Алергія на шоколад є різновидом харчової алергії. Головними ознаками алергії на шоколад у дорослих — сильний свербіж, а також почервоніння …
Алергія на шоколад
Шоколад і різноманітні шоколадні цукерки — найпопулярніші і улюблені ласощі не тільки дітей у всьому світі, але і дорослих. Алергія на шоколад є різновидом харчової алергії. Варто відзначити, що алергічна реакція на даний продукт може зустрічатися навіть у людей, зовсім не страждають подібним захворювання. Якщо після вживання шоколаду або будь-якого шоколадного виробу у вас спостерігається різке погіршення самопочуття, необхідно насторожитися і якомога швидше виявити початкову причину появи хвороби з метою уникнення важких наслідків.
- 1 Причини недуги
- 2 Симптоми алергії на шоколад
- 3 Лікування
- 3.1 Чим можна замінити шоколад
Причини недуги
Основними компонентами шоколаду, як відомо, є какао-масло і какао-порошок. Для різних його сортів процентне співвідношення цих компонентів різна. Варто відзначити, що навіть при виробництві білого шоколаду обов’язково використовується какао-масло.
За статистикою, справжня алергія на какао зустрічається вкрай рідко. Головною причиною алергії у даному випадку не є какао-містять продукти, а інші, що входять до складу в меншій кількості, речовини. У багатьох випадках саме такі добавки виступають основною причиною виникнення захворювання.
- горіхи:
- молоко.
- соя.
- кукурудзяний сироп.
- глютен і пшениця.
- кофеїн.
- ванілін.
- пальмова, арахісове або кокосове масло.
- нікель.
- хітин.
Крім того, ароматизатори, барвники, консерванти та інші добавки також можуть послужити алергеном, тому при покупці шоколадного виробу необхідно попередньо ознайомитися з тим, що входить до його складу.
Симптоми алергії на шоколад
Головними ознаками алергії на шоколад у дорослих є сильне свербіння, а також почервоніння або поява висипу на шкірі, розвиток дерматиту. У важких випадках прояви алергії можуть виникнути проблеми з диханням. Якщо людина хвора на астму та при цьому у нього проявилася алергічна реакція на улюблений усіма продукт, то хвороба може супроводжуватися нападами задухи. В такому випадку необхідно терміново викликати швидку допомогу. Захворювання зазвичай проявляється протягом півгодини після вживання шоколаду. Варто відзначити, що в більшій мірі алергічна реакція розвивається внаслідок частого вживання шоколаду в великих кількостях. При алергії на шоколад крім висипу і сверблячки можуть виникнути також інші симптоми:
- розлад шлунка.
- сухість або вологість на окремих ділянках тіла.
- виділення з носа і очей.
- набряк Квінке .
Алергія на шоколад у дітей може супроводжуватися появою червоних плям на щоках, болем у животі , рідким стільцем, а також кашлем з захлебиванія.
Алергологічне прояв у дорослого
Лікування
Основний спосіб лікування алергії на какао — виняток алергену, що викликає таку реакцію. Це означає, що необхідно повністю відмовитися від шоколаду і виробів з нього. Якщо джерелом алергії є інгредієнт, який входить складу ласощів, тоді існує необхідність виключити і його з раціону. Не зайвим буде відвідування лікаря, а також проведення повного обстеження з метою підбору індивідуальної медикаментозної терапії. Для лікування алергії зазвичай призначають прийом антигістамінних лікарських препаратів 2 і 3 покоління (Кларитин, Телфаст і ін.), Курс прийому яких підбирається строго індивідуально лікуючим лікарем. Також фахівець може призначити ентеросорбенти (ентеросгель, полісорб і ін.), Які сприяють виведенню з організму токсинів, а значить зниження кишкової інтоксикації.
І звичайно ж, дотримання суворої дієти є дуже важливим складовим компонентом при лікуванні алергії. Ті продукти, в яких варто себе обмежити, обумовлюються з алергологом заздалегідь. Також дієвими методами є лікувальне голодування на основі клізми і трав’яних чаїв.
ВАЖЛИВІ НОВИНИ:
Чим можна замінити шоколад
В якості замінника шоколаду можна використовувати свіжі фрукти, сухофрукти, зефір, а також морозиво домашнього приготування .
останнім часом великою популярністю користується натуральний продукт, смакові якості якого дуже схожі з какао-маслом. Їм є кероб — ріжкове дерево, в стручках якого міститься м’якоть, що володіє солодким смаком, що нагадує шоколад. На прилавках кероб можна зустріти у вигляді порошку, який можна додавати замість какао при приготуванні різних «шоколадних» солодощів будинку.