Чи може бути алергія на виноград. Симптоми алергії на виноград. Алергія на виноград у дитини. Який виноград викликає алергію. Перехресна …
Смачна і корисна ягода (фрукт) — виноград — вважається одним з кращих джерел корисних речовин для організму. Він легко засвоюється, добре підтримує організм в період одужання або реабілітації, поживний і різноманітний. Кількість культурних сортів і гібридів дозволяє все життя є виноград і знаходити все нові і нові відтінки смаку. Однак, як і з будь-якими рослинними продуктами, з ним пов’язана небезпечна реакція — алергія на виноград.
Хімічний склад винограду вражає:
Особливість ягід — велика кількість солей калію в легко засвоюваній формі. Завдяки такому складу рекомендують приймати виноград, соки, десерти і вино з нього:
При цьому велика кількість цукру провокує підвищення глюкози в крові у діабетиків, може бути погано відбитися на стані здоров’я вагітних жінок. Надмірна поживність ягід шкідлива для людей з надмірною вагою. Крім того, ферменти винограду можуть викликати подразнення слизової шлунка і кишечника при виразковій хворобі, викликати діарею.
Суперечки про те, є виноград алергеном чи ні, пов’язані з різною реакцією людей на цю ягоду. При всій її безперечну користь для незвичних споживачів великий ризик розвитку алергічних реакцій. В основному алергія на виноград проявляється на шкірі у вигляді почервоніння, висипань різного роду. Може відчуватися також легке печіння в роті і на губах, що проходить через годину-півтори після вживання продукту.
Якщо у дитини вже були випадки алергії на незвичну їжу або родичі мають алергічну реакцію саме на виноградні ягоди, краще почекати з введенням їх в раціон до віку 2-3 років і обмежувати щоденне споживання продукту. Чи можна їсти виноград при алергії на інші продукти — слід вирішувати батькам (педіатрам) в залежності від загального стану малюка і проявів імунної відповіді організму.
Дієтологи вважають : алергія на виноград може бути у дітей і дорослих, коли організм ослаблений і не готовий адекватно прийняти отриману їжу. Крім того, зазвичай алергічні реакції провокує чорний виноград (изабелла, Кодрянка, молдавський, «Чорний принц» та інші). Підвищену чутливість організму забезпечують і просто темні сорти — від темно-рожевого до лілового і синього.
В цілому, чим темніше і насиченішим колір ягоди, тим більша ймовірність прояву симптомів алергії на виноград.
Тому, щоб уникнути реакції з боку системи бронхів, легенів, носоглотки та шкіри на виноград слід вживати з обережністю, вважаючи за краще світлі сорти.
При вживанні свіжого винограду симптоми алергії проявляються рідше, ніж при використанні довго зберігається продукту. Причина — спеціальна обробка грон для продовження терміну зберігання і поліпшення товарного вигляду. В цьому випадку стандартна діагностика захворювання і лікування алергічних проявів, де основою терапії є алерготести, можуть не спрацювати — виникає перехресна алергія на консерванти.
Поради щодо використання тільки вирощеного в домашніх умовах винограду, на жаль, не цілком справедливі . Часте роїння ос серед виноградників і потрапляння їх отрути в ягоди викликає отруєння таким сильним алергеном, як осину отруту. У цьому випадку розвиток симптомів може бути набагато швидшим і активним. Профілактика такої проблеми полягає в ретельному огляді ягід, поради та рекомендації щодо миття грон і виборі тільки цілих ягід також розумні.
Для виявлення такого захворювання, як алергія, слід проконсультуватися з алергологом і пройти стандартні тести-проби. Суть тесту полягає у введенні в кров невеликої дози речовини, яка стимулює прояв алергії місцево (почервоніння, свербіж, печіння). На підставі виявленої реакції визначається політика вживання продукту — відмова, зменшення щоденної кількості ягід (при необхідності вживання), лікарські препарати. Останні призначає тільки лікар, самолікування в даному випадку неприпустимо.
