуть виникнути, включають ненавмисну ​​втрату ваги, що повторюються респіраторні інфекції, втому і прискорене серцебиття.

Є й інші захворювання, які на перший погляд можуть здатися не пов’язаними з ферментативної недостатністю, але також заслуговують на увагу:

  • Хвороба Крона може привести до дефіциту ферментів.
  • Дефіцит заліза (анемія) або недолік вітамін В12 може свідчити про те, що травний процес не здатний розщеплювати ці поживні речовини з їжі.
  • Дефіцит вітаміну Д може вказувати на інше питання мальабсорбції.
  • «Куряча сліпота» може бути результатом дефіциту вітамін А, який також виникає з вини ферментної недостатності.

Крім діагностованих захворювань, є безліч симптоматичних ознак ферментативної недостатності. Хоча деякі можуть бути віднесені до інших умов, деякі відносяться в першу чергу до нездатності ферментів підшлункової залози до вивільнення.

  • Зміни стільця — якщо стілець блідий і плаває в унітазі, тому що жир плаває, це свідчить про неправильну роботу ферментів підшлункової залози (нестача ліпази). Іншою ознакою можуть бути жирні, незмивні сліди на унітазі, залишені після того, як ви сходили в туалет.
  • Шлунково-кишкові скарги. Іншим показником, поряд з здуттям живота, приблизно через годину після їжі, є діарея. Метеоризм і нетравлення шлунка також вказують на те, що у вас може бути ферментна недостатність.
  • Фторована вода. Фторид у воді може бути причиною зниження активності панкреатичної ліпази і протеази. Дослідження, хоча і проведене на свинях, має широкі наслідки щодо збільшення пошкодження вільними радикалами і втрати продукції мітохондрій.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Шафран - властивості і застосування

5. Недостатність підшлункової залози

недостатність підшлункової залози — це нездатність підшлункової залози виділяти ферменти, необхідні для травлення. Це є поширеною проблемою серед людей з раком підшлункової залози. Запропоновані за рецептом ферменти підшлункової залози використовуються у пацієнтів з раком підшлункової залози, хронічним панкреатитом, муковісцидоз і після операцій на підшлунковій залозі або кишечнику.

Кращі добавки травних ферментів

Оскільки білки, цукру , крохмалі і жири вимагають певних типів ферментів, найкраще приймати добавку, яка покриває всі макронутрієнти.

Ми рекомендуємо приймати ферментну суміш повного спектру для загального поліпшення травлення. Намагайтеся знайти добавку, яка буде включати в себе наступні ферменти:

  • альфа-галактозидаза (допомагає в перетравленні вуглеводів),
  • амілаза (виробляється слинними залозами),
  • целлюлаза,
  • глюкоамілаза,
  • инвертаза,
  • лактази,
  • ліпаза,
  • солодове діастаза ,
  • протеаза,
  • пептідаза,
  • бета-глюканаза,
  • Пектиназа,
  • фітаза.

Нижче ми підібрали для вас найбільш якісні ферментні комплекси, які можна купити на iherb.com

Enzymedica, Digest Gold з ATPro, сама передова ферментна формула, 90 капсул (кращий ферментний комплекс на iherb)

Функції травних ферментів - покращують вони засвоєння нутрієнтів
Doctor’s Best, травні ферменти повністю рослинного походження (Best Digestive Enzymes — All Vegetarian), 90 рослинних капсул (рослинні ензими)

Функції травних ферментів - покращують вони засвоєння нутрієнтів
Now Foods, Optimal Digestive System, 90 рослинних капсул (відмінний комплекс за вигідною ціною)

Функції травних ферментів - покращують вони засвоєння нутрієнтів
Нек віді поради при купівлі травних ферментних добавок, в залежності від ваших симптомів і поточного стану здоров’я:

  • Якщо у вас є проблеми з жовчним міхуром, купите ферменти з великою кількістю ліпази та жовчних солей.
  • Якщо ви купуєте бетаїн хлорид (соляна кислота), переконайтеся, що в добавку також включений фермент пепсин.
  • у разі непереносимості лактози, приймайте фермент лактази.
  • Розглянемо добавку ферменту протеаза, яка допомагає з переварюванням білка, якщо у вас аутоімунне або запальний стан.
  • Виберіть суміш з травами, такими як м’ята і імбир, які також підтримують травлення.
  • Крім того, оскільки деякі люди потребують більшої кількості ферментів підшлункової залози, ніж інші, вам необхідно враховувати рівень кожного з них в залежності від ваших потреб. Більшість продуктів містять деякий рівень панкреатину, який є комбінацією всіх трьох панкреатичних ферментів.

