Алергія на апельсини у дорослих. Симптоми алергії на апельсини у дитини. Перехрестився алергени з апельсином. Діагностика захворювання і заходи профілактики.
Алергія на апельсини
Алергія на апельсини — один з найбільш частих випадків збоїв в імунній системі, коли складові їжі сприймаються як шкідливі для організму речовини. Найбільше від цього порушення страждають діти — в деяких регіонах алергічні реакції проявляються у кожного третього дитини.
Зміст
- 1 Причини алергії
- 1.1 Перехресне захворювання
- 2 Симптоми
- 3 Лікування
- 3.1 Перша допомога
- 3.2 Лікування в домашніх умовах
- 4 Діагностика
- 5 Профілактика
Причини алергії
Алергічна реакція відбувається через те, що імунітет сприймає одне з речовин, що потрапили в організм, як патоген. Щоб нейтралізувати його, в кров викидаються антитіла, під загальною назвою — імуноглобуліни E. Коли ці клітини з’єднуються з базофилами або лаброцитами, з останніх миттєво виділяється міститься в них гістамін.
Гістамін є життєво важливим медіатором, що впливає на центральну нервову систему і шлунково-кишковий тракт (ШКТ). Але через його високої активності, додаткове вивільнення речовини впливає на всі процеси в організмі. Так, гістамін впливає на гладкі м’язи, розширює капіляри, збільшує проникність стінок, викликає набряки і згущення крові. При попаданні в головний мозок, стимулюються гістамінові рецептори, через що в надниркових залозах виділяється адреналін, який призводить до звуження дрібних артерій (до них приєднані капіляри), що провокує збільшення числа серцевих скорочень. В цей же час збільшується виробництво шлункового соку і травних ферментів.
Комплекс реакцій, що відбуваються в організмі, є причиною всіх симптомів алергії. Така несприйнятливість однією зі складових їжі може бути викликана декількома факторами:
- Спадковістю — у людини генетична схильність не переробляється певні види їжі.
- Порушення в роботі шлунково-кишкового тракту — це провокує низький вміст пептидів, що беруть участь у перетравлюванні цитрусових. При усуненні основного порушення часто пропадає і чутливість до апельсинів.
- Порушення імунітету — часто викликані системними захворюваннями, поганим станом навколишнього середовища або незбалансованим харчуванням.
- Прийом медикаментів, які впливають на мікрофлору кишечника або імунну систему.
Варто відзначити, що алергія може бути не на самі фрукти, а на речовини, що потрапили в плоди. Сторонні сполуки присутні, коли порушуються умови вирощування, транспортування або зберігання. Але навіть якщо використовуються безпечні препарати, у людей може бути індивідуальна непереносимість, яка і викликає алергічну реакцію.
Перехресне захворювання
Багато білки, що входять до складу різних продуктів, подібні за своєю структурою . Через що імунні клітини можуть реагувати на них однаково. Тому, якщо на один з білків алергія, може виникнути імунну відповідь і на інші сполуки. Такий стан називається перехресної алергією.
Найчастіше реєструється у рослин з того ж сімейства, але може проявлятися і при контакті з іншими плодами. Тому діагностувати самостійно несприйнятливість до певних продуктів заздалегідь, що може привести до неприємних наслідків.
Можливі збудники перехресної реакції :
- березова пилок.
- цитрусові.
- лісовий горіх.
- тиквіни.
- пасльонові.
- ананас.
- персик.
- банани.
- лічі.
- хурма.
- морква.
Крім цього, слід також обережно ставитися до всіх представників сімейства Рожеві, які широко представлені серед продуктів харчування (яблуко, груша, суниця, шипшина, вишня і т. д.). Представники цього сімейства використовуються як сировина для виготовлення ліків, ефірних масел, а також для декорування ландшафту.
Щоб уникнути даної проблеми, необхідно зробити розгорнутий аналіз крові, який покаже, до якого білку організм несприйнятливий. Часто лікарі можуть вказати, в яких продуктах містяться схожі сполуки. Це допомагає людям з обережністю ставитися до наведеного переліку і зменшити кількість нападів алергії.
Симптоми
При вивільненні гістаміну відбувається скорочення гладких м’язів. Ці м’язові тканини вистилають поверхню внутрішніх органів, судин і знаходяться в підшкірному просторі. Через це і з’являється більшість ознак захворювання.
