Здоров'я

Чим шкідливий глютен для організму людини

Відмова від глютену — самий глобальний тренд в світі здорового способу життя за останнє десятиліття. Але існує плутанина в тому, чим саме шкідливий глютен для організму людини. Чи є глютен проблемним для всіх або тільки для людей з певними захворюваннями.

Зрозуміло, що деякі люди повинні уникати його за станом здоров’я, наприклад, при целіакії або непереносимості.

Проте , багато в світі здоров’я і гарного самопочуття припускають, що кожен повинен слідувати безглютенової дієті — незалежно від того, є непереносимість чи ні.

Це призвело до того, що мільйони людей відмовилися від глютену в надії схуднути, поліпшити настрій і стати здоровішими.

Тим не менш, ви можете задатися питанням, чи підтримуються ці методи наукою. У цій статті розповідається, чи дійсно глютен шкідливий для організму людини.

Що таке глютен

Хоча глютен часто називають одним з’єднанням, це збірний термін, який відноситься до багатьох різних типів білків (проламіни), які містяться в пшениці, ячмені, житі та тритикале (гібрид пшениці і жита) (1).

Існують різні проламіни, але всі вони пов’язані і мають подібні структури і властивості. Основні проламіни в пшениці включають гліадин і глютенін, в той час як основним в ячмені є гордеїн (2).

Білки глютену, такі як глютенін і гліадин, дуже еластичні, тому зерна, що містять глютен, підходять для випічки хліба та інших хлібобулочних виробів.

в хлібобулочні вироби часто додається додатковий глютен у вигляді порошкоподібного продукту, званого життєво важливим пшеничним глютеном, для збільшення міцності, збільшення терміну придатності готового продукту.

Зерно і продукти, що містять глютен, складають значну частину сучасного харчування, при цьому в західних дієтах їх споживання становить приблизно 5-20 гр. в день.

Білки глютену дуже стійкі до ферментам протеаз, які розщеплюють білки в травному тракті.

ВАЖЛИВІ НОВИНИ:

Неповне засвоєння білків дозволяє пептидів — великим одиницям амінокислот, які є будівельними блоками білків — проходити через стінку тонкої кишки в іншу частину вашого тіла. Це може викликати імунні реакції ряду пов’язаних з глютеном станів, таких як целіакія (3).

Глютен є загальним терміном, який відноситься до сімейства білків, відомих як проламіни. Ці білки стійкі до травленню людини.

Чим шкідливий глютен для організму людини
Чим шкідливий глютен для організму людини

Непереносимість глютену

Термін непереносимість глютену відноситься до трьох типів умов (4 ).

Хоча такі умови мають деяку схожість, вони сильно розрізняються за походженням, розвитку і серйозності.

Статті по темі:

  • Чим шкідливий глютен для організму людини
    Дієта при хворому кишечнику: що можна їсти, меню
  • Чим шкідливий глютен для організму людини
    Дієта при АІТ (хвороби Хашимото)

Целіакія

Целіакія — це запальне аутоімунне захворювання, яке викликається як генетичними факторами, так і факторами навколишнього середовища. Це зачіпає близько 1% населення світу.

Однак в таких країнах, як Фінляндія, Мексика і конкретні групи населення в Північній Африці, поширеність, за оцінками, набагато вище — близько 2-5% (5, 6) .

Це хронічне захворювання, пов’язане зі споживанням глютенсодержащие зерен у сприйнятливих людей. Хоча целіакія зачіпає багато систем в вашому організмі, вона вважається запальним захворюванням тонкої кишки.

Чим же шкідливий глютен для організму людини з целіакію? Прийом глютену у людей з целіакію призводить до пошкодження ентероцитів, які є клітинами, що вистилають тонку кишку. Це призводить до пошкодження кишечника, порушення всмоктування поживних речовин і появи таких симптомів, як втрата ваги і діарея (7).

