Чи буває алергія на картоплю у дорослих. Алергія на картоплю у дитини. Алергія на сиру картоплю. Перехресні алергени з картоплею.
Чи може виникнути алергія на картоплю
Картопля — це найбільш популярний продукт на кухні в кожної господині. Вона використовується в процесі приготування різних страв. Овоч може вживатися як смаженим, так і вареним, і навіть тушкованим. Він зазвичай включається в раціон алергіків при гіпоалергійний дієтхарчування. Однак іноді здатна розвинутися алергія на картоплю. Дане явище відзначається як у дитини, так і в дорослому віці. Основним джерелом є компоненти, що містяться в картоплі, які організм під впливом деяких джерел сприймає як подразників. Ознайомимося з джерелами утворення алергії на картоплю у дітей різної вікової категорії та дорослих і з методами лікування такого стану.
- 1 Фактори, що провокують розвиток патології
- 1.1 Розвиток алергії при очищенні картоплі
- 1.2 Розвиток алергії на молоду картоплю
- 1.3 Крохмаль з картоплі
- 2 Ознаки патології
- 3 Алергія на вживання картоплі у дитини
- 4 Як діагностувати патологію
- 5 Перехресні алергени при алергії на картоплю
- 6 Терапевтичні дії
- 6.1 Антигістамінні засоби для немовлят
- 6.2 Антиалергенні кошти для дітей старше 1 року
- 6.3 Антиалергенні препарати для дорослих
- 7 Заходи профілактики
Фактори, що провокують розвиток патології
Алергія на картоплю розвивається досить рідко. Фахівці вважають, що подразники в ній є в незначній кількості. Як наслідок овоч включений в дієтхарчування, яке призначається алергікам. Незважаючи на це іноді людський організм специфічним чином реагує на деякі складові картоплі. Як подразників можуть виступати такі компоненти овоча, як крохмаль і білкові формування — Пентон і туберін .
Найчастіше алергія на картопля формується у немовляти або дитини молодшої вікової категорії. Але практично в 90% випадків дана проблема зовсім перестає турбувати приблизно в 6 років, причому грамотне лікування в подібній ситуації є важливим.
Формування недуги найчастіше відзначається при генетичної схильності. У дорослих підвищена чутливість на вживання картоплі розвивається в рідкісних випадках.
Розвиток алергії при очищенні картоплі
Є думка, що під дією високих температур подразники в коренеплоді зменшаться. Але алергічна симптоматика найчастіше проявляється при чищенні і різанні коренеплоду перед приготуванням. Спочатку це зумовлено підвищеною концентрацією алергенних субстанцій в соку, який виділяється при очищенні картоплі.
При постійному очищенні овоча в значному обсязі у людини, схильного до виникнення непереносимості, можливе формування висипу алергічного характеру на руках і контактного дерматиту.
Розвиток алергії на молоду картоплю
Найчастіше люди під час консультації з фахівцем скаржаться на освіту алергії під час зіткнення з молодою картоплею. Таке явище спостерігається при очищенні коренеплоду — деякі пацієнти відзначають, що зудить, дере в горлі і з’являється кашель, інші скаржаться на появу контактного дерматиту.
Дихальна симптоматика і висип на руках при чищенні молодої картоплі розвиваються через підвищений вмісту крохмалю і йоду в шкірці коренеплоду. Якраз завдяки йоду і з’являється роздратування на шкірних покривах і слизових гортані, а під дією крохмалю дане явище посилюється.
Крохмаль з картоплі
Дана субстанція є рослинною продукцією, яка представлена у вигляді довгого ланцюжка полісахаридів-вуглеводів. Білкові формування в крохмалі є в невеликому обсязі, внаслідок чого виникнення недуги спочатку обумовлено тривалим засвоюванням в органах травлення вуглеводів.
