Чому виникає і як проявляється алергія на арахіс у дитини і дорослого. Перехресні алергени з арахісом — що слід виключити …
Як проявляється алергія на арахіс у дітей і дорослих?
Арахіс або земляний горіх — це смачний, корисний і поживний продукт . Солоні горішки є відмінним перекусом, додаються в різні салати, десерти і кондитерські вироби, застосовуються для виготовлення смачної арахісової пасти. Але часто дорослі і діти стикаються з такою проблемою, як алергія на арахіс. Вона відноситься до небезпечних різновидів харчової непереносимості, які проявляються в дитячому віці, приносять серйозний дискомфорт в життя людини і дуже складно піддаються лікуванню. Зміст
- 1 Причини і особливості
- 2 Арахіс як алерген
- 3 Види алергії на арахіс
- 4 Симптоми алергії
- 5 Діагностика
- 6 Лікування алергії на арахіс
- 7 Правила дієти при алергії
Причини і особливості
Земляний горіх часто стає причиною харчової або контактної алергії. Причиною є вживання арахісу, застосування косметичних або лікарських препаратів, що містять арахісову витяжку. Алергію на арахіс у дитини і дорослого викликають білки, в горіхах їх міститься більше 30 видів. До найбільш поширених алергенів відносяться віцілін , Глицинин , конглютін і профілін , що провокують негативні реакції організму.
До основної групи ризику відносяться:
- діти.
- курці зі стажем.
- часті ГРВІ та захворювання дихальних органів.
- люди, які страждають дисбактеріозом.
- схильність до алергії у одного або обох батьків.
- тривалий прийом антибіотиків.
- жителі місцевості із забрудненою екологією.
Розвитку алергічного захворювання сприяє вживання алкогольних напоїв або наркотичних препаратів, хронічні патології травної системи, знижений рівень імунітету.
У дітей алергічні реакції виникають набагато частіше. Причиною цього стає занадто раннє введення прикорму, особливо твердої їжі, переїдання. Імовірність непереносимості арахісу значно вище у дитини-искусственника, який тривалий час вживав соєву молочну суміш.
Арахіс як алерген
Відноситься арахіс до алергенів чи ні — земляний горіх може викликати алергічні реакції в тому випадку, якщо організм людини сприймає його як алерген, то є небезпека. Негативна реакція може виникнути моментально і нести серйозну небезпеку для здоров’я. При вживанні горішків або контакті з ними імунна система починає активно відторгати «чужака», виробляючи специфічні антитіла для його ліквідації небезпеки. Імуноглобуліни активізують вироблення гістаміну — речовини, яка бореться з алергеном, викликаючи запальні процеси.
Алергія на арахіс відноситься до найбільш важким і небезпечним. Дослідженнями Національного інституту алергічних та інфекційних захворювань встановлено, що 90% випадків анафілактичного шоку , що приводить до летального результату, відносяться до нестерпності арахісу.
Види алергії на арахіс
Алергія на земляний горіх має кілька різновидів, кожна з яких характеризується специфічними особливостями, причинами і симптомами.
- харчова.
- контактна.
- оральна .
- перехресна.
- псевдоаллергия.
Харчова — найбільш поширений вид непереносимості. Виявляється в разі вживання в їжу горішків, арахісової пасти, асорті з сухофруктів, шоколаду та інших продуктів, які можуть містити арахіс.
Контактна — цей вид алергії розвивається в результаті будь-якого контакту з горішками. Для розвитку негативної реакції досить просто доторкнутися до арахісу або продукту, до складу якого він входить. Найбільш небезпечним вважається дотик до алергену і слизових — це викликає важкі запальні процеси.
Оральная — рідкісний різновид імунної реакції, що виникає після вживання або контакту з алергеном. Вона виражається в першении в горлі, свербінні і тяжкості в роті. Це єдині прояви оральної алергії, інші частини організму не будуть зачіпатися. Перехресне алергія на арахіс є негативну імунну реакцію на продукти, що мають аналогічний або схожий хімічний склад з арахісом. Потрібно пам’ятати, що цей горішок відноситься до сімейства бобових, тому горох, квасоля та інші боби також можуть викликати алергічні прояви.
Причиною перехресної алергії на арахіс можуть стати:
- банани.
- мигдаль.
- фрукти і ягоди з кісточками.
- картопля.
- томати.
- всі види бобових, соя.
Щоб запобігти загостренню захворювання від цих продуктів потрібно повністю відмовитися або ж обмежити їх вживання.
Псевдоаллергия — розвивається у разі переїдання продукту-алергену. Найчастіше діагностується в дитячому віці. Симптоми ідентичні істинної алергії, але при псевдозаболеваніі відсутні імуноглобуліни і запальна реакція.
Симптоми алергії
Симптоми алергії на арахіс у дітей і дорослих можуть істотно відрізнятися в залежності від віку людини, стану його імунної системи, стадії захворювання. Всі ознаки непереносимості діляться на легкі і важкі.