Інші симптоми або прояви целіакії включають анемію, остеопороз, неврологічні розлади і шкірні захворювання, такі як дерматит . Тим не менш, багато людей з целіакію можуть взагалі не мати ніяких симптомів (8, 9).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  В який час приймати залізо

Стан діагностується за допомогою кишкової біопсії. Це вважається «золотим стандартом» для діагностики целіакії. Або аналізу крові на конкретні генотипи або антитіла. В даний час єдиними ліками від цієї хвороби є повне виключення глютену (9).

Алергія на пшеницю

Алергія на пшеницю частіше зустрічається у дітей, але може впливати і на дорослих. Ті, у кого алергія на пшеницю, мають аномальний імунну відповідь на специфічні білки в пшениці і продуктах пшениці (4).

Симптоми можуть варіюватися від легкої нудоти до важкої, небезпечної для життя анафілаксії — алергічної реакції, яка може викликати утруднення дихання — після прийому пшениці або вдихання пшеничного борошна.

Алергія на пшеницю відрізняється від целіакії за симптоматикою, але можлива наявність обох станів.

Алергія на пшеницю зазвичай діагностується алергологами за допомогою аналізу крові або шкірних проб .

Підвищена чутливість до глютену

Велика частина людей повідомляє про неприємні симптоми після вживання глютену, хоча у них немає целіакії або алергії на пшеницю (1) .

Підвищена чутливість до глютену діагностується, коли у людини немає жодного з перерахованих вище станів, але при цьому як і раніше спостерігаються кишкові симптоми та інші симптоми, такі як головний біль, втома і біль в суглобах, коли вони споживають глютен (11).

Целіакія і алергія на пшеницю повинні бути виключені для діагностики чутливості до глютену, так як симптоми збігаються у всіх цих станах.

як і люди з целіакію або алергією на пшеницю, люди з підвищеною чутливістю ма повідомляють про поліпшення симптомів при дотриманні безглютенової дієти.

Непереносимість глютену включає целіакію, алергію на пшеницю і підвищену чутливість до глютену. Хоча деякі симптоми накладаються, ці умови мають суттєві відмінності.

Інші групи населення, які можуть отримати вигоду з безглютенової дієти

Дослідження показали, що дотримання безглютенової дієти ефективно для зменшення симптомів, пов’язаних з декількома станами. Деякі експерти пов’язують це з профілактикою деяких захворювань.

Аутоиммунное захворювання

Існує кілька теорій щодо того, чим шкідливий глютен для організму людини. Серед них — глютен може викликати або погіршувати аутоімунні стану, такі як тиреоїдит Хашимото, діабет 1 типу, хвороба Грейвса і ревматоїдний артрит.

Дослідження показують, що аутоімунні захворювання мають спільні гени і імунні шляху з целіакію.

Молекулярна мімікрія — це механізм, який був запропонований як спосіб, при якому глютен ініціює або погіршує аутоімунне захворювання. Це коли чужорідний антиген — речовину, яка стимулює імунну відповідь — має схожість з антигенами вашого організму (12).

Вживання в їжу продуктів, що містять ці схожі антигени, може привести до вироблення антитіл, які реагують як з проковтнутим антигеном, так і з власними тканинами вашого організму (13).

насправді, целіакія пов’язана з більш високим ризиком виникнення додаткових аутоімунних захворювань і частіше зустрічається у людей з іншими аутоімунними захворюваннями (14).

Наприклад, за оцінками, поширеність целіакії може бути в чотири рази вище у людей з хворобою Хашимото — аутоімунним захворюванням щитовидної залози — ніж серед населення в цілому (15).

Тому численні дослідження показують, що безглютеновая дієта приносить користь багатьом людям з аутоімунними захворюваннями (16).

Інші умови

Шкода глютену для організму людини також був пов’язаний із захворюваннями кишечника. Такими як синдром роздратованого кишечника і запальні захворювання кишечника, які включають хвороба Крона і виразковий коліт (17).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Кора мурашиного дерева: корисні властивості та протипоказання, дозування

Крім того, було показано, що він змінює кишкові бактерії і збільшує кишкову проникність у людей з кишковими захворюваннями (18 ).

