Чому виникає і як проявляється алергія на буряк у дорослого і дитини. Алергічна реакція на коренеплід у грудничка. Що виключити …
Алергія на буряк
Буряк — це смачний і корисний овоч, який має безліч корисних властивостей. Він насичує організм вітамінами і мікроелементами, підвищує рівень заліза в крові, зміцнює імунітет. З буряка готуються смачні салати, рагу, закуски, різні перші страви. Але насолодитися чудовим смаком овоча багатьом людям заважає алергія на буряк. У таких випадках дуже важливо знати, як виявляється харчова нестерпність і як можна поліпшити самопочуття алергіка. Зміст
- 1 Причини алергії
- 2 Симптоми алергії на буряк
- 3 Методи діагностики алергії
- 4 Лікування алергії на буряк
- 4.1 Народна медицина проти алергії
- 4.2 Основні правила дієти
- 4.3 Профілактика алергії
Причини алергії
Буряк — це алергенний продукт, який може викликати реакцію непереносимості у дорослих і дітей. Харчові алергії найчастіше спостерігаються в дитячому віці і пов’язані з недостатнім розвитком імунної системи. Цей коренеплід містить велику кількість аскорбінової і щавлевої кислоти, які також можуть провокувати розвиток алергічної реакції.
В разі, якщо коренеплід вирощувався з використанням хімічних добрив, в ньому накопичується значна кількість радіонуклідів і важких металів, які виступають в якості алергенних речовин.
Буряк — алерген, при вживанні овоча організм вороже сприймає речовини, що входять до його складу. Це призводить до посиленого вироблення гістаміну, що активізує імунні реакції.
Основні чинники, які провокують алергію на буряк у дорослих і дітей:
- Зловживання солодощами.
- Перехресне алергічна реакція.
- Порушення в обміні речовин.
- Гормональний дисбаланс в організмі.
- Нераціональне і незбалансоване харчування.
- Знижений рівень імунітету.
- Куріння і часте вживання алкогольних напоїв.
- Спадкова схильність.
У немовляти алергія на буряк або буряковий сік може бути пов’язана зі занадто рано або неправильним введенням в раціон цього овоча. Тому батьки повинні строго контролювати терміни та обсяг введення прикорму в дитяче меню.
В разі, якщо дитина знаходиться на грудному вигодовуванні, алергічна реакція часто буває результатом вживання буряка годує мамою. При появі симптомів харчової непереносимості жінка повинна дотримуватися суворої дієти і повністю виключити вживання алергену.
ВАЖЛИВІ НОВИНИ:
Алергія на буряк може бути перехресної — тобто аналогічна непереносимість інших продуктів харчування зі схожим біохімічним складом. При негативній реакції на даний овоч можлива алергія на лободу, полин і шпинат.
Симптоми алергії на буряк
Основні симптоми алергії на буряк практично нічим не відрізняються від звичайних проявів харчової непереносимості. Ознаки:
- почервоніння шкіри і висипання, що супроводжуються свербінням і палінням.
- у немовлят — швидка поява хворобливого рум’янцю на щоках.
- набряклість слизових.
- задишка, утруднене дихання.
- розлад шлунку.
- закладеність носа, нежить.
- почервоніння і припухлість кон’юнктиви очей, посилене сльозотеча.
В найбільш важких випадках у алергіка можуть спостерігатися набряк Квінке та анафілактичний шок . Це небезпечні стану, які розвиваються моментально і несуть серйозну небезпеку для життя людини. У таких випадках лікування проводиться тільки в умовах стаціонару.
Методи діагностики алергії
Для того, щоб з’ясувати, чи є буряк алергенним продуктом, необхідно відразу ж після появи перших висипань та інших ознак звернутися до терапевта або алерголога. Також може знадобитися консультація імунолога або дерматолога. Основні методи діагностики:
- елімінаційні тести для визначення того, чи є буряк алергеном чи ні.
- аналіз крові для виявлення в ній антитіл.
- шкірні проби для виявлення реакції організму на передбачуваний алерген, суть яких полягає у введенні цієї речовини через невеликі подряпини в області передпліччя.
За результатами даних лабораторних досліджень лікар діагностує алергію на буряк і призначає курс лікування.
лікування алергії на буряк
Перше, що потрібно зробити при діагностуванні алергії на буряк у дитини або дорослого — повністю виключити з раціону алергенний овоч і всі страви, до складу яких він входить. У більшості випадків цього цілком достатньо і вже через 2-4 діб після цього симптоми харчової непереносимості зникають самостійно.
