Чому може виникнути алергія на індичку у дорослого і дитини. Справжні причини непереносимості дієтичного м’яса. Як впоратися із захворюванням.
Чи може дієтичне м’ясо індички стати причиною алергії?
Індичка — один з найсмачніших, цінних і корисних сортів м’яса, дозволених до вживання навіть дітям грудного віку. Педіатри рекомендують вводити м’ясо індички в раціон дитини по досягненню 6 місяців. Але в деяких випадках розвивається алергія на індичку. При діагностуванні такого захворювання обов’язково потрібно відмовитися від вживання цього продукту і звернутися до алерголога для призначення лікування. Зміст
- 1 Причини алергії на індичку
- 2 Симптоми алергічної непереносимості
- 2.1 Ознаки захворювання у дорослого
- 2.2 Алергія у дитини
- 3 Лікування захворювання
- 3.1 Медикаментозна терапія
- 3.2 Уколи від алергії
- 3.3 Дієта при алергії
- 3.4 Профілактика алергії
Причини алергії на індичку
М’ясо індички відноситься до легким, дієтичним сортам, рекомендованим для дитячого прикорму. Індичка добре переноситься дитячим організмом, повністю засвоюється травною системою і не робить навантаження на травну систему.
Справжня алергічна непереносимість цього продукту зустрічається вкрай рідко — не більше ніж в 2-3% випадків . Найчастіше негативну реакцію імунної системи викликають синтетичні препарати та антибіотики, які вводяться птиці для максимально швидкого зростання, лікування і профілактики різних захворювань.
Індичка — алерген, який вкрай рідко викликає реакцію непереносимості порівняно з іншими різновидами м’яса. Алергія на індичку у дорослого або дитини іноді розвивається через що міститься в дієтичному продукті сироваткового білка (альбуміну) або гамма-глобуліну . В організмі людини можуть бути відсутні ферменти, необхідні для їх перетравлення. Саме ці білкові речовини, що містяться в даному виді м’яса, і провокують розвиток алергічної непереносимості.
Найбільш поширені причини алергії на індичку:
- Спадкова схильність — ймовірність захворювання значно підвищується у дитини , батьки якого також страждають від харчової непереносимості.
- Гіпоксія в період внутрішньоутробного розвитку часто стає причиною харчової непереносимості у дитини в більш старшому віці.
- Порушення в роботі імунної системи, спровоковані синдромом імунодефіциту або аутоімунними розладами.
- Забруднена екологічна обстановка, що негативно впливає на імунітет людини.
- Недостатня термічна обробка м’яса птиці або зберігання індички в неправильних умовах.
- При алергії на дитячі консерви причиною негативної реакції з боку імунної системи можуть стати крохмаль, консерванти, ароматизатори та інші добавки, які виробник додав в продукт.
Відповідаючи на питання, індичка — алерген чи ні, лікарі підкреслюють, що найчастіше харчову непереносимість викликають синтетичними препаратами, якими недобросовісні виробники годували птицю для швидкого зростання. Хімічні засоби можуть використовуватися не тільки для збільшення маси тіла птиці, але і для боротьби з різними інфекційними захворюваннями.
В більшості випадків при алергії на індичку у грудничка захворювання носить тимчасовий характер і дитина його «переростає», що дозволяє йому вживати даний вид м’яса в майбутньому. Частим є і алергія на індичку при гв, пов’язана зі зниженим рівнем імунітету у годуючої жінки.
Симптоми алергічної непереносимості
Симптоми алергії на індичку розвиваються дуже швидко — найчастіше протягом перших годин після вживання продукту.
ВАЖЛИВІ НОВИНИ:
Ознаки захворювання у дорослого
Основні ознаки захворювання у дорослої людини:
- висипання на шкірі.
- напади нудоти, блювання після вживання продукту.
- підвищення температури тіла.
- хворобливі спазми в животі.
- кашель.
- алергічний риніт.
- розлад шлунку, що супроводжується запором або діареєю.
- утруднене дихання, задишка.
- поява слизу в калових масах.
- загальні симптоми інтоксикації — слабкість, млявість, загальне нездужання.
При алергії на індичку у дитини можуть спостерігатися різкі зміни в поведінці — малюк стає занадто млявим, апатичним або ж надмірно неспокійним, безпричинно плакати або вередувати.
При появі перших ознак алергічної реакції необхідно звернутися до педіатра або алерголога для підбору найбільш ефективної методики лікування.
Алергія у дитини
Алергія на індичку у дитини найчастіше супроводжується дерматологічними проявами, підвищенням температури тіла, розладом стільця і болючими коліками в животі. Поширені ознаки харчової непереносимості у дитини:
- почервоніння і набряклість шкірних покривів — найчастіше на щоках, ліктях, животі та сідницях (див. "Алергія на попі у дитини").
- підвищена сухість шкіри і слизових оболонок.
- плач, безпричинне занепокоєння.
- запор.
В таких випадках від вживання продукту необхідно відмовитися і відразу ж звернутися до алерголога для підбору ефективного лікування.
лікування захворювання
Алергія на індичку у дорослих і дітей вимагає медикаментозного лікування.