Нарешті, дослідження показують, що безглютенові дієти корисні людям з іншими захворюваннями, такими як фибромиалгия, ендометріоз і шизофренія (2).

Багато досліджень пов’язують глютен з виникненням і розвитком аутоімунних захворювань і показують, що його запобігання може бути корисним для інших станів, включаючи захворювання кишечника.

чи всі повинні уникати глютену

Зрозуміло, що багато людей , наприклад, хворі на целіакію, аутоімунні захворювання, отримують користь від дотримання безглютенової дієти.

Проте, неясно, чи повинні всі — незалежно від стану здоров’я — міняти свої звички харчування.

було розроблено кілька тео рий про те, чому організм людини відчувають шкоду глютену і не може його нейтралізувати. Деякі дослідження показують, що травні системи людини не еволюціонували, щоб перетравлювати види або кількість зернових білків, які поширені в сучасних дієтах.

Крім того, деякі дослідження показують можливу роль інших білків пшениці, таких як FODMAP (специфічні види вуглеводів), інгібітори амілази трипсину і аглютиніни зародків пшениці, в сприянні появі симптомів, пов’язаних з підвищеною чутливістю до глютену.

Це говорить про більш складної біологічної реакції на пшеницю (19).

Кількість людей, які уникають глютену, різко зросла. Наприклад, дані США з Національного обстеження здоров’я і харчування (NHANES) показують, що поширеність уникнення більш ніж потроїлася з 2009 по 2014 рік (2).

У людей із зареєстрованою непереносимістю глютену, які проходять контрольоване тестування, діагноз підтверджується тільки приблизно в 16-30% (20, 21).

Проте, оскільки причини, що лежать в основі симптомів підвищеної чутливості до глютену, в основному невідомі, а тестування ще не удосконалено, кількість людей, які можуть негативно реагувати на глютен, залишається невідомим (22).

Хоча в світі здоров’я і гарного самопочуття існує очевидний поштовх до того, щоб уникати глютену для загального здоров’я — що впливає на популярність безглютенових дієт — все більше доказів того, що поширеність глютеновой чутливості зростає.

В даний час єдиний спосіб дізнатися, принесете ви особисто користь безглютенової дієтою після виключення целіакії і та алергії на пшеницю, — це виключити глютен і контролювати свої симптоми.

В даний час надійне тестування для діагностики підвищеної чутливості до глютену не розроблено. Єдиний спосіб дізнатися, виграєте ви від безглютенової дієти, — це виключити глютен і стежити за своїми симптомами.

Чому багато людей відчувають себе краще

Є кілька причин, чому більшість людей відчувають себе краще на безглютенової дієті.

По-перше, уникнення глютену, як правило, призводить до скорочення оброблених продуктів. Так як глютен міститься у великій кількості продуктів з високим ступенем переробки, таких як фаст-фуд, випічка та солодкі пластівці.

Ці продукти не тільки містять глютен, але також зазвичай містять багато калорій, цукру і шкідливих для здоров’я жирів.

Багато людей кажуть, що вони худнуть, відчувають себе менш втомленими і відчувають менше болю в суглобах на безглютенової дієті. Цілком ймовірно, що ці переваги пов’язані з виключенням нездорової їжі.

Наприклад, дієти з високим вмістом рафінованих вуглеводів і цукру були пов’язані зі збільшенням ваги, втомою, болем в суглобах, поганим настроєм і проблемами з травленням — все симптоми , пов’язані з підвищеною чутливістю до глютену (23, 24, 25, 26).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Користь гліцину для організму людини

більш того, люди часто замінюють продукти, що містять глютен, на більш здорові продукти, такі як овочі, фрукти, корисні жири і білки , які можуть сприяти здоров’ю та добробуту.

