Здоров'я

12 потужних аюрведичні трав і спецій з користю для здоров’я

Аюрведа — це традиційна індійська система медицини. Вона спрямована на збереження здоров’я і гарного самопочуття шляхом підтримки рівноваги розуму, тіла і духу і запобігання хворобам, а не їх лікування.

Для цього вона використовує цілісний підхід, який поєднує в собі дієту, фізичні вправи і зміни способу життя.

Аюрведичні трави і спеції також є важливою складовою цього підходу. Вважається, що вони захищають ваше тіло від хвороб і пропонують різні переваги для здоров’я, включаючи поліпшення травлення і психічне здоров’я.

12 потужних аюрведичні трав і спецій з користю для здоров'я
Корисні трави і спеції з Аюрведи
Ось 12 аюрведических трав і спецій з користю для здоров’я .

1. Ашваганда

Ашваганда ( Withania Somnifera) — невелике деревна рослина, що виростає в Індії і Північній Африці. Його корінь і ягоди використовуються для виробництва дуже популярного аюрведического кошти (2).

Вона вважається адаптогеном, що означає, що допомагає вашому тілу більш ефективно справлятися зі стресом. Дослідження показали, що Ашваганда знижує рівень кортизолу, гормону, який виробляють надниркові залози у відповідь на стрес (3, 4).

Є також свідчення, що зв’язують Ашваганда з більш низьким рівнем тривоги і поліпшеним сном у людей зі стресом і тривожними розладами (3, 5, 6).

Більш того, дослідження показують, що Ашваганда може поліпшити м’язовий зростання, пам’ять і чоловічу фертильність, а також знизити рівень цукру в крові. Однак для підтвердження цих переваг необхідні більш масштабні дослідження (7, 8, 9, 10).

Нарешті, є докази того, що вона може допомогти зменшити запалення і зміцнити імунну систему, хоча необхідні додаткові дослідження (11, 12).

Ашваганда — це аюрведическая спеція, яка може допомогти вашому тілу більш ефективно справлятися зі стресом. Вона також може знизити рівень цукру в крові і поліпшити сон, пам’ять, зростання м’язів і чоловічу фертильність.

2. Босвеллия

Босвеллия, також відома як індійський ладан або олібанум, виготовляється з смоли дерева Босвеллия Серрата . Вона відома своїм легко впізнаваним пряним, деревним ароматом.

Дослідження показують, що вона може бути особливо ефективною в зниженні запалення шляхом запобігання вивільненню викликають запалення з’єднань, відомих як лейкотрієни (13, 14).

У дослідженнях на пробірках і на тварин Босвеллия, мабуть, так само ефективна, як нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), але з меншою кількістю побічних ефектів (15).

Дослідження на людях пов’язують Босвелл з зменшенням болю, поліпшенням рухливості і більшою амплітудою рухів у людей з остеоартритом і ревматоїдний артрит. Це також може допомогти запобігти ЛОР-інфекції та боротися з гінгівітом (16, 17, 18, 19, 20 ).

Крім того, це може поліпшити травлення у людей з виразковим колітом і хворобою Крона, а також дихання у людей з хронічною астмою (21, 22, 23, 24, 25).

Статті по темі:

  • 12 потужних аюрведичні трав і спецій з користю для здоров'я
    Вата доша — харчування і спосіб життя
  • 12 потужних аюрведичні трав і спецій з користю для здоров'я
    Ашваганда для чоловіків

Босвеллия є аюрведической спецією з протизапальними властивостями. Вона може зменшити біль в суглобах, поліпшити здоров’я порожнини рота і поліпшити травлення, а також збільшити здатність дихання у людей з хронічною астмою.

3-5. Трифала

Трифала є аюрведичні засобом, що складається з наступних трьох невеликих лікарських плодів (26):

  • amla ( Emblica officinalis, або індійський агрус)
  • бібхітакі ( Terminalia bellirica )
  • харітакі ( терміналія чебула )

Дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що Трифала може зменшити запалення, викликане артритом, а також запобігти або обмежити зростання деяких видів раку (27, 28, 29, 30, 31).