Для досягнення найкращих результатів приймайте травні ферменти приблизно за 10 хвилин до кожного прийому їжі або при першому укусі. Добавку протеази можна приймати між прийомами їжі на додаток до травних ферментів під час їжі. Почніть з прийому ензимів приблизно з двома прийомами їжі в день або змінюйте дозування в міру необхідності протягом дня.

Продукти з натуральними травними ферментами

Хоча немає ніяких сумнівів в тому, що багато люди можуть отримати вигоду з прийому ферментних добавок, ми повинні зосередитися на отриманні природних ферментів із здорової дієти. Які продукти містять натуральні травні ферменти?

Сирі фрукти і овочі, вирощені на багатих поживними речовинами грунтах, є кращими природними джерелами травних ферментів.

Ці продукти харчування допоможуть підтримати функції травних ферментів у вашому організмі природним шляхом:

  • Ананас
  • Папайя
  • Ківі
  • Кефір і йогурт
  • Банани
  • Манго
  • Місо, соєвий соус і темпі (ферментовані соєві продукти)
  • Квашена капуста і кимчи
  • Авокадо
  • Бджолиний пилок
  • Яблучний оцет
  • Неопрацьований мед

чи можна приймати пробіотики і травні ферменти одночасно? Так. Приймайте ферменти перед їжею і пробіотики після або між ними. Також корисно отримувати пробіотики з ферментованих продуктів, таких як йогурт, кефір, кимчи або квашена капуста. Прибуток можуть допомогти відновити баланс в мікробіома кишечника і допомогти травленню, а також приборкати такі симптоми, як гази і здуття живота.

Безпека травних ферментів

Якщо у вас є хронічні захворювання, вам рекомендується звернутися до лікаря за допомогою в індивідуальній ензимотерапії. Залежно від стану вашого здоров’я, ваш лікар визначить, які найбезпечніші і кращі травні ферменти вам підійдуть. Якщо у вас в анамнезі були захворювання печінки, жовчного міхура або виразки, проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж приймати травні ферментні добавки.

Які потенційні побічні ефекти травних ферментів? Хоча вони, як правило, добре переносяться і корисні, побічні ефекти травних ферментів можуть іноді включати нудоту, діарею, спазми в животі, гази, головний біль, набряк, запаморочення, зміни цукру в крові, алергічні реакції і патологічні калові виділення. Якщо ви страждаєте від цих побічних ефектів травних ферментів, припиніть прийом і проконсультуйтеся з лікарем.

Імовірність побічних ефектів зростає, якщо ви приймаєте дуже високу дозу ферментів і ігноруєте рекомендації щодо дозування. Тому завжди уважно читайте етикетки продукту. Проконсультуйтеся з лікарем або фармацевтом, якщо ви приймаєте ліки щодня і хочете почати приймати травні ферменти, перш ніж купувати їх.

Обов’язково розберіться в плюсах і мінусах прийому рецептурних панкреатичних ферментів перед початком прийому добавок і завжди ретельно дотримуйтесь інструкцій. Перед покупкою добавок завжди корисно ознайомитися з оглядами панкреатичних і травних ферментів.

Заключні думки про травних ферментах

  • Функції травних ферментів полягають в допомозі розщеплення великих макромолекул, що містяться в продуктах, які ми їмо (вуглеводи, білок і жир), на більш дрібні молекули, які наші кишки здатні засвоювати.
  • Травні ферменти діляться на три класи: протеолітичні ферменти, які необхідні для переварювання білка, ліпази, необхідні для перетравлення жиру , і амілази, необхідні для перетравлення вуглеводів.
  • Люди, яким корисно приймати травні ферментні добавки, включають людей із запальним захворюванням кишечника, СРК, низьким вмістом шлункової кислоти (гіпохлоргідрія), ферментної недостатністю, недостатністю підшлункової залози, аутоімунними захворюваннями, запорами, діареєю і здуттям живота.
  • Джерела травних ферментних д обавок включають фрукти (особливо ананас і папайя), тварини (яловичина і свинина), пробіотики і гриби.
  • Продукти, які можуть забезпечити вас натуральними травними ферментами, включають ананас, папайю, ківі, кисломолочні продукти, манго, місо, квашену капусту, кимчи, авокадо, бджолиний пилок, яблучний оцет і сирої мед.

Схожі статті

Функції простагландинів — винуватців запалення, і як їх контролювати

Coolio

Аденоміоз: що робити. Програма лікування методами натуропатії

Alfonso

Кава при плануванні вагітності — можна чи що?

Megusta

Які схеми інтервального голодування для жінок найефективніші

Pasha

Бромелайн — препарати, інструкція із застосування

elena elena

Вітаміни та мінерали для фертильності і при безплідді

Serega

Борна кислота — застосування в медицині

Scooby

Навіщо потрібно приймати пепсин, функції в організмі

Scooby

Жирове збільшення печінки: причини і наслідки

Pasha

Залишити коментар