В більш важких випадках застосовуються антигістамінні лікарські препарати:
- Таблетки і краплі — Зіртек, Лоратадин, Цетрин і т.п. (Детальніше див. "Антигістамінні препарати при лікуванні алергії: механізм дії і класифікація").
- Мазі і креми для зовнішнього нанесення на запалені ділянки шкіри — совентол, Белодерм, Фенистил-гель та ін ..
- Адсорбенти для прискореного виведення токсинів і продуктів розпаду алергену з організму — Ентеросгель, полісорб, Смекта, білий або чорний активоване вугілля.
- Медикаментозні засоби для зменшення запалення і набряклості слизових — Кронасол, Аллергокром, Кромогексал .
Ні в якому разі не слід займатися самолікуванням! Будь-які антигістамінні препарати підбираються тільки лікарем.
Народна медицина проти алергії
Народна медицина пропонує кілька рецептів для усунення симптомів алергії на буряк і поліпшення самопочуття алергіка.
- Сік із сирої картоплі — ефективно зменшує шкірні висипання, почервоніння, усуває свербіння і печіння.
- Відвари череди, ромашки, звіробою, шавлії — застосовуються для лікувальних ванн, тривалість яких повинна складати 10-15 хвилин.
- Польовий хвощ — ложку подрібненої сировини необхідно залити 500 мл крутого окропу, залишити для настоювання на 20 хвилин. Готовий настій приймають по 100 мл вранці та ввечері за півгодини до прийому їжі.
- Коріння малини — 2 склянки сировини слід залити 0,5 л окропу, поставити на слабкий вогонь і проварити 45 хвилин. Відвар рекомендується вживати по 2 ложки 3 рази протягом доби.
Не варто забувати про те, що відвари і настої, приготовлені з лікарських рослин, також можуть викликати алергічну реакцію. Тому перед їх застосуванням обов’язково потрібно порадитися з лікарем.
Основні правила дієти
При загостренні алергічного захворювання необхідно дотримуватися спеціальної дієти, яка виключає всі алергенні продукти. Також таке харчування підходить для годуючої мами в тому випадку, якщо дитина є аллергиком. З раціону виключаються:
- жирні сорти м’яса.
- риба, червона і чорна ікра.
- копчені, солоні, мариновані продукти.
- магазинні кетчупи, майонези, соуси.
- гриби, горіхи та цитрусові.
- овочі, фрукти і ягоди червоних і помаранчевих відтінків.
- твердий сир.
- курячі, качині і перепелині яйця.
- шоколадні вироби, какао.
- випічка з цукром, варення, мед.
- алкогольні і газовані напої.
Основу меню при схильності до алергії повинні складати бездріжджовий хліб, птиця, дієтичні види м’яса, бринза, рис, гречка та інші крупи, овочі і фрукти світлих і зелених відтінків — картопля, капуста, огірки, листовий салат, горошок, яблука. Також дозволяється вживати сир, кефір та інші кисломолочні продукти, рослинні масла.
Профілактика алергії
В більшості випадків алергія на буряк виникає в дитячому віці. Батькам потрібно пам’ятати кілька правил, що дозволяють запобігти розвитку харчової непереносимості:
- Буряк вводиться в раціон дитини тільки після досягнення 8-місячного віку, а якщо у кого-небудь з батьків є непереносимість цього овоча — після 1 , 5 років.
- Годує мама до 7-8 місяців повинна повністю відмовитися від вживання страв з додаванням буряка або ж строго обмежувати кількість коренеплоду.
- Для «знайомства» з овочем рекомендується змішувати його з рисової, пшеничної або будь-який інший кашею обсяг коренеплоду не повинен перевищувати 30% страви.
- Порція буряка для дитини до 12-18 місяців не повинна перевищувати 30-40 г, овоч рекомендується давати дитині не частіше 2 разів на тиждень.
- Дитині, яка не досягла 3-4-річного віку можна їсти тільки буряк у відварному вигляді. Сік вживається в кількості 3-5 крапель, попередньо розведених водою.
- Буряк обов’язково потрібно відварювати не менше години, попередньо видаливши не тільки шкірку, а й хвостик з верхньою частиною — саме тут накопичується найбільша кількість нітратів.