Симптоми алергії на апельсини:
- висипання на шкірі (нейродерміт, екзема, діатез, кропив’янка).
- свербіж.
- набряк.
- почервоніння.
- спазми у внутрішніх органах.
- порушення роботи кишечника (діарея або запор).
- нудота або блювота.
- риніт.
- кашель.
- набряк слизових.
- підвищене сльозовиділення.
- звуження дихальних шляхів (аж до припинення дихання).
- порушення тембру голосу.
- порушення серцевого ритму.
- різке зниження артеріального тиску.
- запаморочення.
- непритомність.
Найчастіше симптоми виникають при попаданні патогена в травну систему, але іноді досить і шкірного контакту. Швидкість і сила реакції залежить від кількості виділяється імуноглобуліну E.
Лікування
Спосіб лікування підбирається в залежності від сили і швидкості прояви алергічних реакцій. Найчастіше у дорослих людей порушення помірні і їх причини відомі, тому обмежуються антигістамінними препаратами. Але у дітей, літніх людей та невеликої частини дорослих, алергічні симптоми проявляються сильно і можуть становити небезпеку для здоров’я і життя. Тому потрібно інший комплекс лікувальних заходів.
Перша допомога
При прояві гострих ознак алергії необхідно викликати швидку допомогу. Чим більше органів реагують на алерген, тим серйозніше стан людини, і швидше повинна бути надана допомога. При цьому можуть знадобитися медикаменти, доступні тільки за призначенням лікаря — кортикостероїди або ін’єкція адреналіну. Також деякі стану неможливо лікувати без медичної освіти, тому швидкість надання допомоги грає ключову роль в забезпеченні безпеки для життя.
Коли до лікарів доводиться їхати самостійно, то слід дати пацієнту сорбенти, які вберуть в себе отруйні речовини. Це зменшить кількість патогена, що потрапляє в кров. Але їх не можна давати відразу після антигістамінних, інакше останні також втратять ефективності.
Проміжок між ліками повинен підбиратися суворо індивідуально в залежності від речовини, що пригнічує гістамін. Чим швидше ліки вбирається, тим менше повинна бути пауза до прийняття сорбентів. Період, за який більшість ліки надходить в кров, можна прочитати в інструкції, в розділі фармакокінетики.
Лікування в домашніх умовах
При легкій формі алергії або в тому випадку, якщо лікуючий лікар не діагностована симптомів, небезпечних для життя, лікування може проводитися амбулаторно. Такий спосіб лікування алергії відбувається найчастіше і особливо поширений у весняний час, коли виникає збільшення кількості алергічних реакцій на квітучі рослини.
ВАЖЛИВІ НОВИНИ:
Але харчова алергія рідко коли проходить в легкій формі через високу концентрацію отруйної речовини, швидко потрапляє в кров. Таке можливо, тільки якщо імунна система реагує слабо, порушення виникло внаслідок неправильної роботи внутрішніх органів або надмірного вживання апельсинів.
В домашніх умовах проводитися тільки симптоматичне лікування:
- Для купірування шкірних проявів використовуються мазі з антигістамінними речовинами.
- Для усунення порушень роботи шлунково-кишкового тракту, набряків і риніту використовуються пероральні антигістамінні засоби (таблетки або сироп).
Крім цього, можуть застосовуватися :
- жарознижуюче.
- пробіотики (для відновлення роботи шлунково-кишкового тракту).
- антибіотики (для запобігання вторинної інфекції).
Крім цього, необхідно стежити за своєчасним очищенням носоглотки від великої кількості слизу. Полоскання дозволяють зменшити її густоту і запобігають накопиченню її в пазухах. Це допомагає запобігти виникненню комфортного середовища для розмноження бактерій, яке може вилитися в гайморит або інші хвороби.
Діагностика
Важливим в лікуванні алергії є діагностування проблеми та точне визначення причини виникнення імунної відповіді. Це дозволить дізнатися, чи є алергія справжньою або помилковою, а також які продукти можуть спровокувати виникнення негативної реакції.
Дослідження по крові при алергії
Спочатку відбувається опитування пацієнта (або батьків), а також загальний огляд. Алергічна реакція імунітету є специфічною, адже часто присутній комплекс ознак, що полегшує первинну діагностику. Коли у лікаря виникає підозра на алергічну реакцію, доктор призначає спеціальне обстеження, щоб виявити причину.