Він також може діяти як природне проносне засіб, зменшуючи запори, болі в животі і метеоризм, покращуючи частоту і послідовність рухів кишечника у людей з розладами кишечника (32, 33).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  SAMe (адеметионин) - препарати, навіщо і як приймати

Крім того, обмежена кількість досліджень передбачає, що рідина для полоскання рота, що містить тріфалу, може зменшити утворення зубного нальоту, зменшити запалення ясен і запобігти зростання бактерій в роті (34, 35).

Трифала — це аюрведічеськоє ліки, що складається з трьох аюрведических спецій — амли, бібхітакі і харітакі. Вона може допомогти зменшити запалення суглобів, поліпшити травлення і поліпшити здоров’я порожнини рота.

6. Брахми

Брахми ( Bacopa monieri ) є основною травою в аюрведичній медицині.

Згідно з дослідженнями в пробірці і на тварин, брахми володіє сильними протизапальними властивостями, які так само ефективні, як і звичайні НПЗП (36 , 37, 38, 39).

Дослідження також приписують їй сильні ноотропні ефекти, включаючи поліпшення показників навчання, уваги, пам’яті та обробки інформації, а також зменшення симптомів синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю (СДУГ), таких як неуважність, імпульсивність і занепокоєння (40, 41, 42, 43).

Деякі дослідження також припускають, що брахми може володіти адаптогенні властивості, що означає, що вона може допомогти поліпшити здатність вашого тіла справлятися зі стресом і тривогою . Проте, необхідні додаткові дослідження, перш ніж можна буде зробити переконливі висновки (44, 45).

Брахми — аюрведическая трава, яка, як вважають, зменшує запалення, покращує роботу мозку і зменшує симптоми СДУГ. Вона також може підвищити здатність вашого організму справлятися зі стресом, хоча необхідні додаткові дослідження.

7. Кмин

Кмин — це спеція, родом із Середземномор’я і південно-Західної Азії. Вона виходить з насіння рослин Cumin cyminum , які відомі їх відмітною земляним, горіховим, і пряним ароматом.

Дослідження показують, що кмин може підвищувати активність травних ферментів і сприяти виділенню жовчі з печінки , прискорюючи травлення і полегшуючи засвоєння жирів (49, 50).

Дослідження також пов’язують цю аюрведичний приправу зі зменшенням симптомів синдрому роздратованого кишечника (СРК), таких як біль в животі і здуття живота (51).

Крім того, кмин може захистити від діабету 2 типу, знижуючи рівень цукру в крові і підвищуючи чутливість до інсуліну. Він також може захистити від серцевих захворювань, підвищуючи рівень ЛПВЩ (хороший) холестерин і одночасно знижуючи рівень тригліцеридів і ЛПНЩ (поганого) холестерину (52, 53).

Кмин також має антимікробні властивості, які можуть знизити ризик деяких харчових інфекцій. Проте, необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити це (57).

Кмин — аюрведическая спеція, зазвичай використовувана, щоб додати аромат до їжі. Це може зменшити симптоми СРК, поліпшити фактори ризику для діабету 2 типу та серцевих захворювань і, можливо, навіть запропонувати деякий захист від інфекції харчового походження.

8. Куркума

Куркума, спеція, яка надає каррі свій характерний жовтий колір, є ще одним популярним аюрведичні засобом.

Куркумин, його основна діюча речовина, має потужні антиоксидантні і протизапальними властивостями. Дослідження в пробірці показують, що він може бути таким же або навіть більш ефективним, ніж деякі протизапальні препарати — без усіх їх побічних ефектів (58, 59, 60, 61).

Крім того, куркума може допомогти захистити від серцевих захворювань, частково покращуючи кровообіг так само ефективно, як фізичні вправи або деякі фармацевтичні препарати. Одне з досліджень далі передбачає, що він може бути настільки ж ефективним, як і Прозак, препарат, що часто використовується для лікування депресії (62, 63).

