Дослідження бору все частіше вказують на його важливість для здоров’я людини. Хоча немає чітко визначених симптомів дефіциту або необхідного споживання бору, з’являється все більше свідчень того, що відсутність цього мікронутрієнтів погано впливає на здоров’я людини.
В цій статті ми розглянемо, як виявляється дефіцит бору, наскільки це небезпечно і що можна з цим зробити.
Симптоми дефіциту бору
Ознаки дефіциту бору вперше були виявлені у рослин в 1920-х роках (1). Вчені виявили, що у рослин з дефіцитом бору є проблеми з репродуктивною функцією, а також порушення росту і розвитку.
Пізніші дослідження підтвердили, що дрібні тварини, включаючи жаб, рибок даніо і мишей, демонструють ознаки дефіциту бору , в тому числі:
- атрофувалися яєчники
- Низька кількість сперматозоїдів
- Погане ембріональний розвиток
- Знижений якість яйцеклітин
- Дефекти морфології сперматозоїдів
Інші дослідження на тваринах також показують вплив дефіциту бору на здоров’я кісток. Без достатньої кількості бору у тварин більш ймовірно аномальне розвиток кінцівок і зниження міцності кісток.
Бор, мабуть, грає роль в регуляції різних гормонів, включаючи вітамін D, естроген, гормон щитовидної залози і інсулін. Це спостереження може мати значення бору в здоров’я кісток всіх тварин, включаючи людину.
Дефіцит бору у людей
Дослідники все ще вивчають роль бору в здоров’я людини. Колись вважалося, що бор є несуттєвим мікроелементом. Але зараз все більше визнають, що він грає важливу роль в декількох системах організму.
Остеоартрит, здоров’я кісток і рак — ось деякі з конкретних областей, що представляють інтерес. У невеликих клінічних дослідженнях остеоартриту учасники вживали 6 мг бору в день. Результати продемонстрували поліпшення дискомфорту і біомаркерів запалення в порівнянні з плацебо (2)
В місцях, де середнє споживання бору становить менше 1 мг в день, захворюваність артритом становить від 20% до 70%. Для порівняння, в групах населення, які споживають від 3 до 10 мг в день, середній рівень захворюваності становить менше 10%.
ВАЖЛИВІ НОВИНИ:
Статистика говорить нам, що кореляція доводить причинно-наслідковий зв’язок. Проте, цей різкий контраст має на увазі, що бор заслуговує подальшого вивчення.
В популяційних дослідженнях бору спостерігалося зниження захворюваності на рак простати, легенів і шийки матки. У жінок, які споживають 0,78 мг в день або менше, ризик раку легенів у два рази вище, ніж у тих, хто приймає мінімум 1,25 мг в день.
Майбутні подвійні сліпі рандомізовані контрольовані випробування, які порівнюють ефект бору з плацебо, можуть допомогти встановити рекомендації по споживанню з практичним застосуванням.
Дослідження впливу бору на здоров’я мозку і центральну нервову систему обмежені. Попередні дослідження показують, що бор може впливати на спритність, когнітивні здібності і короткочасну пам’ять.
З огляду на, що в середньому людина, що живе в країнах Заходу, отримує тільки 1 мг бору в день, помірне збільшення 3 мг на добу має потенціал, щоб поліпшити широкий спектр додаткових функцій, в тому числі:
- Користь для імунної системи і здоров’я серця
- Найкраще засвоєння магнію
- Поліпшення репродуктивного здоров’я і регуляції статевих гормонів
- Краща переносимість хіміотерапії
- Лікування ран
Не рекомендується приймати бор у вигляді добавок самостійно. Отримання достатньої кількості бору за допомогою різноманітної дієти, а не добавок, може допомогти вам уникнути небезпечної передозування.
Статті по темі:
Вітамін В12 і його нестача в організмі: симптоми і лікування Дефіцит вітаміну С — симптоми, до якої хвороби …
Причини дефіциту бору
Низьке споживання бору пов’язано з недостатнім споживанням рослинної їжі або проживанням в районах з збідненого бором грунтом. Регіони з низьким вмістом бору включають Бразилію, Японію і більшу частину США. Бор вимивається з грунту при великій кількості опадів. У більш сухих регіонах, таких як Каліфорнія, Туреччина, Чилі, Аргентина, Росія та Перу, грунт більш багата на бор.
М’ясо, риба і молочні продукти — погані джерела бору. Вживання різноманітних листових овочів, фруктів (особливо авокадо і родзинки), бобових (включаючи арахіс і арахісове масло) і горіхів може поліпшити споживання бору. Ферментовані напої, такі як вино, сидр і пиво, також є хорошими джерелами бору.
Діагностика
Концентрація бору в крові зазвичай залишається стабільною незалежно від надходження, що свідчить про те, що він сильно регулюється організмом. Наприклад, у жінок в постменопаузі рівень в крові натще коливається від 34 до 95 нанограмм на мілілітр (нг / мл).
Надмірне споживання бору, ймовірно, виводиться з сечею, що ускладнює оцінку змісту бору за допомогою аналізу крові . Судячи з усього, бор накопичується в певних тканинах, включаючи кістки, нігті і волосся. Теоретично стан бору можна оцінити шляхом тестування цих тканин.
Однак практичніше визначити, чи достатньо ви отримуєте бору, згадавши про харчування. Нормально функціонуюча травна система поглинає від 85% до 95% бору з їжі і напоїв.
Малоймовірно, що ваш лікар погодиться перевірити рівень бору у вашій крові, так як в медицині досі немає для цього чітких протоколів. Проте, цілісна оцінка свого здоров’я і кількості поживних речовин, звертаючи увагу на те, що ви їсте, може дати корисну інформацію про областях, що вимагають поліпшення. Також з діагностикою дефіцитних станів вам зможе допомогти досвідчений нутриціолог.
Заповнення дефіциту бору
Ні встановленого адекватного споживання бору, але допустимий верхній рівень споживання встановлений на рівні 20 мг в день. Багато з передбачуваних переваг бору для здоров’я декларуються при прийомі в дозі 3 мг в день і більше.
За оцінками дослідників, 3 мг в день знаходяться в межах безпечних меж для споживання бору, і може принести користь здоров’я людини, особливо з урахуванням того, що більшість людей в даний час знаходяться нижче цього рівня.
Добавки
Life Extension, Boron, 3 мг, 100 вегетаріанських капсул
Ризики
якщо ви приймаєте полівітаміни, перевірте, чи є в них бор. Оскільки бор є мікроелементом, який може бути токсичним в надлишку, краще уникати високих доз добавок, якщо це не рекомендовано вашим лікарем.
Діти особливо сприйнятливі до потенційної небезпеки отруєння бором, тому майте на увазі, що бор присутній в деяких побутових миючих засобах і пестицидах.
Висновок
Потенційні наслідки недостатнього споживання бору підкреслюють переваги цільної їжі і багатого поживними речовинами режиму харчування. Хоча наука не завжди може визначити точний рецепт оптимального споживання поживних мікроелементів, очевидно, що звичне вживання барвистих рослинних продуктів динамічно впливає на загальний стан здоров’я.
Різноманітність — це родзинка життя, навіть коли мова йде про те, що у нас на тарілці. Замість того, щоб зациклюватися на деталях свого плану харчування, включіть в нього ряд поживних інгредієнтів, які принесуть користь вашому здоров’ю в довгостроковій перспективі.