Крім того, травні симптоми можуть покращитися в результаті скорочення споживання інших поширених інгредієнтів, таких як FODMAP (вуглеводи, які зазвичай викликають проблеми з травленням, такі як здуття живота і газ) (27).

Хоча поліпшення симптомів на безглютенової дієті може бути пов’язано з чутливістю до глютену, ці поліпшення також можуть бути викликані причинами, перерахованими вище, або їх поєднанням.

Відмова від продуктів, що містять глютен, може поліпшити здоров’я з кількох причин, деякі з яких можуть бути не пов’язані з глютеном.

Безглютеновая дієта безпечна?

Дотримуватися безглютенової дієту безпечно — навіть для людей, яким це необов’язково.

Виключення пшениці та інших зерен або продуктів, що містять глютен, не зробить шкідливого впливу на здоров’я — за умови, що ці продукти замінюються поживними продуктами.

Всі поживні речовини в зернах, що містять глютен, такі як вітаміни групи в, клітковина, цинк, залізо і калій, можна легко замінити, дотримуючись здорове харчування з вживанням цільних продуктів, що складається з овочів, фруктів, корисних жирів, і поживних джерела білка.

чи корисні продукти без глютену

Є багато здорові крупи без глютену, які ви можете використовувати на заміну продуктів з пшениці та жита . Однак, важливо зазначити, що якщо продукт не містить глютену, це не означає, що він корисний для здоров’я. Багато компаній продають Безглютенові печиво, тістечка та інші продукти з високим ступенем переробки більш здоровими, ніж їх клейковіносодержащіе аналоги.

Насправді, одне дослідження показало, що 65% американців вважають, що безглютенові продукти корисніше, а 27 % вважають за краще вживати їх в їжу, щоб сприяти зниженню ваги (28).

Хоча продукти без глютену довели свою корисність для тих, хто в них потребує, вони не корисніші, ніж ті, які містять глютен.

І хоча дотримання безглютенової дієти безпечно, майте на увазі, що будь-яка дієта, яка в значній мірі залежить від оброблених харчових продуктів, навряд чи призведе до будь-якої користі для здоров’я.

Крім того, до цих пір обговорюється питання про користь цієї дієти для здоров’я людей, що не мають непереносимість до глютену.

У міру розвитку досліджень в цій області, ймовірно, буде краще зрозуміла зв’язок між глютеном і його впливом на загальний стан здоров’я. До тих пір тільки ви можете вирішити, чи вигідно уникати цього для ваших особистих потреб.

У той час як безпечно дотримуватися безглютенової дієти, важливо знати, що оброблені безглютенові продукти не корисніші, ніж містять глютен.

Резюме

Дотримання безглютенової дієти є необхідністю для деяких і вибором для інших.

Зв’язок між глютеном і загальним здоров’ям складна, і дослідження тривають.

Сьогодні відомо, чим шкідливий глютен для організму людини. Глютен був пов’язаний з аутоімунними, травними і іншими захворюваннями. У той час як люди з цими розладами повинні або повинні уникати глютену, все ще неясно, чи корисна дієта без глютену тим, у кого немає непереносимості.

Оскільки в даний час немає точних тестів на непереносимість і те, що уникнення глютену не представляє небезпеки для здоров’я, ви можете спробувати дотримуватися такою дієту, щоб побачити, чи допомагає вона вам почувати себе краще.

Схожі статті

Масла, корисні для людини — Топ-8

Undershmidtther

Передозування вітаміну В12 — симптоми

Pasha

Молозиво корови — користь і потенційну шкоду

elena elena

Для чого потрібен мелатонін жінкам і як його приймати

Scooby

Фундук: користь і шкода для організму жінок і чоловіків

Andrey

Хочете залишитися розумною в старості — їжте багато зелені

Lamaxima

Яблучний оцет для схуднення — користь і шкода

Maria

Сік алое — як приймати

Pasha

Массажер для лица: что это и зачем?

admin

Залишити коментар