Особливо важливо пройти аналізи і лікування під час вагітності, якщо жінка відчуває сильну тягу до ягодам, але при цьому побоюється зашкодити дитині.
В окремих випадках перші симптоми захворювання проявляються на пилок рослини, а не на багаті алергеном продукти харчування (яг оди виноградної лози). Іноді зовнішнє роздратування викликає також масло виноградних кісточок, традиційно використовується в косметології. Його присутність у великому змісті в кремах, масажних сумішах та інших продуктах може спровокувати набряки на обличчі, часте чхання, почервоніння шкіри і висип.
Якщо такі симптоми виникають після вживання зовнішніх коштів, необхідно уточнити їх склад і виявити той компонент, з яким виникає алергічна реакція.
Важливо пам’ятати: при реакції на виноградні ягоди можлива «перехресна» форма алергії, тобто прояв непереносимості інших, схожих за складом продуктів. У випадку з виноградом це все пасльонові рослини, група гарбузових (кабачки, патисони, огірки).
Крім уже перерахованих симптомів, негативна реакція організму іноді проявляється в:
Слід зазначити: люди з проявами хронічних захворювань дихальних шляхів, бронхіальною астмою, ослабленим імунітетом сильніше схильні до проявів реакції на виноградні ягоди. Навіть якщо в нормальному стані людина не реагує на алерген, після хвороби або травми в силу ослаблення всіх систем організму він може помітити алергічні реакції.
Як і будь-які інші прояви харчової алергії, терапія починається з виключення небезпечного продукту і близьких до нього груп (пасльонових, гарбузових). Крім того, алергологи рекомендують прибрати з раціону потенційно небезпечну їжу — шоколад, кава, яскраво забарвлені ягоди, фрукти і овочі, горіхи, морепродукти.
Обов’язковою вважається проходження аналізів — тестів, імуноферментних досліджень. Проби призначаються з обережністю, особливо маленьким дітям з-ха підвищеного ризику розвитку анафілактичного шоку і посилення стану в цілому.
Імунотерапія (поступове збільшення дози алергену в період «спокою») і лікарська терапія призначається тільки лікарем. При цьому враховуються особливості організму пацієнта, його вік, випадки прояви алергії на інші продукти і лікарські засоби.
Народна медицина пропонує такі рецепти:
Важливо: при недостатній дії народних засобів (продовження реакції, її посилення, появі інших реакцій — наприклад, алергії на шипшина) слід негайно звернутися до лікаря.
Дітям давати виноградні ягоди в цілому вигляді, як основу компотів і десертів, соку варто з віку 1-1,5 років при відсутності схильності до алергії і під постійним наглядом. В якості прикорму використовуються тільки світлі сорти.
Шалені жінки протягом перших трьох місяців після пологів дотримуються жорстку дієту, яка виключає будь-які «небезпечні» продукти, в тому числі що викликають бродіння. Поступове введення нової їжі ведеться з «харчовим щоденником», що дозволяє швидко «вирахувати» подразник.
Безперечна користь і неперевершений смак винограду — не привід безконтрольно об’їдатися їм і дозволяти робити це дітям. Розумна помірність, вибір тільки якісного сезонного продукту, ретельне миття і дотримання правил гігієни дозволять отримати максимум задоволення від виноградних ягід без ризику для здоров’я.
При виборі взуття кожен з нас хоче отримати стильний та якісний виріб. Але чи можна…
Те, що секс-іграшки https://stylus.ua/falloimitatory/ - відмінний спосіб принести собі задоволення або використовувати їх у сексі…
Основні діагностики бронхіальної астми у дорослих та дітей. До якого лікаря звернутись. Лабораторні та інструментальні…
Наскільки достовірним є результат аналізу крові на панелі алергенів. Переваги та недоліки методу. Як підготуватись…
Розшифровка загального клінічного аналізу крові при алергії у дорослого та дитини. Підготовка до дослідження. Показник…
Як за загальним клінічним аналізом сечі (ОАМ) визначити алергію. Яке дослідження зазвичай призначає лікар. Показник…