ВАЖЛИВІ НОВИНИ:

Крім того, з’єднання в куркумі можуть допомогти зберегти функцію мозку, підвищуючи рівень нейротрофічних фактора (BDNF), що походить з мозку. Низькі рівні BDNF були пов’язані з такими розладами, як хвороба Альцгеймера і депресія (66, 67).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Що можна пити замість кави для бадьорості та здоров'я

Проте, в більшості досліджень використовувалося дуже велика кількість куркумина, тоді як куркума становить всього близько 3% цього з’єднання . Таким чином, для досягнення цієї користі для здоров’я необхідні кількості, більші, ніж в куркумі, і такі великі дози можуть викликати розлад шлунка (70).

Куркума — це аюрведическая спеція, що надає каррі жовтий колір. Куркумін, його основне з’єднання, може допомогти зменшити запалення і поліпшити здоров’я серця і мозку. Проте, для досягнення цих переваг потрібно прийом великих доз (тільки під контролем лікаря або натуропата).

9. Корінь солодки

Корінь солодки, який є рідним для Європи і Азії, походить від рослини Glycyrrhiza glabra і займає центральне місце в аюрведичній медицині.

Дослідження в пробірці і на людях показують, що корінь солодки може допомогти зменшити запалення і боротися з вірусами і бактеріями. Він також пропонує полегшення болю в горлі і сприяє здоров’ю порожнини рота, захищаючи від бактеріальних і дріжджових інфекцій (71, 72, 73).

Ця аюрведическая спеція може також допомогти запобігти або зменшити печію, здуттям живота, нудоту, відрижку і виразку шлунка. При нанесенні на шкіру він може зменшити симптоми шкірного висипу, включаючи почервоніння, свербіж і набряк (76, 77, 78, 79).

Проте, єдині дослідження цього кореня, як правило, невеликі, і для підтвердження цих переваг необхідні додаткові дослідження.

Корінь солодки — це аюрведическая спеція, яка може допомогти зменшити запалення і захистити від різних інфекцій. Він також може лікувати проблеми з травленням і знімати подразнення шкіри.

10. Готу кола

Готу кола ( Centella asiatica ), або «трава довголіття», є ще одним популярним аюрведичні засобом. Він зроблений з несмачного рослини без запаху з віялоподібними зеленим листям, які ростуть у воді і навколо неї.

Одне невелике дослідження показує, що добавки Готу Кола можуть поліпшити пам’ять людей після інсульту (80).

Більш того, в одному дослідженні люди з генералізованим тривожним розладом повідомляли про меншу стресі, тривозі і депресії після заміни їх антидепресантів готові колою протягом 60 днів (81).

Є також деякі свідчення того, що трава може допомогти запобігти розтяжки, зменшити варикозне розширення вен, допомогти ранам швидше гоїтися і зменшити симптоми екземи та псоріазу. Проте, необхідні додаткові дослідження (82, 83, 84).

Дослідження на тваринах також показують, що ця аюрведическая трава може полегшити біль в суглобах, але для підтвердження цього ефекту необхідні додаткові дослідження (85).

Готу кола — це аюрведическая трава, яка може допомогти поліпшити пам’ять і зменшити стрес, занепокоєння і депресію, а також поліпшити різні шкірні захворювання.

11. Гірка диня

Гірка диня ( Momordica charantia ) — тропічна лоза, тісно пов’язана з цукіні, гарбузом, огірком і гарбузом. Вона вважається одним з основних продуктів в азіатській кухні і насичена поживними речовинами і потужними антиоксидантами.

Дослідження показують, що гірка диня може допомогти знизити рівень цукру в крові і сприяти секреції інсуліну, гормону, відповідального за підтримку стабільного рівня цукру в крові (86, 87).

Якщо ви використовуєте інсулін для контролю рівня цукру в крові, проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж додавати гірку диню в свій розпорядок дня, щоб запобігти небезпечному зниження рівня цукру в крові.

дослідження на тваринах також дозволяють припустити, що він може знизити рівень тригліцеридів і ЛПНЩ (поганого) холестерину, хоча для підтвердження цього необхідні дослідження на людях (90, 91).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Вплив якості сну на безплідність і репродуктивне здоров'я

Гірка диня — це аюрведичний продукт, який може допомогти знизити рівень цукру в крові і підвищити секрецію інсуліну. Це також може знизити рівень ЛПНЩ (поганого) холестерину, хоча необхідні додаткові дослідження, перш ніж можна буде зробити переконливі висновки.