Є три методи діагностування:
- з використанням венозної крові.
- харчової провокації.
- з використанням шкіри.
Перший спосіб більш безпечний через те, що він виключає прямий контакт з алергеном. Дані показують більше точності, адже обстежуються зразки крові на певні антитіла, які реагують на додавання до зразків алергенів. Такий спосіб називається радіоаллергосорбентним тестом . Крім нього проводитися і загальний аналіз, який визначає склад крові і наявність клітин, характерних для певних захворювань ( імуноферментний аналіз крові ).
Рідко використовуваним методом діагностики є харчова провокація . Спосіб практично припинили застосовувати через його небезпеки і труднощі в підготовці. Для того щоб отримати достовірну реакцію, необхідно постійне спостереження за пацієнтом медичного персоналу (знаходження в стаціонарі). При цьому потрібно дотримуватися суворої дієти 2 тижні перед тестом. Коли почнеться дослідження, пацієнту дають капсулу з можливим алергеном, і спостерігають за реакціями організму протягом доби.
Шкірні проби при алергії
Найбільш частим і менш небезпечним методом є скаріфікаціонние проби , які використовують для діагностики шкіру передпліччя або спини. Важливою умовою тесту є потрапляння речовин в кров, тому на місці нанесення алергенів робляться невеликі подряпини або проколи. Одна з рідин містить гістамін, щоб мати контрольний зразок. Залежно від кількості вільної шкіри, перевіряють до 20 різних складів, що викликають порушення. Через 30-60 хвилин на місці, куди потрапив алерген, стають помітні шкірні симптоми алергії. А в пробах, де немає збільшення кількості гістаміну, рожевими можуть бути тільки місця подряпини або точки, які сигналізують тільки про пошкодження шкіри.
Профілактика
Якщо алергія виникла через надмірне вживання цитрусових , то необхідно тимчасово виключити їх з раціону. Крім цього, радять знизити кількість продуктів, з якими є ймовірність перехресної реакції, а також плодів з яркоокрашенной шкіркою або м’якоттю. Поступово організм очиститься від антитіл, і можна буде їсти апельсини в невеликих кількостях.
Основним методом профілактики алергії на апельсини, особливо, у дітей, є повне виключення їх з раціону. Також надходять і з фруктами, якщо вони містять білки, подібні з алергеном. Дивним є те, що іноді алергія не виникає на інші цитрусові, але проявляється при інших продуктах (яблука, диня, горіхи, кабачки і т. Д.).
Іноді алергія залишається на все життя, тоді запобігти загострення можна тільки відмовившись від апельсинів, особливо якщо для хвороби характерна гостра форма перебігу. Але якщо алергія має незначні ознаки, іноді користуються способом боротьби, придуманим царем Мітрідатом.
Стародавній правитель привчав своє тіло не реагувати на отрути, починаючи з мікроскопічних доз отруйних речовин і поступово збільшуючи їх кількість. Такий же спосіб використовують і з легкої харчовою алергією. Головне в такій практиці — починати з малого кількості апельсина, але поїдати його систематично. Поступово організм звикне до цитрусових і перестане сприймати їх як загрозу для здоров’я, виробляти імуноглобулін E. Такий спосіб займає багато часу, і для повного усунення алергії може знадобитися кілька років.
Перш ніж почати привчати власний організм, необхідно проконсультуватися з алергологом. Навіть якщо реакція тіла незначна, довгий накопичення токсинів може викликати серйозні порушення зі здоров’ям. Тому до експерименту потрібно пройти комплексне обстеження, а також дізнатися кількість антитіл до білків апельсина. Це дозволить вирішити, чи доцільно проводити такий захід, який має бути початкову кількість споживаного продукту, і як часто підвищувати це значення.
Часто люди звертаються до лікарів для перевірки здоров’я перед виробленням стійкості до алергенів і дізнаються, що цей спосіб неприйнятний в їхньому випадку. Неможливість привчити організм до алергену випливає з надмірної реакції тіла, і пацієнтам доводиться змиритися з відсутністю цитрусових в раціоні, спробувати компенсувати їх нестачу іншими продуктами.
Алергія на цитрусові продукти, особливо на апельсини — одне з найчастіших харчових порушень . Тому необхідно знати, що провокує хворобу, які виникають ознаки, і що слід робити, щоб повернути організму нормальний стан.