ВАЖЛИВІ НОВИНИ:
Ознаки легкої алергії:
- Почервоніння шкіри, висипання , що супроводжуються сверблячкою і набряком, появою пухирців, пухирів.
- У дітей — атопічний дерматит.
- Запалення, почервоніння, посилене сльозотеча, свербіж і припухлість повік, кон’юнктивіт.
- Набряклість, почуття розпирання язика і гортані.
- Чхання, закладеність носа, нежить.
- Набряк, свербіж і печіння слизової рота.
- Кольки в животі .
- Напади блювоти і нудоти.
- Розлад стільця.
В деяких випадках харчова нестерпність може супроводжуватися здуттям живота, печія, нападами кашлю, задишкою, прискореним сечовипусканнями, порушеннями сну, слабкістю, нездужанням. Алергія на арахісову пасту та інші арахісосодержащіе продукти має аналогічну симптоматику.
При відсутності своєчасного лікування може розвинутися такі небезпечні ускладнення, як набряк Квінке та анафілактичний шок . Це небезпечне для життя стан, що супроводжується частими запамороченнями, непритомний стан, посиленим свербінням і палінням в роті, утрудненим диханням, почастішанням серцебиттям, різким зниженням артеріального тиску. У разі якщо хворому не надати невідкладну допомогу, дуже високий ризик коми і летального результату, що розвивається протягом декількох годин.
Діагностика
Для діагностування алергії на арахіс необхідно звернутися до терапевта і алерголога . Щоб поставити діагноз «справжня» або «псевдоаллергия» лікар обов’язково призначає аналіз крові, а також проводиться шкірні проби на алерген.
Основні методи діагностики:
- Дослідження крові на імуноглобулін Е — ефективний і безпечний для хворого, але в деяких випадках може проявляти помилково-позитивний результат.
- Скаріфікаціонние шкірні проби — полягають в нанесенні на шкірний покрив через подряпину спеціального засобу, що містить алерген. Прояв симптомів алергії свідчить про позитивну реакцію.
- Пероральний провокаційний тест — введення алергену в організм людини в незначній кількості, яке поступово збільшується. Проводиться тільки лікарем в спеціальному кабінеті.
На основі отриманих результатів аналізів алерголог підбирає найбільш ефективну тактику лікування.
Лікування алергії на арахіс
перше правило лікування алергічних реакцій — виключення з раціону арахісу і всіх продуктів, до складу яких він входить. Під заборону потрапляють також перехресні алергени.
Для усунення симптомів захворювання призначаються антигістамінні лікарські засоби:
- Супрастин.
- Зіртек.
- Телфаст.
- Фенистил.
- Кларитин.
- Диазолин.
- Еріус.
У найбільш важких випадках застосовуються кортикостероїди — преднізолон, Гидрокортизон.
Почервоніння і висипання на шкірі усуваються за допомогою мазей для зовнішнього нанесення. Додатково застосовуються сорбенти — чорний або білий активоване вугілля, Сорбекс, Атоксіл, Ентеросгель, які очищають організм від залишків алергену. У разі розвитку важких ускладнень застосовується внутрішньовенне введення адреналіну.
При появі перших симптомів харчової непереносимості у дитини необхідно викликати бригаду швидкої допомоги і ні в якому разі не займатися самолікуванням.
Правила дієти при алергії
Людям, страждаючим харчовою непереносимістю, необхідно уважно вивчати етикетки всіх купованих продуктів, а також страв, які вони замовляють в кафе та інших закладах громадського харчування. Це пов’язано з тим, що багато страв готуються з додаванням арахісу або арахісового масла, яке абсолютно протипоказано. З меню алергіків повністю виключаються:
- арахісова паста і масло:
- соуси, до складу яких входять горішки — наприклад, Песто (соус італійської кухні).
- суміші горіхів і сухофруктів.
- шоколад і цукерки з додаванням земляного горіха.
- Сатай, Пад-тай і інші арахісосодержащіе страви азіатської кухні.
- фруктові пироги, рулети, печиво з добавками.
- магазинні мюслі з фруктами і сухофруктами.
- Снікерс і інші шоколадні батончики.
При алергії на арахіс обов’язково потрібно враховувати, що до складу продукту може входити горіхова добавка за іншою торговельною назвою — частіше за все мова йде про гідролізіруемих рослинних білках.
Земляний горіх містить величезну кількість вітамінів і корисних речовин, які необхідні організму для повноцінного функціонування. При виключення арахісу з раціону його необхідно замінити продуктами з аналогічним корисним складом. До них відносяться пророщені зерна пшениці, яєчні жовтки, злаки, вівсяні пластівці, лляні насіння.
Алергікам рекомендується постійно мати при собі антигістамінні препарати моментальної дії — наприклад, супрастин.
Алергія на арахіс — це небезпечне захворювання, яке може розвинутися в будь-якому віці і загостритися при будь-якому контакті з алергеном. Найпростіший і надійний спосіб запобігти загостренню — повна відмова від горіхів і всіх продуктів, до складу яких вони входять. Це допоможе поліпшити самопочуття і уникнути наслідків, небезпечних для здоров’я.