12. Кардамон

Кардамон ( Elettaria cardamomum ), який іноді називають «королевою спецій», є частиною аюрведической медицини з давніх часів.

Дослідження показують, що порошок кардамону може допомогти знизити кров’яний тиск у людей з підвищеним рівнем. Є також свідчення того, що вдихання ефірного масла кардамону може збільшити поглинання кисню в легені під час тренування (92, 93).

Крім того, дослідження в пробірці і на тваринах свідчать, що кардамон може допомогти захистити від бактерій Helicobacter pylori , які є частою причиною виразок шлунка, і може зменшити розмір виразок шлунка принаймні на 50% або навіть викорінити їх (94, 95).

Кардамон — це аюрведическая спеція, яка може знизити кров’яний тиск, поліпшити дихання і потенційно допомогти загоєнню виразок шлунка. Проте, необхідні додаткові дослідження.

Заходи безпеки

Аюрведичні трави і спеції, як правило, вважаються безпечними при вживанні в кількостях, звичайно використовуваних для приготування або ароматизації їжі. Проте, в більшості досліджень, що підтверджують їх переваги, зазвичай використовувалися добавки, що пропонують дози, що значно перевищують цю.

Прийом таких великих доз може не підходити для дітей, вагітних або жінок, що годують, людей з відомими захворюваннями або тих, хто приймає ліки.

Тому необхідно проконсультуватися з лікарем, перш ніж додавати будь-які аюрведические добавки в свій режим.

Також варто відзначити, що зміст і якість аюрведических продуктів не регламентовані . Деякі аюрведичні препарати можуть змішувати аюрведические трави і спеції з мінералами, металами, роблячи їх потенційно шкідливими ( 96 ).

Наприклад, недавнє дослідження показало, що 65% досліджених аюрведических продуктів містили свинець, в той час як 32-38% також включали ртуть і миш’як, деякі з яких мали концентрації, які були в кілька тисяч разів вище, ніж безпечний денний межа (97).

Інше дослідження показало, що до 40% людей, які використовують аюрведические препарати, мають підвищений рівень свинцю або ртуті в крові (98).

Таким чином, ті, хто зацікавлений в аюрведических препаратах, повинні купувати їх тільки у відомих компаній, які в ідеалі перевіряють свою продукцію третьою стороною. На нашому сайті наведені приклади перевірених препаратів, які можна купити в магазині iherb.com.

Аюрведичні трави і спеції, як правило, безпечні в невеликих кількостях. Однак, добавки, що містять великі дози цих трав і спецій, а також аюрведичні препарати, які змішують їх з іншими мінералами, металами, можуть бути шкідливими.

Заключні думки

Аюрведичні трави і спеції були невід’ємною частиною традиційної індійської медицини протягом століть.

Все більше наукових даних підтверджують їх численні передбачувані переваги для здоров’я, включаючи захист від діабету 2 типу та хвороб серця.

Таким чином, додавання невеликої кількості цих трав і спецій може як ароматизувати ваші страви, так і зміцнити ваше здоров’я.

Проте, великі дози можуть не підходити для всіх, тому обов’язково проконсультуйтеся з лікарем , перш ніж додавати аюрведические добавки в свій режим лікування.

і пам’ятайте, аюрведа використовує цілісний підхід до здоров’я, який також включає в себе фізичну активність, достатній сон, управління стресом і щоденне вживання разли чних фруктів і овочів.

Схожі статті

Як приймати куркуму в лікувальних цілях, ефективне дозування

Dmitry

Кава при інтервальному голодуванні

Tanya

Лецитин: корисні властивості та протипоказання

Serega

Чому ноги завжди холодні

Serega

Користь лушпиння насіння подорожника і як пити псілліум

Lamaxima

Берберин — його дія на організм, як приймати

Lamaxima

Оливковий лист — властивості і застосування в лікувальних цілях

Undershmidtther

Аденоміоз — що це таке (доступною мовою), причини і стандартне лікування

Pasha

Які гарні пробіотики приймати дорослим

Maria

Залишити коментар