Медикаментозна терапія
При цьому захворюванні застосовуються такі лікарські препарати:
- Антигістамінні препарати — Кларитин, Діазолін, Едем, Супрастин. Лікарські засоби повинен призначати тільки лікар, так як кожне з них має свої вікові обмеження, протипоказання до застосування і можливі побічні дії (див. Докладніше "Антигістамінні препарати при лікуванні алергії: механізм дії і класифікація"). Також потрібно враховувати, що антигістамінні препарати першого покоління часто викликають сонливість, млявість і сплутаність свідомості.
- Засоби-ентеросорбенти — Смекта, Ентеросгель, полісорб, активоване вугілля. Допомагають очистити організм від алергенів.
- Глюкокортикостероїди — Гидрокортизон, Преднізолон і інші гормональні препарати. Ефективно усувають симптоми алергічної реакції, але застосовуються вкрай рідко, так як викликають ряд побічних дій.
- При розвитку алергічного риніту або сльозотечі призначаються спеціальні краплі — найчастіше Оксиметазолін, Псевдоефедрин, Ксилометазолин.
Уколи від алергії
Одним з найбільш ефективних способів лікування захворювання є методика штучної вироблення толерантності до алергену. Допомагає швидко позбутися від дихальної недостатності і інших проявів алергії. Суть методики полягає у введенні пацієнту алергічного речовини ін’єкційним способом (див. "Ефективність використання алерген-специфічної імунотерапії (Асіта) при лікуванні алергії у дорослих і дітей"). Активний компонент вводиться в мінімальних кількостях, в результаті чого в організмі розвивається толерантність (звикання) до алергену. По закінченню курсу терапії імунітет алергіка вже не сприймає активну речовину як чужорідне.
Штучна вироблення толерантності до алергену не використовується для лікування дітей грудного віку.
Дієта при алергії
Обов’язковим елементом в лікуванні будь-якої харчової непереносимості є дотримання спеціальної гіпоалергенної дієти. Крім індичого м’яса з раціону необхідно виключити і інші продукти харчування, які можуть спровокувати приступ алергії:
- всі види птиці — індичка, гусак, качка, курка.
- копчені та напівкопчені ковбаси, сосиски і сардельки.
- апельсини та інші цитрусові.
- дині, ягоди полуниці, ананаси.
- коров’яче молоко.
- шоколад , всі продукти, що містять порошок какао.
- всі види горіхів.
- продукти бджільництва.
- морепродукти, всі різновиди риби, червона і чорна ікра.
- курячі, перепелині і качині яйця.
- будь-які різновиди алкогольних і слабоалкогольних напоїв.
Основу гіпоалергенного раціону повинні складати продукти, які з легкістю засвоюються і не надають навантаження на травну систему. До них відносяться супи на овочевих бульйонах, картопля в відварному вигляді, яловичина, телятина, гречана і рисова каша, запечені яблука, кефір, сир та інші кисломолочні продукти, неміцний чай.
Рекомендована добова калорійність не повинна перевищувати 2800 -3000 ккал. При цьому, один прийом їжі повинен становити не більше 500 ккал.
Профілактика алергії
Відповідаючи на питання, чи може бути алергія на індичку, лікарі підкреслюють, що найчастіше алергічна непереносимість розвивається в дитячому віці. Щоб уникнути цього, м’ясо птиці рекомендується вводити в раціон грудничка тільки після досягнення 7-8-місячного віку. Якщо ж дитина перебуває виключно на грудному вигодовуванні, прикорм вводиться ще пізніше, після 8-9 місяців.
«Знайомство» з прикормом необхідно починати поступово. У перший день маляті найкраще дати не більше половини чайної ложки м’яса і уважно поспостерігати за реакцією дитини. Якщо стан малюка не погіршився, кількість продукту можна збільшити — але це найкраще робити поступово, протягом 10-15 днів.
Основні правила введення прикорму для грудничка:
- новий продукт необхідно вводити в раціон дитини поступово.
- «знайомство» з прикормом найкраще починати з однокомпонентного продукту, спостерігаючи за реакцією немовляти.
- діти, які перебувають на грудному вигодовуванні, значно рідше піддаються алергічних реакцій.
- при перших проявах алергічної реакції продукт, що викликає харчову непереносимість, потрібно виключити з меню (див. більш "Харчова алергія у дітей: причини її виникнення та можливі прояви").
- при алергії на індичку під заборону потрапляє не тільки м’ясо птиці, але і будь-які консервовані продукти з його додаванням.
Алергія на індичку при грудному вигодовуванні часто розвивається на тлі зниженого імунітету. У таких випадках аллергику призначаються полівітамінні комплекси і біологічно активні добавки для підвищення захисних сил організму.
Алергія на м’ясо індички — це рідкісний різновид харчової непереносимості, яка найчастіше діагностується в дитячому віці. Супроводжується звичайними симптомами алергії — дерматологічними висипаннями, нежиттю, сльозоточивість, нападами кашлю і нудотою. При прояві перших симптомів захворювання обов’язково потрібно звернутися до алерголога, який призначить всі необхідні аналізи і підбере найбільш ефективну тактику лікування.