Якась частина вуглеводів переробляється в повному обсязі, завдяки чому залишилися полісахариди запускається особливий рефлекс імунітету. Причому при значному обсязі крохмалю, який потрапив в організм, підвищується небезпека виникнення алергічної реакції.
Спровокувати виникнення підвищеної чутливості до крохмалю здатне наявність таких факторів:
- хронічних патологій в органах травлення.
- схильності до утворення алергії.
- в анамнестичних даних інших форм алергії.
- імунодефіцитних недуг.
Алергія на картопля у немовляти може розвинутися при вживанні дитячих продуктів, містять крохмалисті речовини.
При наявності алергічної патології, небезпеку несе як сам картопляний крохмаль, так і страви, в яких він міститься. Слід врахувати, що крохмалисті субстанції використовують в процесі приготування деяких напівфабрикатів, включаючи ковбасні вироби.
Ознаки патології
Симптоматика при алергії на картоплю властива будь-якому відповіді організму на харчовий подразник. Можливе виникнення ознак миттєво, протягом пари хвилин після з’їдання картоплі, через пару годин або через день. Перш за все відзначається поява таких симптомів:
- почервоніння шкірних покривів.
- незначною висипки біля губ.
- роздратування в роті.
- набряку слизових.
на тлі алергії на вживання коренеплоду нерідко відзначається формування проблем з травним трактом у вигляді:
- зниження апетиту.
- проносу або запору.
- шлункових болів колехарактеру.
- блювотних позивів.
Крім того, можливе формування:
- контактного дерматиту.
- крапивной лихоманки.
- екземи.
- нападу бронхіальної астми.
- нежиті та кашлю алергічної етіології.
- чіхательного синдрому.
- набряку Квінке та анафілактичного шоку .
алергія на вживання картоплі у дитини
Симптоматика патології у вигляді висипів і кольок здатна розвинутися у дітей вже до 3-місячного віку. При попаданні подразника в організм немовляти з материнським молоком жінка повинна прибрати з харчування картоплю до закінчення лактації.
ВАЖЛИВІ НОВИНИ:
При виявленні недуги у дитини, яка досягла 4 місяців, слід відмовитися від використання цього коренеплоду в якості прикорму. Наступна спроба ввести картоплю в харчування малюка може бути виконана приблизно в 1 рік, причому краще для готування користуватися коренеплодами, які вирощувалися без додавання пестицидів. При повторному виникненні алергії доведеться відмовитися від вживання даного продукту до 2-3-річного віку. До того ж рекомендується проконсультуватися з педіатром і провести обстеження. Однак турбуватися не потрібно: найчастіше непереносимість картоплі пропадає до 6-річного віку.
Ризик виникнення алергії підвищується для дитини у віці від 4 місяців до 1 року, так як дитячі сирки і пюре містять крохмаль картоплі. В даний період триває формування травної системи, тому вона насилу адаптується до дорослого харчування.
Як діагностувати патологію
Для виявлення патології у дитини доведеться обзавестися спеціальним щоденником, де буде фіксуватися все, що їсть малюк і мати грудної дитини, відповідь організму. Якщо з’являються підозри на алергію до певного продукту, потрібно відмовитися від нього на пару тижнів. У разі зникнення симптоматики — подразник визначили вірно. На додаток потрібне проведення аллергоскрінінга крові — діагностування особливих імуноглобулінів в сироватці крові (див. "Дослідження крові на імуноглобуліни при алергії").
Для дітей після 5 років і дорослих використовується така лабораторна діагностика:
- шкірна аллергопроба.
- дослідження крові ELISA або CAP-RAST.
Перехресні алергени при алергії на картоплю
В разі розвитку негативної відповіді організму після вживання картоплі хворому необхідно з обережністю ставиться до деяких з продуктів, так як вони здатні також стати причиною розвитку алергічної реакції. До таких продуктів відносять:
- помідори.
- баклажани.
- стручковий перець.
- яблука.
- грушу.
Варто відзначити, що перехресними з картоплею є також алергени берези і тютюну (див. докладніше "Перехресна алергія у дорослих і дітей") .
Терапевтичні дії
Терапія гострої алергії до коренеплоду спочатку починається з усунення його з харчування. Медикаменти підбираються лікарем, при алергічної реакції на продукти потрібно швидко вивести з організму залишки подразників. Для цього призначається прийом ентеросорбентів, наприклад, активованого вугілля.
Ослаблення ознак патології і попередження подальших наслідках подразника можна домогтися за допомогою антиалергенних ліків.
Антигістамінні засоби для немовлят
у цьому віці може бути призначений прийом:
- Феністилу у вигляді крапель. Дитині до року дозування препарату становить 3-10 крапель 3 рази на добу. Якщо симптоматика незначна, ліки можна приймати двічі в день.
- Зиртека у вигляді крапель. Добова доза становить 5 крапельок одноразово протягом дня.
- Супрастин в таблетованій формі. Препарат використовується для швидкого усунення наростаючою алергії. Дітям грудного віку призначається чверть пігулки 2 рази на добу.
Антиалергенні кошти для дітей старше 1 року
Крім уже названих антигістамінних ліків, для усунення алергічної реакції у дитини після 1 року може бути призначений прийом:
- Парлазін у вигляді крапель. До досягнення 2-річного віку вони приймаються 2 рази на добу по 5 крапель.
- гісманал у вигляді сиропу. Призначається після досягнення 2-річного віку. Дозу розраховують відповідно до маси тіла — 2 мг на 1 кг ваги. Приймається ліки одноразово протягом доби. Курс терапії — 7 днів.
- Кларитина у вигляді сиропу. Також призначається після 2 років. При вазі дитини менше 30 кг доза становить 5 мл засобу 1 раз в день. Якщо вага малюка більше, дозування підвищується до 10 мл.
Для лікування дітей до 6-річного віку рекомендується використовувати антиалергенні препарати в сиропах або краплях. Для засобів в такій формі характерна хороша засвоюваність, вони мають нейтральним або солодкуватим присмаком, тому дитина не захоче їх виплюнути (див. "Антигістамінні препарати для дітей різного віку").
Антиалергенні препарати для дорослих
Для лікування дорослих з алергічною реакцією на картоплю в основному використовуються антигістамінні препарати в таблетованій формі (див. "антигістамінні препарати при лікуванні алергії: механізм дії і класифікація"). Найчастіше призначається прийом:
- Телфаста. Дозу підбирають, враховуючи тяжкість перебігу патології. Найчастіше спочатку застосовують 120 мг ліки одноразово протягом дня.
- Супрастінекса. Медикамент приймається по 1 таблетці 1 раз на день.
- лоратидину. Дозування становить — 1 таблетка 1 раз в день.
- кестин. Призначають навіть в підлітковому віці, але тільки з 12 років.
Тривалість антиалергійною терапії обумовлена швидкістю зникнення симптоматики недуги. Виписані доктором ліки потрібно приймати до того моменту, коли стан остаточно прийде в норму.
Заходи профілактики
В разі виявлення алергії на картоплю найкраща профілактика — це повне виключення овоча з раціону. При виникненні реакції в процесі прикорму потрібно на деякий час прибрати з харчування цей коренеплід, а потім знову спробувати включити його в харчування.
Також слід дотримуватися загальних профілактичних вимог щодо попередження виникнення алергічної реакції:
- по можливості довго тримати дитину на грудному вигодовуванні.
- дотримуватися правил щодо введення прикорму немовляті, починаючи з півроку.
- вчасно піддавати лікуванню інфекційних захворювань.
- раціон повинен бути правильним і різноманітним.
- зайнятися зміцненням імунітету.
Алергія на картоплю — досить рідкісне явище, однак, як і при інших формах харчової патології, необхідно підкоригувати свій раціон і життєдіяльність. Важливим є своєчасне виявлення недуг, попередження їх прогресування і зміцнення організму.